Skip to main content

Jom cuti2

Aku sure ramai yang suka pergi bercuti. So do I. Aku masa kecik2 rasa bercuti2 ni biasa je. Kalau ada hadiah percutian ke bla bla bla dalam contest apa2, aku akan cakap, "Alahai tak bestnya hadiah. Kalau dapat cash lagi best!". That was me before I was in my final year during my degree study. Masa tu macam unplanned punye plan. Aku, Elly, Shasha, Fia n Aimi plan untuk ke Pangkor. Aku sebenarnya kenal Elly je tapi sebab pegi trip ni aku kenal dengan diorang sume. Diorang ni kawan2 Elly n sangat bestlah berjalan dengan diorang sebab walau baru kenal sume memang layan lah kepala. Pegi Pangkor ni kawan baik aku punya pakcik tolong arrange kan. Kitorang bayar certain amount kat dia. n dia tolong setelkan hotel, makan, aktiviti segala. Bayar dalam 250 sorang n seriously memang berbaloi giler. So, since then aku rasa macam aku patut banyakkan berjalan. Lepas2 tu ada plan untuk berjalan lagi tapi aku tak dapat join diorang atas sebab tertentu2.

Habis belajar tu ibu plak rajin ajak berjalan. Aku ingat kitorang gi Sabah n Bukit Tinggi Indonesia. Ibu adalah kaki shoping yang tegar. Seriously aku tak sampai tahap ibu lagi. Kalau berjalan memang best ajak ibu sebab dia bukan jenis dudok dalam bilik sebab penat berjalan ke apa. Sebab dia kata membazir duit kalau da sampai dari jauh tak gi mana2. Aku memang suka berjalan dengan ibu aku sebab aku rasa takde orang yang bole paham aku sehebat ibu. Then the next year aku sambung blaja n berkenalan dengan Ct. Ct ni memang ngam kepala dia dengan aku. Jenis gamble je cuti. Ada promosi tiket main beli je n cuti. Dapatlah berjalan ke Indon (Jakarta, Bogor n Bukit Tinggi) n Langkawi. Memang best lah berjalan dengan si ct ni. Serius rindu nak bercuti dengan makcik ni lagi. Kalau nak berjalan ni memang kena cari yang kepala lebih kurang dengan kita n kaki jalan jugak. Kalau tak mesti tak best. Ni aku da kahwin, ct suda melebarkan sayap berjalannya ke tempat yang jauh2. Heeee..arina jeles ok dengan ct.

Then, bila da kawen ni aku dengan en suami sempat berjalan2 ke Phuket dan Krabi sahaja sebab duit banyak nak pakai untuk masuk rumah. So simpan dulu niat untuk berjalan tu. Kalau tak aku memang aim untuk buat annual holiday for my family. Masa cutilah dapat eratkan hubungan yang memang da erat tu kan. Since masa bujang2 dulu aku rajin travel especially time dengan ct tu. Aku blaja banyak how to plan my vacation. Mana nak cari budget hotel, what to do masa vacation tu, when to book flight, when is the suitable time to go beach. Dulu before kawen, aku sebenarnya plan nak backpack Europe dengan sorang membe aku kat Russia tapi masa tu aku da kawen dulu n kawan aku ni pon da habes study. Tapi takpe, aku akan simpan gak plan tu. Maybe not in this mean time but who knows in the next 2 or 3 years kan ;-) Betul tak b *wink*? So b, next stop?

Krabi

Phuket

Sabah

Sabah..n i met my friends there

Bogor

Langkawi

Langkawi

Bukit Tinggi

Bukit Tinggi

Comments

hai arina,mmg best kalo dpt bercuti lg2 bila kita hari2 busy dgn keja or blaja. tapi nak bercuti perlukan budget gak jgn sampai balik bercuti kita kering kontang...so happy holiday...

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…