Skip to main content

Rania first solid food

Hai kengkawan! Salam Ramadhan dan selamat berpuasa. Ya Allah cepatkan masa berlalu. Pejam celik pejam celik da puasa. Teringat dulu buat entri masa puasa las as anak dara. Sekarang da mak dara da. Cepat betol masa berlalu. So jomlah kita tambah amal banyak2 yer kawan2. So sempena Ramadhan kali ni, aku decide bagi Rania makan walaupun dia belum masuk 6 bulan lagi. Tapi sebab pikir lagi 9 hari je nak 6 bulan kalau bagi makan masa bulan Ramadhan ni, so aku kira halal je bagi die makan. Lagi pon Rania da makin kuat minum susu. Aritu aku kena balik awal sebab susu da abes. So aku rasa better start bagi makan supaya die kenyang sket.

Kalau susu Insyallah tak campur lagi kalau masih ada rezki untuk Rania minum dari mak dia ni. So aku plan nak bagi solid food aje. Mula2 try buat pisang lenyek campur susu. Rania macam tak brape gemar sangat tapi dia makan jugaklah walaupun tak habes. Lepas tu aku ajak en suami pegi beli biskut baby yang bole campur air jadi bubur tu sebab Rania macam suka munching sekarang ni. So kalau tak campur air, aku bole bagi die biskut tu je. So bagi die makan biskut tu dengan die memegang biskut tu. Mula2 memang ok tapi lepas tu abes berterabur biskut melekat atas baju n kawasan yang hampir dengan Rania bila da start mencair sebab kena air kiur Rania. Bila aku amik biskut dari tangan Rania, Rania marah. So aku hancurkan biskut tu dengan air n suap dia makan.

Dia makan dengan lajunya. Macam tak sabar je nak habeskan. Masa awal2 bagi Rania more to munching rather than swallow it. Agaknya sebab dia slalu nampak kitorang makan gigit dulu n die taktau sebenarnya kena telan lepas tu. So nak taknak aku sulamkan dengan air masak supaya Rania telan food tu. Kalau tak die kunyah2 pastu bila die tunduk n bukak mulut semua menjejes keluar dari mulut dia. Hahaha. Aku beli biskut Rusk Milma perasa pisang dengan mixed fruit. Selain tu aku beli jugak neslac perasa mixed fruit. Mula aku bagi yang perasa pisang n Rania nampaknya ok je. Bagi neslac mixed fruit pun nampak gayanya ok jugak. Neslac ni die serbuk, so memang kena campur air. Nanti aku ingat kalau sempat nak try buatkan die bubur guna nasi plak.









Comments

Mrs.Qarlista said…
comot momot! but still look cute. hehe. bestnye dah boleh try bagi baby mamam pulak. another new experience kan..to rania, selamat makan..:P
Mrs.aisheiteru said…
wowie...si comot dh makan. have fun rania!

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…