Skip to main content

JUst a moment thought

Tengok berita pasal orang buang anak dari tingkat 5. Wah serius aku terkejut tengok berita tu. Aku ingat maybe ayah dia yang buang sebab takkanlah ada mak sanggup buang anak sendiri dari tingkat 5 kan tapi ternyata jangkaan aku salah. Mak dia yang buang anak. Naik tingkat 5 memang bertujuan nak campak anak dari tingkat 5. Aku taktaulah kalau perbuatan dia tu bole disamakan dengan haiwan ke tak sebab aku rasa haiwan pun tak bunuh anak sendiri. Mungkin perempuan itu gila meroyan..mungkin..atau mungkin dia adalah jelmaan sesuatu menjadi manusia..mungkin. Naluri keibuan aku rasa sayu sangat. Aku bayangkan rupa Rania masa baru dilahirkan, menangis minta dipeluk dan disusukan masa dia baru lahir dan tiba2 ada wanita sanggup buang anak masa diorang kecil dan sangat memerlukan kasih sayang ibu. ooo sedihnya. Punyalah kerajaan tubuhkan persatuan dan rumah perlindungan untuk membantu wanita yang melahirkan anak luar nikah, tapi ada lagi yang berfikiran pendek macam ni.

Hari tu jugak aku baca berita pasal mayat baby yang diorang jumpa dekat sungai dekat PWTC dan kes mak bapak gila bunuh anak dan dera dia lepas tu bila da mati dia simpan dalam stor pastu bila polis soal siasat kata taktau anak dia da mati dengan muka tak bersalah. MasyAllah..takut aku dengar berita macam tu. Paling aku terkilan baca berita pasal budak 3 tahun yang meninggal dalam kereta sebab bapak dia tinggal anak dia dalam kereta sebab tak ingat ada anak kat belakang kereta tengah tido. Parking bawah panas terik plak tu. Kalau korang nak tau macam mana rasa dia, korang parking kereta korang bawah panas, tutup enjin kereta, tutup tingkap, dudok dalam tu diam. Tak payah lama, 2 minit korang akan rasa sesak nafas. Aku dok bayangkan budak tu bangun sebab panas dan sesak nafas lepas tu nak bukak pintu or tingkap tak bole..nangis kuat2 tapi takde sape tolong. Ya Allah sedihnya. Budak tu meninggal on the way ke hospital dengan baju yang basah sebab menangis dan peluh. Serius aku geram dengan bapak budak ni. Aku yang rasa terkilan sangat2.

Dunia da akhir zaman. Mintalah Allah jauhkan kita dari menjadi manusia berhati keras dan zalim. Mintalah Allah hindari kita dari menjadi lalai dan lupa. Semoga Allah membantu kita mendidik anak2 kita menjadi orang yang terpelihara dan beriman. Jauhkan mereka dari godaan2 di zaman akan datang yang pasti lebih mencabar dari zaman sekarang.

Comments

MyNameIsdD said…
kami pun sentap dgr pasal berita2 nih semua. kalo betullah xnak budak budak tuh semua, tlgla bg aje kat org lain yg sanggup jage. Seriyes ramai orang kat M'sia nih yg nak anak angkat, x perlu lah kejam kejam cemtu kat budak2 yg xtau pape. huhu. Tp ituhla manusia nih x semua boleh guna akal kurniaan Allah. Jadik cikgu nih pun da banyak dengar pasal ibu bapa yg abaikan anak2. Kita yg dengar nih rase hiba sgt. Agaknya kalo nak jadik parents nih kene lulus ujian keibubapaan, harus separuh agaknye yang fail.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…