Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

Santau menyantau

Baru2 ni aku dikejutkan dengan citer pasal kawen baik aku kena santau. Aku tahu sebab aku prasan komen kawan2 dekat wall dia. So aku pon cepat2lah mesej dia sebab nak tau dia sakit apa. Slalunya kalau ade cerita apa2 dia akan bagitau tapi yang ni tak. Bila aku mesej dia cakap, dia taknak burukkan sesape sebab tu dia senyap je. Aku faham keadaan dia. Dalam keadaan macam tu takkanlah die sebok nak sms semua orang bagitau die kena buatan orang segala. Macam benda baik plaknya.
Yang tahu pon kawan2 opis die sebab dia cuti panjang tak dapat nak gi keje. Kawan aku ni ex-roomate aku masa kat UPM. Aku sebilik dengan dia dalam 1 tahun setengah jugaklah. lepas tu kitorang pindah bilik lain tapi bilik die dengan aku selang beberapa pintu je. So kitorang masih rapat lepas2 tu sebab kalau ade cerita apa2 dia akan datang bilik aku n aku pon kalau ade cerita apa2 aku datang bilik dia. So bole bayangkan betapa rapatnya aku dengan dia. Macam adik beradik pon ade aku rasa. Nama kawan aku ni Soraya. Aku …

Truly Amazing stories

Semalam sambil menunggu AJL kat Tv3, aku dok baca Reader's Digest. Majalah yang sangat ohsem sebab banyak info2 menarik yang bole buat aku tertarik. So adalah satu artikel about twins yang lahir before its times. Slalu orang pregnant kembar ni memang baby die kuar awal tau sebab rahim tu ade 2 baby n baby makin besar tapi ruang makin limited so of course die kena kuar bile da sempit. n baby kembar biasanye paling awal kuar n mempunyai survival rate yang tinggi seawal 7 bulan.
Tapi baby kembar ni kuar masa 6 bulan setengah or 14 minggu masa tu. Sangatlah muda lagi kan. Mak dia da rasa sakit2 nak bersalin n pergi hospital da buka 2cm. Masa tu laki die outstation. Then dia cube tahan selama mungkin daripada bersalin. Lagi lama baby dok dalam perut dia, lagi tinggi chance untuk hidup. So masa die da tak tahan nak bersalin, husband dia da sampai n temankan die. First baby yang kuar adelah  lelaki. Nama die Jamie. So pas Jamie ni kuar, mak die struggle for 2nd baby plak. Yang ni baby gir…

Rania is growing up

Da lama sangat tak citer pasal anakanda Rania kan. Kadang2 dok teringat jugak nak update especially bile die learned new things tapi slalu je tak sempat nak blog n bila blog pon da tak nyempat nak tulis. Well, Rania sekarang suda bertatih. Berjalan lah 5 6 tapak then jatuhkan badan. Nampaklah dia macam gayat nak jalan. Confident masih belom ade lagi rasanya. But then I tell Rania, no rush. Jumpa dua pupu die kat kampung hari tu sume jenis jalan pantas2. ( bulan, 11 bulan da jalan da. Tapi takpe different baby, different ability kan.
Suka sangat makan limau. Kalau makan tak bole nak stop. Terpaksa aku bagi die seulas then yang lain aku makan laju2 n bagitau dia da finish. Kalau makan coklat or aiskrim janganlah harap dapat mintak die sket. Memang mengamuk die marah tanak bagi. I think ni die baru start blaja last week. Da pandai nak lokek2. Kalau mintak benda lain dia bagi plak. Tapi bagi pon mengacah2 ajelah. Hehehe.
Rania pon da mula bercakap2. Serius macam orang Filipina. Kadang2 aku …

