C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, November 8, 2011

Masyallah

Sebelum korang proceed baca entri ni, aku nak ajak korang tonton dulu video ni dan dengar video ni.


Kawan2, aku lately ni slalu sangat tengok video kanak2 di Somalia. Most of the people in Somalia are Muslim tapi aku rasa mereka sangat kurang dapat perhatian dari negara2 Islam. Aku ada amik subjek wajib dekat UTM ni. Kitorang blaja global issues n one of the subject is poverty. Aku paling tak tahan tengok kemiskinan di negara Somalia. Ya Allah merintih hati aku tengok, setiap kali pon menangis sedih tengok kanak2 dia. Video ni paling menyayat hati aku. Dengar suara budak tu merintih lapar. Ya Allah kawan2..dia lapar sampai tak mampu nak berdiri n merintih nak makan. Tapi sape nak tolong dia. Orang keliling die pon miskin jugak. Life span diorang kat sana adalah 35 tahun. n ikot maksud antarabangsa, negara yang miskin, rakyatnya mempunyai life span yang pendek jugak. 

Aku taknak mintak lebih tapi kalau ade rezki lebih, jom lah kita menderma kat diorang. Atas ikhsan sebagai seorang manusia kepada manusia lain. Kita makan membazir2 buang kat sini. Dia kat sana nak mati sebab tak cukup makan sampai tak bole berjalan. Bole beli baju raya berpasang2, jadi jomlah derma untuk diorang. Seringgit dua pon jadilah. Kalo satu juta orang derma seringgit da dapat satu juta ringgit. Kalo lebih lagi, Alhamdulillah lagi bagus untuk diorang. Ya Allah...beruntungnya aku masih dapat makan rezekiMu di sini.

Kalau korang nak derma atau beri sumbangan bole derma ke akaun Maybank NSTP tabung bantu Somalia 514105-320757. Korang tak payah risau takut akaun ni atas nama orang ke ape sebab memang pemegang akaun ni adalah tabung derma NSTP. Setakat transfer RM10 ke 20 apalah sangat. Macam bayar makan McD je kan. So instead of gi makan McD, apa kata hold sekejap niat tu n derma untuk diorang. Insyallah lebih berkat rezeki kita. Allah da janji, manusia yang bersedekah takkan jadi miskin disebabkan oleh sedekah. Dan sabda Rasulullah SAW, 

"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails