Skip to main content

Masyallah

Sebelum korang proceed baca entri ni, aku nak ajak korang tonton dulu video ni dan dengar video ni.


Kawan2, aku lately ni slalu sangat tengok video kanak2 di Somalia. Most of the people in Somalia are Muslim tapi aku rasa mereka sangat kurang dapat perhatian dari negara2 Islam. Aku ada amik subjek wajib dekat UTM ni. Kitorang blaja global issues n one of the subject is poverty. Aku paling tak tahan tengok kemiskinan di negara Somalia. Ya Allah merintih hati aku tengok, setiap kali pon menangis sedih tengok kanak2 dia. Video ni paling menyayat hati aku. Dengar suara budak tu merintih lapar. Ya Allah kawan2..dia lapar sampai tak mampu nak berdiri n merintih nak makan. Tapi sape nak tolong dia. Orang keliling die pon miskin jugak. Life span diorang kat sana adalah 35 tahun. n ikot maksud antarabangsa, negara yang miskin, rakyatnya mempunyai life span yang pendek jugak. 

Aku taknak mintak lebih tapi kalau ade rezki lebih, jom lah kita menderma kat diorang. Atas ikhsan sebagai seorang manusia kepada manusia lain. Kita makan membazir2 buang kat sini. Dia kat sana nak mati sebab tak cukup makan sampai tak bole berjalan. Bole beli baju raya berpasang2, jadi jomlah derma untuk diorang. Seringgit dua pon jadilah. Kalo satu juta orang derma seringgit da dapat satu juta ringgit. Kalo lebih lagi, Alhamdulillah lagi bagus untuk diorang. Ya Allah...beruntungnya aku masih dapat makan rezekiMu di sini.

Kalau korang nak derma atau beri sumbangan bole derma ke akaun Maybank NSTP tabung bantu Somalia 514105-320757. Korang tak payah risau takut akaun ni atas nama orang ke ape sebab memang pemegang akaun ni adalah tabung derma NSTP. Setakat transfer RM10 ke 20 apalah sangat. Macam bayar makan McD je kan. So instead of gi makan McD, apa kata hold sekejap niat tu n derma untuk diorang. Insyallah lebih berkat rezeki kita. Allah da janji, manusia yang bersedekah takkan jadi miskin disebabkan oleh sedekah. Dan sabda Rasulullah SAW, 

"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…