Gong Xi Fa Cai

Da lama sangat tak update blog. Maklum busy n connection ke internet menjadi kureng sebab Rania suda memecahkan skrin laptop aku. Yeay terbaekkk!!! Mesti ade yang cakap, "haa letak lagi bersepah kan da anak pecahkan. Padan muka". Tak kesahlah. Memang da sampai masa kot. n silap aku jugak sebab letak kat tempat yang Rania bole panjat n tolak laptop tu. Dia memang da lama aim nak capai laptop tu tapi slalu je dihalang2 oleh mak ayah nya ni. So bila da berjaya menolak laptop sampai pecah skrin, memang satu victory untuk makcik tu. Aku masa dia tolak tu pon tak termarah dah. Benda da jadi n dia pon taktau salah. Aku just cakap je dengan dia lain kali jangan tolak2 benda2 yang ade atas meja. Bahaya.
So apa kalian buat sempena raya Cina hari tu? Aku sempatlah ke Muadzam ke wedding kawan baik di sana. Geng2 masa kat UPM dulu. So rasanya geng2 tu sume da complete da status sebagai istri. Hehehe. Tahniah Ja n Azli. Welcome to the club! :) Semoga kekal sampai ke syurga Insyallah. Bila …

Bergaya untuk sape?

Da lama sebenarnya nak tulis pasal fesyen2 ni. Untuk sape kite berfesyen? Untuk suami atau manusia lain? Aku masa before kawen, slalu cerita dengan kawan baik aku Ct taknak pakai selekeh2 bila da kawen. bila da ade anak sebab kadang2 kitorang jumpa kawan kitorang yang dulunya vavavoom, glamorous habes tapi bila da kawen selekeh gila. Mekap memang tak. Baju pon kadang2 tak iron. So aku n Ct cakaplah kalau kitorang da kawen, salah sorang dari kami ni jadi selekeh, silalah tegur. 
Aku masa pregnant awal2 tu memang malas giler nak mekap. Muka memang pucat giler. Selekeh bebenar lah sampai ibu aku bising. Ibu aku memang jenis menegur kalau pakai selekeh2. Yelah, kalau dulu belom kawen kemain muke elok bercelak, bibir bergincu ni tibe2 belom anak 1 pon lagi da selekeh alam. Kesianlah kat suami kite kan. So lepas tu en suami pon dok menegur nape muke pucat je, aku pon pakailah yang serupo orang sket. Hahaha.
So persoalannya kita ni melawa untuk sape? Suami ke orang lain? Nape masa belom kawen,…

Makanan dan anak2

Tadi dok dengar ceramah AlKuliyyah kat Tv3. Tak ingat tajuk apa tapi ada fitrah2 macam tu. Pasal orang yang bercinta sesama jenis n tukar jantina. Then pengacara dia ustaz Fauzi tanya ustaz Zahazan (ustaz jemputan) macam mana nak prevent benda ni sebab hubungan sejenis ni susah nak detect. Diorang laki dengan laki or vice versa so kalau ade hubungan bukan orang tahu. Bole cakap roomate or hausmate so camne nak prevent benda2 ni dari jadi.
Pastu ustaz Zahazan tu jawab, kita ni kena belajar step by step. Parents kena ajar anak2 ilmu akidah n makanan kena jaga. Dia cakap lagi kalau ilmu akidah diajar n pemakanan anak2 tu kita jaga Insyallah terhindar benda2 ni. Jaga makanan tu maksudnya jangan bagi anak2 makan dari hasil haram macam Riba' n rasuah. Effectnya pada anak2 kita nanti. Sebab masa diorang membesar, otak berkembang n sahsiah diri pon nak terbentuk. Kalau sumbernya haram so anak2 pon akan jadi tak elok. So kalau sebelum kita nak amik rezki2 yang tak baik ni, pikirlah keluarga…

Yuna Oh Yuna

Sudahkah kamu mendengar lagu Yuna yang baru?Suda?Belum? Lagu tu sangat buat feeling zaman2 60an, zaman2 P Ramlee dulu. Mesti nak dapatkan album makcik ni. Da release da albumnya :) Biarlah orang cakap membazir duit baik download je. Aku tak kira, aku nak jugak! Hahaha. I'm a big fan of her. Most of her songs..not most but all of it kena dengan halwa telingaku ini. Sama macam Sheila On 7. Dengar je terus suka. Dengar je suka. Meh kasi korang dengar sebijik.

p/s: Rania suda mengeluarkan gigi..Akhirnya!

