C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, June 3, 2011

JUst a moment thought

Tengok berita pasal orang buang anak dari tingkat 5. Wah serius aku terkejut tengok berita tu. Aku ingat maybe ayah dia yang buang sebab takkanlah ada mak sanggup buang anak sendiri dari tingkat 5 kan tapi ternyata jangkaan aku salah. Mak dia yang buang anak. Naik tingkat 5 memang bertujuan nak campak anak dari tingkat 5. Aku taktaulah kalau perbuatan dia tu bole disamakan dengan haiwan ke tak sebab aku rasa haiwan pun tak bunuh anak sendiri. Mungkin perempuan itu gila meroyan..mungkin..atau mungkin dia adalah jelmaan sesuatu menjadi manusia..mungkin. Naluri keibuan aku rasa sayu sangat. Aku bayangkan rupa Rania masa baru dilahirkan, menangis minta dipeluk dan disusukan masa dia baru lahir dan tiba2 ada wanita sanggup buang anak masa diorang kecil dan sangat memerlukan kasih sayang ibu. ooo sedihnya. Punyalah kerajaan tubuhkan persatuan dan rumah perlindungan untuk membantu wanita yang melahirkan anak luar nikah, tapi ada lagi yang berfikiran pendek macam ni.

Hari tu jugak aku baca berita pasal mayat baby yang diorang jumpa dekat sungai dekat PWTC dan kes mak bapak gila bunuh anak dan dera dia lepas tu bila da mati dia simpan dalam stor pastu bila polis soal siasat kata taktau anak dia da mati dengan muka tak bersalah. MasyAllah..takut aku dengar berita macam tu. Paling aku terkilan baca berita pasal budak 3 tahun yang meninggal dalam kereta sebab bapak dia tinggal anak dia dalam kereta sebab tak ingat ada anak kat belakang kereta tengah tido. Parking bawah panas terik plak tu. Kalau korang nak tau macam mana rasa dia, korang parking kereta korang bawah panas, tutup enjin kereta, tutup tingkap, dudok dalam tu diam. Tak payah lama, 2 minit korang akan rasa sesak nafas. Aku dok bayangkan budak tu bangun sebab panas dan sesak nafas lepas tu nak bukak pintu or tingkap tak bole..nangis kuat2 tapi takde sape tolong. Ya Allah sedihnya. Budak tu meninggal on the way ke hospital dengan baju yang basah sebab menangis dan peluh. Serius aku geram dengan bapak budak ni. Aku yang rasa terkilan sangat2.

Dunia da akhir zaman. Mintalah Allah jauhkan kita dari menjadi manusia berhati keras dan zalim. Mintalah Allah hindari kita dari menjadi lalai dan lupa. Semoga Allah membantu kita mendidik anak2 kita menjadi orang yang terpelihara dan beriman. Jauhkan mereka dari godaan2 di zaman akan datang yang pasti lebih mencabar dari zaman sekarang.

1 comment:

MyNameIsdD said...

kami pun sentap dgr pasal berita2 nih semua. kalo betullah xnak budak budak tuh semua, tlgla bg aje kat org lain yg sanggup jage. Seriyes ramai orang kat M'sia nih yg nak anak angkat, x perlu lah kejam kejam cemtu kat budak2 yg xtau pape. huhu. Tp ituhla manusia nih x semua boleh guna akal kurniaan Allah. Jadik cikgu nih pun da banyak dengar pasal ibu bapa yg abaikan anak2. Kita yg dengar nih rase hiba sgt. Agaknya kalo nak jadik parents nih kene lulus ujian keibubapaan, harus separuh agaknye yang fail.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails