Skip to main content

Rania before 10

Esok Rania akan masuk 10 bulan. Oh cepatnya anakku membesar. Rania yang semakin hari semakin cerdik dan banyak sangat akalnya. Da pandai tuding jari kat aku sebab aku slalu tuding jari bila nak tegur dia, "Raniaaaa...don't!" sambil berdiri depan dia n tunjuk jari telunjuk. So dia imitate dari situ. Sekarang tengah tunjuk dia peace n she will try hard also to do that. Belum berjaya lagi but soon I think. Da pandai turun dari katil. Setelah 5 kali jatuh katil, aku dan en suami slalu ajar dia turun katil and after 4 months da nampak hasilnya. Aku tak ajar dia hari2 pon tapi bila2 teringat tu aku akan letak dia atas katil n pusingkan badan dia, tarik kaki dia sampai jumpa hujung katil n let her push her body sampai jumpa lantai. Alhamdulillah sekarang dia da tahu turun katil sendiri. Siang2 Rania banyak minum air masak lebih dari minum susu. Tapi air masak dia takkan minum dari botol sebab dia memang taknak botol isi air masak saja. So aku pakai gelas or feeding cup die.

Gigi da nampak kat gusi tapi taktaulah bila nak munculnya. Melekat macam beruang koala dengan maknya. Taknak berenggang. Even kalau masak pon kena bawak masuk dapur tapi aku letak lantai n bagi dia main2 kat bawah. Pergi mana2 pon die ngekor je kecuali kalau dia terleka sekejap tengok tv or tengah main, then dia tak kesah kalau aku buat keje. Ni aku plan nak ajar dia tido sendiri. Da lama tak biar Rania tido sensorang dalam katil. Sebab dia da pandai memanjat kan. So aku tak berani nak letak dia dalam tu. Tido da taknak berbuai. Nak tido bawah tapi kena popok dulu baru tido. Da pandai majuk n marah. I think dia da pandai express kan perasaan dia. Kalo petang2 bawak dia kuar tunjuk burung suka. Melekek ketawa bila nampak bird terbang. Tadi pagi aku tunjuk dia kalau keluar jari telunjuk tu maksudnya one. n aku sebut one n dia ikot, "waaaaaaaaaaaaaaaa".  sangat comei. siap dia ketawa2. Kalau senyum memang paling comei sebab trend baru dia senyum adalah dengan menutup gusi menggunakan bibir. Very the cute! Lupe plak nak bawak kamera, kalau tak bole upload gambar makcik tu. Takpe letak gambar aritu bole jugakkan. Jom layan!




Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…