Huarghhhh da 11 bulan ke

Hari ni Rania sudah 11 bulan. How I feel? Sedih sebab my baby is all grown up n will reach 1 years old next month. Rasa macam tak puas nak gomol2 Rania yang kecik. Macam masa cepat sangat. Please slow down :( Macam apa lah plak nak sedih2 kan. Hahaha.

Rania sekarang suda pandai pegang henpon letak kat telinga n say helo. Da pandai minum pakai straw. Da pandai mimik bunyi2 yang aku buat. Da pandai jugak ikut words yang aku ajar dia. Kalo aku sebut tree die sebut "teeeeeee", kalo sebut car die sebut "kaaaaaaaaa". Kalau orang berbual dengan dia kat telefon kadang2 dia layan kadang2 dia bolayan. n sekarang bole dengar dia panggil aku clearly 'ibu'. Tapi ikut angin dia bila dia nak sebut. Ayah pon da pandai sebut da.

Still tengah belajar berdiri lagi. Aku rasa dia ade ability untuk berjalan dengan lebih cepat kalau ada walker tapi kitorang cam tamo bagi dia dok dalam walker sebab ade research said its bad for the tulang. Taoi kalau lambat sangat jalannya aku ras…

Kes jaga tepi kain orang

Kecoh betul pasal Amalina yang da transform tu kan. Siap kuar berita kat TV3. Gempak wehhh. Macam2 ceritalah dengarkan sampai dia n mak dia skali kena bagi explanation. Yang aku dok pelik, kenapalah kita ni dok sebok2 nak keji2 anak orang. Mak dia pon relax je cakap dia belikan anak dia baju dia segala n gambar2 tu semua mak dia tolong amikkan masa diorang cuti gi Paris. So pada aku if mak dia pon tak marah, why should we bother. Memanglah apa dia buat tu macam tak brape nak elok but still kita ni takde hak nak keji orang. Yang layak nak keji orang ni cuma Pencipta kita je. Kalau rasa tak elok tegurlah cara berhemah n selemah2 iman kita tegur dalam hati.
Aku ni bukanlah kata nak menyokong ke apa. Tapi as a mother aku rasa kita patut jugak fikir perasaan mak si Amalina tu. Kalaulah anak kita yang macam tu n orang dok kutuk2, rasa2 ada ke kita nak rasa insaf n berubah. Tak kan..tambah sedih orang tua tu ada lah kan..Aku tamo nak ngata anak orang lebih2 sebab aku pon taktau nanti anak2 ak…

2012

Ni 1st entri untuk 2012. Macam tak caya da 2012. Tolong lempang lelaju sket sebab ngada2 taknak caya kan. Bila da masuk tahun baru bermaksud usia bertambah n banyak due yang makin dekat. Tahun ni aku ade resolution macam tahun2 lalu jugak walaupon kadang2 tak tercapai pon tapi takpelah bila da masuk tahun baru, azam pon kena baru, semangat pon kena baru, baju pon kena baru (????), beg tangan pon nak baru (????????) sume nak baru. Macam budak2 skola plak nak baru2 tapi aku rasa new things sket sebanyak menaikkan semangat untuk menghadapi hari2 yang mencabar. Ok aku tau...lame excuse. Hihihi.
So ape azam aku tahun ni, personally aku nak buat research aku dengan laju n sebaik mungkin. Aku target setahun untuk siapkan sume which I'm not sure bole tercapai atau tak. But Insyallah kalau Allah benarkan semua bole tercapaikan. Aku nak bangunkan bisnes aku betul2 jugak. I think it has a potential which semalam bila aku dok borak2 dengan cousin aku, she was like very supportive and confident…