C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, October 18, 2011

Soping2 untuk rumah

Aku dan en suami sekarang dalam proses busy mencari barang2 untuk rumah. Setiap bulan tengok2 kalau ada tawaran yang super menarik. Sebok survey2 dari kawan2 mana tempat murah and ok untuk buat itu ini. Kalau bole nak buat banyak benda, kalau bole nak tengok benda berkenan terus beli tapi bajet harus dikira. Nanti kalau tak i kena gadai body i ni noq..hahaha. But I think limit budget ni kinda fun jugak sebab i have to stay within the budget tapi nak beli all the stuff that I want. So mestilah hunting yang memenuhi citarasa dan murah. Masa bila nak tunggu murah? Mestilah masa promo kan. So sekarang yang kami cari adalah kipas, lampu, sinki dapur, tap sinki, langsir dan kabinet. Ingat nak buat lantai tukar kepada depoh tapi yang itu kena tangguhlah. Nanti bila ada budget lebih baru boleh buat. As korang tahu aku da beli da set dapur yang ade oven, hob + hood yang dapat free freezer dan juga washing machine baru. Kalo tak tahu bole klik 'sini'.

So weekend lepas cari kipas. Mula en suami nak beli yang ade remote tu. Aku memang menentang sebab aku tengok ibu n ayah aku pakai yang jenis gini semua da rosak. Pakai 2 3 tahun rosak. Nak repair lecehnya. Tapi en suami kata beli yang brand kipas mesti ok. So aku pon ok je. Kitorang nak beli brand KDK sebab well known as fan brand. Aku da survey da dalam website dia dulu. So tahulah harga dia semua. So pegi satu kedai ni ada jual kipas KDK. So lepas tanya uncle tu dia cakap yang remote ni problem bila petir slalu remote akan rosak. So dia suggest pakai regulator je. So kitorang beli yang regulator. Maybe ramai risau yang regulator ni adalah kipas putih biasa tu kan. Tapi KDK da mula buat design cantik untuk kipas regulator ni. Kalo korang nak tengok bole cek diorang nya website.

nilah dia kipasnya

So kipas yang aku tengok ni dalam website harga dia RM172. Uncle kedai bagi RM140. Kitorang beli 6 bijik untk rumah tu. Banyak jugak save dekat situ kan. Then kitorang dapat pamplet dari jubin BMS diorang buat jualan gudang. Jubin BMS ni memang dekat giler dengan rumah aku. Aku ingat dalam tu jual jubin je tapi rupanya dia ada jual macam2. sinki, mangkuk tandas, batu perhiasan tu, paip, macam2lah. Tapi paling banyak mestilah jubin lantai. Cakaplah pe jenis jubin korang nak. Sume ada. So aku dan en suami pergi nak beli sink dapur. Aritu aku gi Homefair harga sume dalam RM300++ ke atas. Aku tak beli sebab en suami takde. So aku tak berani nak pilih2 sorang2. Kalo dia tak berkenan nanti aku yang susah. Bia sama2 suka sebab kan nak dudok sama2 :-)

Nilah sinki dapur yang aku beli tu

tap yang dicari..aku jumpa harga dia RM800 tu kot (mahal okeh!)

So aku dan en suami pilih satu sinki ni harga dia tinggal RM140. Aku jumpa jugak dekat homefair sinki ni tapi harga dia RM340. So da save 200 kan kat situ. Berbaloi2 gitu. Kitorang nak beli tap sekali tapi sebab tak sure paip rumah tu dari bawah ke dari dinding, kitorang tak beli plus design yang en suami nak takde. Salesgirl tu pon suro cari kat kedai paip je. Aku nak cari lampu chandelier untuk ruang makan tapi en suami kata nanti dulu. Tunggu rumah siap baru cari (baek boss!) Aku bukan nak cari chandelier yang banyak kristal2 tu. Tak sesuai sebab rumah aku kecik je. Selain tu aku macam nak tukar tingkap bawah rumah je....*senyum meleret* (winking to mr husband ;-D)

cantik tapi gelap sangat and besar

lebih simple n i like

simple but too blacky

nak tukar tingkap gini bole b? ;-)
p/s: Da bole agak chandelier yang aku nakkan? :-)

1 comment:

Riena said...

a pon tgh mencari brg2 rumah..almaklumlah baru nk berpindah.tp x pindah lagi sbb kena renovate rumah tu.Paip yang awak nk tu mmg harga tu kan..mahal.kalau lampu dorg ckp beli kat puchong murah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails