Skip to main content

Soping2 untuk rumah

Aku dan en suami sekarang dalam proses busy mencari barang2 untuk rumah. Setiap bulan tengok2 kalau ada tawaran yang super menarik. Sebok survey2 dari kawan2 mana tempat murah and ok untuk buat itu ini. Kalau bole nak buat banyak benda, kalau bole nak tengok benda berkenan terus beli tapi bajet harus dikira. Nanti kalau tak i kena gadai body i ni noq..hahaha. But I think limit budget ni kinda fun jugak sebab i have to stay within the budget tapi nak beli all the stuff that I want. So mestilah hunting yang memenuhi citarasa dan murah. Masa bila nak tunggu murah? Mestilah masa promo kan. So sekarang yang kami cari adalah kipas, lampu, sinki dapur, tap sinki, langsir dan kabinet. Ingat nak buat lantai tukar kepada depoh tapi yang itu kena tangguhlah. Nanti bila ada budget lebih baru boleh buat. As korang tahu aku da beli da set dapur yang ade oven, hob + hood yang dapat free freezer dan juga washing machine baru. Kalo tak tahu bole klik 'sini'.

So weekend lepas cari kipas. Mula en suami nak beli yang ade remote tu. Aku memang menentang sebab aku tengok ibu n ayah aku pakai yang jenis gini semua da rosak. Pakai 2 3 tahun rosak. Nak repair lecehnya. Tapi en suami kata beli yang brand kipas mesti ok. So aku pon ok je. Kitorang nak beli brand KDK sebab well known as fan brand. Aku da survey da dalam website dia dulu. So tahulah harga dia semua. So pegi satu kedai ni ada jual kipas KDK. So lepas tanya uncle tu dia cakap yang remote ni problem bila petir slalu remote akan rosak. So dia suggest pakai regulator je. So kitorang beli yang regulator. Maybe ramai risau yang regulator ni adalah kipas putih biasa tu kan. Tapi KDK da mula buat design cantik untuk kipas regulator ni. Kalo korang nak tengok bole cek diorang nya website.

nilah dia kipasnya

So kipas yang aku tengok ni dalam website harga dia RM172. Uncle kedai bagi RM140. Kitorang beli 6 bijik untk rumah tu. Banyak jugak save dekat situ kan. Then kitorang dapat pamplet dari jubin BMS diorang buat jualan gudang. Jubin BMS ni memang dekat giler dengan rumah aku. Aku ingat dalam tu jual jubin je tapi rupanya dia ada jual macam2. sinki, mangkuk tandas, batu perhiasan tu, paip, macam2lah. Tapi paling banyak mestilah jubin lantai. Cakaplah pe jenis jubin korang nak. Sume ada. So aku dan en suami pergi nak beli sink dapur. Aritu aku gi Homefair harga sume dalam RM300++ ke atas. Aku tak beli sebab en suami takde. So aku tak berani nak pilih2 sorang2. Kalo dia tak berkenan nanti aku yang susah. Bia sama2 suka sebab kan nak dudok sama2 :-)

Nilah sinki dapur yang aku beli tu

tap yang dicari..aku jumpa harga dia RM800 tu kot (mahal okeh!)

So aku dan en suami pilih satu sinki ni harga dia tinggal RM140. Aku jumpa jugak dekat homefair sinki ni tapi harga dia RM340. So da save 200 kan kat situ. Berbaloi2 gitu. Kitorang nak beli tap sekali tapi sebab tak sure paip rumah tu dari bawah ke dari dinding, kitorang tak beli plus design yang en suami nak takde. Salesgirl tu pon suro cari kat kedai paip je. Aku nak cari lampu chandelier untuk ruang makan tapi en suami kata nanti dulu. Tunggu rumah siap baru cari (baek boss!) Aku bukan nak cari chandelier yang banyak kristal2 tu. Tak sesuai sebab rumah aku kecik je. Selain tu aku macam nak tukar tingkap bawah rumah je....*senyum meleret* (winking to mr husband ;-D)

cantik tapi gelap sangat and besar

lebih simple n i like

simple but too blacky

nak tukar tingkap gini bole b? ;-)
p/s: Da bole agak chandelier yang aku nakkan? :-)

Comments

Riena said…
a pon tgh mencari brg2 rumah..almaklumlah baru nk berpindah.tp x pindah lagi sbb kena renovate rumah tu.Paip yang awak nk tu mmg harga tu kan..mahal.kalau lampu dorg ckp beli kat puchong murah

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…