C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, December 8, 2011

Rania before 10

Esok Rania akan masuk 10 bulan. Oh cepatnya anakku membesar. Rania yang semakin hari semakin cerdik dan banyak sangat akalnya. Da pandai tuding jari kat aku sebab aku slalu tuding jari bila nak tegur dia, "Raniaaaa...don't!" sambil berdiri depan dia n tunjuk jari telunjuk. So dia imitate dari situ. Sekarang tengah tunjuk dia peace n she will try hard also to do that. Belum berjaya lagi but soon I think. Da pandai turun dari katil. Setelah 5 kali jatuh katil, aku dan en suami slalu ajar dia turun katil and after 4 months da nampak hasilnya. Aku tak ajar dia hari2 pon tapi bila2 teringat tu aku akan letak dia atas katil n pusingkan badan dia, tarik kaki dia sampai jumpa hujung katil n let her push her body sampai jumpa lantai. Alhamdulillah sekarang dia da tahu turun katil sendiri. Siang2 Rania banyak minum air masak lebih dari minum susu. Tapi air masak dia takkan minum dari botol sebab dia memang taknak botol isi air masak saja. So aku pakai gelas or feeding cup die.

Gigi da nampak kat gusi tapi taktaulah bila nak munculnya. Melekat macam beruang koala dengan maknya. Taknak berenggang. Even kalau masak pon kena bawak masuk dapur tapi aku letak lantai n bagi dia main2 kat bawah. Pergi mana2 pon die ngekor je kecuali kalau dia terleka sekejap tengok tv or tengah main, then dia tak kesah kalau aku buat keje. Ni aku plan nak ajar dia tido sendiri. Da lama tak biar Rania tido sensorang dalam katil. Sebab dia da pandai memanjat kan. So aku tak berani nak letak dia dalam tu. Tido da taknak berbuai. Nak tido bawah tapi kena popok dulu baru tido. Da pandai majuk n marah. I think dia da pandai express kan perasaan dia. Kalo petang2 bawak dia kuar tunjuk burung suka. Melekek ketawa bila nampak bird terbang. Tadi pagi aku tunjuk dia kalau keluar jari telunjuk tu maksudnya one. n aku sebut one n dia ikot, "waaaaaaaaaaaaaaaa".  sangat comei. siap dia ketawa2. Kalau senyum memang paling comei sebab trend baru dia senyum adalah dengan menutup gusi menggunakan bibir. Very the cute! Lupe plak nak bawak kamera, kalau tak bole upload gambar makcik tu. Takpe letak gambar aritu bole jugakkan. Jom layan!




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails