Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

Rania dulu

Semalam sebab boring tengok gambar2 dalam fb. Saja2 buang masa kan nak tengok balik album2 lama kan. Ternampak gambar Rania masa baru lahir. Alahai rindunya kat si kecik tu. Masa tu kecik sangat. Pegang pon takut2 sebab fragile. Bau pon wangi je sepanjang masa (sekarang da ade masam2 sket tapi masih mampu buat ibu dia ni high sekejap). Kalau nagis pon comel sangat. Sekarang pon slalu je aku cakap dengan Rania masa dia kecik2 dia macam mana budget dia pahamlah apa mak dia ni cakapkan. Rania sekarang tengah blaja berdiri. Dapatlah berdiri 4 5 saat before jatuh balik. Petang2 aku da tak tidokan dia sebab taknak dia ajak main tengah2 pagi. So pukul 9 macam tu dia akan tido sampai kul 4 or 5 pagi baru dia merengek nak susu or salin lampin pastu tido balik.



Ibu loves you Rania Azzahra!

Skylar Grey

I knew her from I need a Doctor. Then it came across that she was the singer of I'm Coming Home and I just add her as one of my favorite singer. (Suara ade ala2 Yuna)

Her version is better aite? At least I think...

What I like

Yeay Sabtu muncul lagi. Aku suka bila datangnya ari weekend sebab bolelah bersenang lenang tanpa pikir pasal kerja. Aku sebenarnya lagi suka spend weekend di rumah bersama suami dan Rania. Pagi2 bangun buat sarapan. Kalau en suami takde (keje half day), aku akan kemas apa2 yang patut (contohnya macam lipat baju yang bertimbun macam gunung atau kemas baju yang aku susun kat lantai bilik baju sampai tak bole jalan dalam tu) dan mop lantai atau vacuum skali rumah (kalau rajin). Slalu mop lantai tu aku rasa senang je sebab rumah aku takdelah banyak sangat ceruk2 yang menyusahkan hidup sampai nak mop lantai pon jadi tak lalu. Tapi part vacuum aku malas sebab aku tak suka vacuum cleaner aku yang berat tu (takdelah berat mana pon sebenarnya). Nanti aku nak target beli vacuum yang handle tu. Pe nama dia tah. Aku tak ingat. Tak payah nak cabut2, kalo vacum pn x pyh nk trbongkok2 tertonggeng2, lepas pakai simpan je terus dalam stor. Senang gitu.
Suka aku kalau weekend dok rumah dapat kemas2 ruma…

This is my Rania

Hari Selasa kami rakyat Johor cuti sebab Malaysia menang semalam..Yahooo!!! Ok tipu..hehe tapi sebab besday Sultan. So kami bercutilah. Happy Birthday Tuanku! Kami baru membelikan swimming pool plastik kepada Rania. Sebab si kecik tu suke sangat main air. Memang excitedlah makcik tu. Kitorang letak air tak banyak sangat sebab bahaya letak banyak2 n Rania pon suke sebab bole merangkak laju2 dalam air sambil menepuk2 tangan di dalam air.
Rania yang suda nak masuk 10 bulan da macam2 ragam. Da pandai tepuk tangan kalau gembira. Da pandai salam tangan orang sambil menjilat (hahaha). Da pandai ikut cakap muahhhh kalau aku cakap muahhhh kat dia. Da bole berdiri 2 3 second sinri. Sekarang jangan harap nak paksa2 dia tido. Kalau dia taknak, dia akan berguling2 macam tenggiling dalam buai sambil menjerit. Sangat geram so aku akan kuarkan dia n biar dia main sampai puas. Pastu bila dia da tak larat, aku tarik gi riba, tepok2 dia confirm tido. Petang2 da tak payah tido supaya malam dia tido dengan…
Weekend lepas berjalan2 dengan en suami dan Rania sampai lenguh kaki. Jarang dapat berjalan lama2 an so this time macam melepaskan 'rindu' gitu. Hehehe. So Ahad tu aku gi ofis developer rumah sebab dia kate ade talk from TNB etc. So aku dan en suami decide to join. Majlis start kul10 pagi tapi kami sampai 11pagi. Masa tu da bagi talk pasal anai2. Oklah sebab developer da tolong injetkan ubat anai2 dalam rumah (if Im not mistaken). Sebelah dari tempat talk tu adelah 2 biji rumah contoh. Developer kitorang memang ade pelik sket sebab rumah contoh adalah di dalam pejabat developer. Dalam bangunan. Ada jugak yang dia buat dekat luar n diorang ni type buat rumah contoh n then robohkan sebab rumah contoh dibuat di satu kawasan yang sama or dalam bangunan diorang.
Rumah contohnya lawa ok. Aku geram rasa nak amik sume barang dalam tu. Hehehe. Jom layan picture rumah contoh.














p/s: tak lama lagi turn rumah sinri plak..duit oh duit sila turun dari langit!

Selamat berhujung minggu kawan2!

It's weekend people! Kalo bole nak jerit kuat2 kerana kegemiraan mendapat weekend. Betapa aku sangat menghargai hari2 tanpa kerja setelah menempuh minggu2 yang meletihkan. Serius memenatkan fizikal, mental dan juga emosi. Hampir berputus asa tetapi Alhamdulillah dengan dorongan en suami, aku bertahan. Masih panjang perjalananku tapi Insyallah akan aku tempuhi dengan tabahnya. So apa plannye korang minggu ni? Aku nak pi beronggeng dengan famili :)

Aduh penat!

Seriously I'm tired because I'm having a super chaotic week. Sori yer Rania sebab ibu kena hantar kamu pagi2 ke rumah bs n amik petang2 dari rumah bs tapi weekend ni ibu janji kita ronggeng sama2 ok :)
p/s: Thanx for your love n support mr hubster! I love u so much! p/ss: Cepatlah habes minggu ini..stress amat!

My Baby Rania

Rania yang suda 9 bulan banyak sangat blaja benda baru. Semalam aku main dengan dia. Dia dok dalam tent yang lola (mak aku) dia belikan untuk dia. Tent tu macam ada tingkap made from net. So aku agah2 dia dari luar net tu n she was inside the tent, try to hide and squeeze her body in one of the corner with her laugh. Macam dia tengah hide dari kena gigit dengan aku yang outside the tent. n kadang2 dia akan crawl dalam tent tu cari tempat berlindung yang mana sebenarnya takdelah ke mana dia bole pergi pon kan. n tiba2 masa main tu dia jerit "layiiiii! layiiiii!" which I think she was scream for "lariiii! lariiii!" sebab aku tahu other childrens yang stay with the bs slalu main kejar2 n they will shout "lariii! lariiii!". So I think Rania learned from them. Haha so funny bila tengok Rania excited macam tu. Rania kadang2 bole sebut certain word yang aku bole dengar clear dia sebut tapi macam skali tu je dia sebut sebab dia ingat time tu n lepas tu tak dengar…

Untuk Renungan

Ketika ALLAH rindu pd hambanya , DIA akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yg isinya adlh UJIAN. Dalam hadith qudsi Allah brfirman : "Pergilah pd hambaku lalu timpakanlah pelbagai ujian padanya krna Aku ingin mndengar rintihannya....."(HR Thabrani dari Abu Umamah)

Yuna Inspired Digi

I think I was like way behind behind behind other Yunas' fans i guess sebab baru kedek2 nak tengok Yuna Inspired Digi. Nak tengok kat tv memang da terlepas so tengoklah balik dekat youtube kan. n amazingly I become very addicted to it n I'm so jealous of her because she got to pursue her dreams. She's a very happy go lucky girl which remind me to myself back then when I'm still young (n dangerous..LOL). Tengok video2 Yuna n suddenly feel like omputih2 nak type2 in english. n believe it or not the videos does help me improve my english too since i 'm using broken english most of the time. grammar n pronounciation yang tunggang langgang. Ok da merapu. So tengoklah makcik Yuna punya video ni macam diari or perjalanan hidup dia. n her friends sangat kool. Jojo Struys was the director n I think because she's young, so she make this program in a very creative way. I like the fact that they don't have to stick to a script. Meh aku tepek salah satu episod di mana a…

Fridge

Setelah berbincang dengan en suami sepanjang minggu lepas, kami decide untuk beli fridge jugak walaupon dulu dok plan nak tambah chiller je tapi sebab aku dok pikir untuk jangka masa panjang, baiklah aku menukar fridge ke fridge yang lebih besar. Bukan ape, aku rasa fridge sekarang tak cukup besar. Bila akhir bulan soping barang dapur mesti jenuh je dok pikir camne nak susun dalam fridge tu sebab tak muat. Ini baru anak satu. Nanti kalau da ramai mesti aku akan mintak tukar jugak. So aku ajak jugak en suami tukar fridge yang lebih besar. Yang sekarang 290liter. Aku nak pakej jual skali dengan washing machine aku. Sebab da beli washing machine lain. So jual dua2 tu n beli 1 fridge yang lebih besar. Bagus tak idea aku ni? Hehehe.
Last weekend adalah dok survey fridge yang agak2 besar untuk kami sumbat barang2 dapur. Nak cari yang save energy supaya bil taklah melambung2 sangat n harga yang tak baper nak mahal sangat. Adalah a few yang berjaya menggoda aku supaya dibeli. Kalau ikut hati a…