C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, July 21, 2011

Life after married

Aku taktau kalau aku sorang je yang rasa benda ni. 1 year and a half with a status of married woman change everything. Everything means everything including love life. Ingat masa bercinta cintun, dunia tersangat indah macam aku dengan en suami je dudok kat dunia ni. Bawak kereta pon pegang tangan tak lepas, bunga pon berjambak2 dapat, ayat2 manis memang sokmo lah. Segala macam yang memang menunjukkan orang mabuk bercinta. Tapi lepas kawen, satu2 hilang. Bawak kereta siap aku dudok belakang n en suami di depan drive (sebab seat Rania kat sebelah driver..lol), bunga memang lama da takde, ayat manis lagilah takde

Sometimes I think, all this little memories eating me from inside. Until at one point I became so sad n think that maybe my husband doesn't care and love me as much as before. Sampai ada satu hari ni aku merajuk sebab en suami tegur nape aku masak ikan sambal tu sambal dengan ikan gorengnya dimasak skali, tak diasingkan. Walhalnya aku tahu dia tak suka ikan sambal yang digoreng skali. My bad sebab aku lupa. Tah angin apa malam tu, aku merajuk. Merajuk sungguh2. n lagi geramnya en suami tak datang pujuk pon malam tu.

Masa tido malam tu (buat2 tido ok), en suami datang bilik n raba2 muka aku utk tengok aku nangis tak. Maklum bilik da gelap, tak nampak aku nangis ke tak. Tapi masa tu aku da lap airmata. So of courselah kering. En suami tengok macam takde pape. Dia pon tido. So aku ni sambunglah nangis sorang2 malam2. n aku ni sangatlah tak bole, kalau tak puas hati aku simpan aje dalam hati. Sorry, I'm not that kind of person especially dengan en suami. Kalau tak aku rasa macam terbeban dalam hati n it hurts ok. So what I did is..next morning, after preparing his breakfast, I wrote a letter. Meluahkan semua yang terbuku dalam hati ni n letak dalam bekal dia.

Dari pasal bunga, pasal masak memasak, pasal pujuk memujuk semua aku tulis. Aku dengan en suami memang telus. Well, to have a good relationship, we have to be transparent. Aku pegang pada tu. En suami takde call or sms aku pon hari tu. Serius aku frust. Takkanlah dia tak bagi respon langsung. En suami macam mana pon kalau aku bagitau ape2 mesti akan respon punya. Dalam hati cakap kalau en suami tak pujuk, nak lari dengan Rania (hahahaha..takde maknanya) So petang bila nak balik rumah, aku cek emel. Oh yes. There it is, an email from him with a title "Love Letter Once Forgotton". Aku ingat dia forward email. Tajuk puitis gitukan. Tapi rupanya itulah reply nya untuk aku.

Dia cakap bukan dia komplen pon pasal ikan yang aku masak tu, cuma dia kate die geli makan ikan lembik2 ni. Lagi2 ikan keli (masa tu aku masak ikan keli). Dia tak bagi bunga sebab on the way nak balik rumah, dia tak jumpa kedai bunga. Lalu highway PG, mana ada kedai bungakan. Nama pon highway. Pernah korang jumpa kat highway PLUS orang jual bunga tepi jalan? Kalau tak da lama dia belikan hari2. Pastu dia bagitau jugak, dia tak pujuk sebab dia takut gaduh. Bila gaduh karang da jadi cite lain plak. So dia bagi aku cool down sket. Masa nak bagi cool down, aku plak da tido. So dia bia aku tido dulu n segala macam benda dia explain dalam tu. Kalau dia tulis atas test pasd mesti da habes test pad tu.

You see..man is very calm when it comes to settling a problem. Dia bagi emel tu dengan penuh kasih sayang n warm. I can feel it. Aku baca emel tu dengan deraian airmata yang tumpah bagai air terjun. Ahhh perempuan..keras2 kerak nasi. kena air da lembut. Yes, everything change when we get married. Please don't expect things will be the same after we get married. I know en suami discover more n more side of me n believe me he knows well on how to 'handle' me. n I learn more about him too. After all, what do we expect. We both are first timer in married world. Aku rasa semua orang merasa benda ni. Alang kita adik beradik, lahir dari rahim yang sama bole berbahas, inikan plak 2 strangers yang kena tinggal 1 rumah atas ikatan perkahwinan. But still, en suami pegang tangan bila jalan sama2, he still says love u so much at the end of each phone call, still annoys me with things that I annoyed (u know what b..lols). maybe not all the time but I know he still care n love me n what's even better, it's more than before. Oh B, this is why I'm falling in love with u more n more everyday!


13 comments:

Mrs.aisheiteru said...

I agree! I like the word "Please don't expect things will be the same when we get married."

Cinoi said...

Woahhh. Mcam baca novel haha.

X sabar plakk nakk kawenn xtauu bilaaa la nii. Takot pon ada.

nurarinab said...

Mrs Aisheiteru: kan?kan?it's a fact! lega rs bile org lain pon rs sm mcm tu

cinoi:kawenlah segera..bole pi sabah nnt :) gado2 tp hepi :)

Mrs. Eeza Herman said...

yela kan..semua nya jadi lain..
tapi iza, yg tetap sama dari before kawin dan lps kawin..hubby mmg xpernah pujuk ngan ayat2 romantis..pasal dia bukan mamat jiwang apatah lagi romantik..
kalo kitaorang gaduh, confirm, dia xkan cakap sepatah pun aritu..sampai keesokkannya, baru dia tegur buat mcm xde apa2 berlaku..argghh, sakit ati je..
bunga?? lagi la..sekali je dia beli..pastu sampai skg, yelekk..psl alasan dia, membazir je pastu bunga tu layu...
bila da dpt bb nie kan, lg la makin terasa kerenggangan kan..mana tak nye, si tecik tido tgh2..bila masa nak bermanje-manjean..huhu..sideihhh

nurarinab said...

Ye ke Eeza..better do sumting about it.ajarlah si tecik tido kat katil sinri.arina ajr rania tdo kt katil sinri.tgh pg kul 4 mcm tu br amik die ltk ats ktl itu pn sbb nk nyusu.kalo laki x romantik,eeza kn jd romantik.Insyallah lama2 die akn phm..

Princess Cindellyna said...

owh owh... my husband jenis xromantik b4 kawin. so, i expect dia camtu gak lepas kahwin. tp surprisingly after kawin dia romantik skit...huhu.

Well, asam garam kehidupan kan? takde garam + asam xsedap rasanya hidup ini.. =).

i pun merajuk2 dengan husband jugak. haha. =p

well, camme2 pun kita tetap sayang suami kita kan?

nurarinab said...

bestlah kalo hubby romantik pas kawen :)

yup mcm mn pon mest syg hubby <3

Mrs. Eeza Herman said...

xdapat la arina..hazeq lain..
dia ikut suka je nak bangun kul berapa pun nak susu...skg nie lagi la, dia bf sket, dia pusing bdn arah hubby, pastu dia pusing balik nak nenen, pastu dia buat lagi..ader la 3-4 kali camtu..tp mata pejam..angin gak, sebab iza yg xcukup tido pasal bukan sekali je dia bgn buat mcm tu..2-3 kali..
camne nak letak dia atas katil..katil dia tu, jd perhiasan je kt hall..hihi

nurarinab said...

kena train lah eeza..kata mcm eeza nk bg die susu pkul 2 dgn 4, so kalo ms lain die bgn tu sumbat puting je.rania pndi jgk mcm tu..main pusing2 mcm tu tp slalu kalo dia buat mcm tu mmg arina mrh n die diam trus.kalo x pn arina ltk trus dlm ktl die.skrg kalo die ngntuk mmg die akn pusing x tentu hala.so arina msk je katil die,die pusing dlm tu smpi tdo..try lah eeza.agk2 die ngntuk je mskkn dlm ktl.mule2 mmg die akn bt perangai tp lm2 nnt die ok..

Mrs. Eeza Herman said...

ooo...mcm tu ker? baru kebelakangan nie dia buat mcm tu..before nie ok je..kalo iza xlayan dia, xbg susu, dia bukan je setakat pusing2 tapi siap kaco kitaorg..tgn dia sedap je dia lepok2 iza, pastu dia tarik rambut, xpun mulut dia bising, xpun dia hentak2 kaki dia..camne kitaorg nak ignore je..byk sgt akal dia..
tu y xtau nak buat apa..terpaksa la bagi gak...
mmg ingat nak train dia tido dlm baby coat dia..iza pernah mrh dia psl iza tgh migrain dia buat hal, tp dia buat xtau, selagi xdapat selagi tu xdiam...

Arina Aziz said...

arina, so sweet! and yes, mmg life lepas kawen mcm tu. akak selalu rasa mcm tu. and mcm arina, akak takleh nak simpan benda2 negatif ni dr abg nizam. kalau tidak nanti mesti nak buat perangai buruk yg in the end akan hurt both of us. so might as well just let out everything.

but seriously, bagi akak, dlm marriage tu mesti ada yg merajuk and mesti ada yg NAK memujuk, baru lagi kuat ikatan kasih sayang tu. :)

nurarinab said...

betullah kak.bnda tu mmg asm grm prkhwinan kn.xde prob mcm pelik plakkan kak..

Kenari Putih said...

wah touching la entry ni.. u both best couple jgk.. life mmg change after we married.. tak sama dah mcm kita dok couple dulu.... hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails