Skip to main content

What I like

Yeay Sabtu muncul lagi. Aku suka bila datangnya ari weekend sebab bolelah bersenang lenang tanpa pikir pasal kerja. Aku sebenarnya lagi suka spend weekend di rumah bersama suami dan Rania. Pagi2 bangun buat sarapan. Kalau en suami takde (keje half day), aku akan kemas apa2 yang patut (contohnya macam lipat baju yang bertimbun macam gunung atau kemas baju yang aku susun kat lantai bilik baju sampai tak bole jalan dalam tu) dan mop lantai atau vacuum skali rumah (kalau rajin). Slalu mop lantai tu aku rasa senang je sebab rumah aku takdelah banyak sangat ceruk2 yang menyusahkan hidup sampai nak mop lantai pon jadi tak lalu. Tapi part vacuum aku malas sebab aku tak suka vacuum cleaner aku yang berat tu (takdelah berat mana pon sebenarnya). Nanti aku nak target beli vacuum yang handle tu. Pe nama dia tah. Aku tak ingat. Tak payah nak cabut2, kalo vacum pn x pyh nk trbongkok2 tertonggeng2, lepas pakai simpan je terus dalam stor. Senang gitu.

Suka aku kalau weekend dok rumah dapat kemas2 rumah pastu tengok rumah yang suda bersih dan kemas sambil menonton tv dan update facebook. Heaven giler! Aku sebenarnya bukan kaki berjalan sangat. Macam kalau ada tujuan oklah. Kalau tak aku lagi suka dok rumah, kemas2 rumah, cuba resepi baru, jahit2 renda, survey2 hiasan rumah di internet, tanam pokok. Aku cam seronok bila dapat buat benda2 macam tu. Macam suatu kepuasan gitu. Petang ni maybe nak gi survey tilam n katil. Ada diskaun sampai 90%. So bolelah saja2 survey tilam. Pastu nak ajak en suami beli chandelier. Da jumpa yang berkenan di hati. Kedai tu buat promotion semua chandelier 45% diskaun. So bolelah sambar satu :-) Pastu esok bole lepak2 rumah sambil tido dan Maghrib bole buat bacaan doa akhir tahun dan awal tahun. Sekejap je da tahun baru. Apa azam baru korang? Aku? Nanti aku citer lain kali dalam entri lain. Happy weekend kengkawan :-)

Da tengok koleksi Bold & Beautiful kami. Kalau belum lagi meh lar singgah2 tengok :-)

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…