Skip to main content

Selamat Hari Raya!

Pejam celik pejam celik Ramadhan bakal berakhir dan Syawal bakal menjelma. Ya Allah pantas betul masa berlalu. Tahun lepas beraya berdua aje, tahun ni da bertiga. Preparation aku pon ala kadar je. Kueh beli 2 3 jenis je yang lain sume orang bagi :) Alhamdulillah ade rezki untuk kami. Aku bz layan kerenah Rania aje sekarang ni. Rania tengah belajar nak merangkak. Tangan n kaki da dok dalam posisi merangkak tapi taktau nak gerak macam mana.

Bila cerita pasal makcik ni aku teringat hari tu masa weekend, lepas subuh aku tido balik. En suami pon tido balik tapi kat depan, aku dengan Rania tido bilik. Rania kejut aku bangun pukul 8 tapi aku ngantuk lagi. So aku bagitau Rania aku nak tido kejap je lagi. Rania main sorang2 dulu2 ea. Rania main sorang2 n aku tukar posisi tido. Tiba2 aku rasa pipi aku da basah. Rupanya Rania mengesot sampai muka aku n die gigit pipi aku dengan mulut tanpa gigi dia tu. Bila aku bukak mata Rania sengih2 ajak main.

Rania selalu cranky sebab dia nak tumbuh gigi. Menjejes air liur keluar sebab slalu dok kolom tangan dia. Kesian aku tengok dia. Aku nampak ada da permukaan gigi sket kat gusi tepi die tu. Tapi tak kuar betol lagi. Taktaulah baper lama gigi tu nak kuar betol. Kesian aku tengok si kecik tu. Raya kali ni memang baju dia paling banyak. Nenek2 dia rajin menyumbang baju raya untuk Rania. Aku beli selai 2 aje. Yang lebih sume orang bagi. Alhamdulillah.

So kawan2 mesti raya ni cuti dari berblogging lama. Maklumlah kitorang nak jalan raya seminggu. Lama da tak jenjalan jauh2. So nanti bolelah kita bercerita perihal raya plak. Akhir kata selamat berlebaran semua. Mintak ampun dan maaf kalau ada salah silap selama berblogging ni.

p/s: Tadi da gi servis kete n cuci n tukar duit raya. Jangan lupa cek kereta dulu before berjalan jauh ye kawan2. Hati2 di jalanraya. Jangan sebab nak cepat sampai, bawak kete tak beringat plak. Kesian kat famili yang menunggu kita untuk beraya bersama tu.


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…