C o m e A n d J o i n M e =)

Monday, August 1, 2011

Rania first solid food

Hai kengkawan! Salam Ramadhan dan selamat berpuasa. Ya Allah cepatkan masa berlalu. Pejam celik pejam celik da puasa. Teringat dulu buat entri masa puasa las as anak dara. Sekarang da mak dara da. Cepat betol masa berlalu. So jomlah kita tambah amal banyak2 yer kawan2. So sempena Ramadhan kali ni, aku decide bagi Rania makan walaupun dia belum masuk 6 bulan lagi. Tapi sebab pikir lagi 9 hari je nak 6 bulan kalau bagi makan masa bulan Ramadhan ni, so aku kira halal je bagi die makan. Lagi pon Rania da makin kuat minum susu. Aritu aku kena balik awal sebab susu da abes. So aku rasa better start bagi makan supaya die kenyang sket.

Kalau susu Insyallah tak campur lagi kalau masih ada rezki untuk Rania minum dari mak dia ni. So aku plan nak bagi solid food aje. Mula2 try buat pisang lenyek campur susu. Rania macam tak brape gemar sangat tapi dia makan jugaklah walaupun tak habes. Lepas tu aku ajak en suami pegi beli biskut baby yang bole campur air jadi bubur tu sebab Rania macam suka munching sekarang ni. So kalau tak campur air, aku bole bagi die biskut tu je. So bagi die makan biskut tu dengan die memegang biskut tu. Mula2 memang ok tapi lepas tu abes berterabur biskut melekat atas baju n kawasan yang hampir dengan Rania bila da start mencair sebab kena air kiur Rania. Bila aku amik biskut dari tangan Rania, Rania marah. So aku hancurkan biskut tu dengan air n suap dia makan.

Dia makan dengan lajunya. Macam tak sabar je nak habeskan. Masa awal2 bagi Rania more to munching rather than swallow it. Agaknya sebab dia slalu nampak kitorang makan gigit dulu n die taktau sebenarnya kena telan lepas tu. So nak taknak aku sulamkan dengan air masak supaya Rania telan food tu. Kalau tak die kunyah2 pastu bila die tunduk n bukak mulut semua menjejes keluar dari mulut dia. Hahaha. Aku beli biskut Rusk Milma perasa pisang dengan mixed fruit. Selain tu aku beli jugak neslac perasa mixed fruit. Mula aku bagi yang perasa pisang n Rania nampaknya ok je. Bagi neslac mixed fruit pun nampak gayanya ok jugak. Neslac ni die serbuk, so memang kena campur air. Nanti aku ingat kalau sempat nak try buatkan die bubur guna nasi plak.









2 comments:

Mrs.Qarlista said...

comot momot! but still look cute. hehe. bestnye dah boleh try bagi baby mamam pulak. another new experience kan..to rania, selamat makan..:P

Mrs.aisheiteru said...

wowie...si comot dh makan. have fun rania!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails