Skip to main content

Masyallah

Sebelum korang proceed baca entri ni, aku nak ajak korang tonton dulu video ni dan dengar video ni.


Kawan2, aku lately ni slalu sangat tengok video kanak2 di Somalia. Most of the people in Somalia are Muslim tapi aku rasa mereka sangat kurang dapat perhatian dari negara2 Islam. Aku ada amik subjek wajib dekat UTM ni. Kitorang blaja global issues n one of the subject is poverty. Aku paling tak tahan tengok kemiskinan di negara Somalia. Ya Allah merintih hati aku tengok, setiap kali pon menangis sedih tengok kanak2 dia. Video ni paling menyayat hati aku. Dengar suara budak tu merintih lapar. Ya Allah kawan2..dia lapar sampai tak mampu nak berdiri n merintih nak makan. Tapi sape nak tolong dia. Orang keliling die pon miskin jugak. Life span diorang kat sana adalah 35 tahun. n ikot maksud antarabangsa, negara yang miskin, rakyatnya mempunyai life span yang pendek jugak. 

Aku taknak mintak lebih tapi kalau ade rezki lebih, jom lah kita menderma kat diorang. Atas ikhsan sebagai seorang manusia kepada manusia lain. Kita makan membazir2 buang kat sini. Dia kat sana nak mati sebab tak cukup makan sampai tak bole berjalan. Bole beli baju raya berpasang2, jadi jomlah derma untuk diorang. Seringgit dua pon jadilah. Kalo satu juta orang derma seringgit da dapat satu juta ringgit. Kalo lebih lagi, Alhamdulillah lagi bagus untuk diorang. Ya Allah...beruntungnya aku masih dapat makan rezekiMu di sini.

Kalau korang nak derma atau beri sumbangan bole derma ke akaun Maybank NSTP tabung bantu Somalia 514105-320757. Korang tak payah risau takut akaun ni atas nama orang ke ape sebab memang pemegang akaun ni adalah tabung derma NSTP. Setakat transfer RM10 ke 20 apalah sangat. Macam bayar makan McD je kan. So instead of gi makan McD, apa kata hold sekejap niat tu n derma untuk diorang. Insyallah lebih berkat rezeki kita. Allah da janji, manusia yang bersedekah takkan jadi miskin disebabkan oleh sedekah. Dan sabda Rasulullah SAW, 

"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…