Skip to main content

Bergaya untuk sape?

Da lama sebenarnya nak tulis pasal fesyen2 ni. Untuk sape kite berfesyen? Untuk suami atau manusia lain? Aku masa before kawen, slalu cerita dengan kawan baik aku Ct taknak pakai selekeh2 bila da kawen. bila da ade anak sebab kadang2 kitorang jumpa kawan kitorang yang dulunya vavavoom, glamorous habes tapi bila da kawen selekeh gila. Mekap memang tak. Baju pon kadang2 tak iron. So aku n Ct cakaplah kalau kitorang da kawen, salah sorang dari kami ni jadi selekeh, silalah tegur. 

Aku masa pregnant awal2 tu memang malas giler nak mekap. Muka memang pucat giler. Selekeh bebenar lah sampai ibu aku bising. Ibu aku memang jenis menegur kalau pakai selekeh2. Yelah, kalau dulu belom kawen kemain muke elok bercelak, bibir bergincu ni tibe2 belom anak 1 pon lagi da selekeh alam. Kesianlah kat suami kite kan. So lepas tu en suami pon dok menegur nape muke pucat je, aku pon pakailah yang serupo orang sket. Hahaha.

So persoalannya kita ni melawa untuk sape? Suami ke orang lain? Nape masa belom kawen, sanggup berdiet mati2an, mekap setiap kali keluar tapi bila da kawen sume dilupakan. En suami pon kadang2 dok tanya gak aku soklan gitu. "ni melawa untuk sape ni?". Semestinya untuk dia. Even kalau takde dia pon mana tau kot2 terjumpa kawan dia kira macam menjada imej die jugakkan (ok sangat excuse kan jawapan tu..hahaha). Aku kalau melawa pon takdelah lawa mana. Asal sedap mata memandang. Taklah nampak macam orang tak siap plak.

Tapi on the other hand, aku rasa aku melawa sebab aku suka tengok wanita2 lain berlawa2an jugak. Macam sebenarnya wanita melawa untuk tontonan wanita lain. Personally aku rasa wanita je paham pe maksud fesyen yang sebenar. Macam en suami tak suka aku pakai shawl tapi aku nak jugak pakai. Sebab aku rasa suka tengok wanita2 lain pakai shawl so aku nak try jugak n the problem is I like it :) So kat situ da jauh pla menyimpang dari niat nak melawa untuk en suami kan. Lebih untuk kepuasan diri sendiri. Tapi sekarang en suami da tak kesah aku pakai shawl maybe sebab da ta kuasa nak cakap lagi. Bini dia ni degil amat. (Ampun ya bang :P)

Tapi pada aku niat aku still untuk nampak cantik untuk suami aku. I want him to be proud with his wife. Lagi pon Allah suka pada benda yang cantik. Tapi sambil2 tu aku suka jugak tengok orang cantik2. Takdelah sampai nak meniru sebijik sebulat just suke tengok orang pakai lawa2. Nampak sangat sofistikated. Aku tak sampai lagi tahap macam tu. Kadang2 dok try nak cuba itu ini tapi in the end aku keluar pakai kemeja, seluar jeans n loafers. Tak kesahlah asal nampak kemas n most important selesa :) So korang rasa korang bergaya untuk sape? :)

Comments

cik tim said…
heee, teringat la zaman kite dok bergosip zaman dulu kala kan, hehehehe, sume org pun suke lawa2, senang mata memandang :) heee, arina da kawen pon melawa lagi, xla macam kite cakap2 dolu2 kan ;p
nurarinab said…
hahaha..thanx ct.itu pon kdg2 dtg gak mlsnye ct.x bole nk btpe..hahaha
Qistina Dolly said…
setuu sangat2..kita melawa ni bukan sebab lelaki lain..sebab nak nampak cantik dan tidak selekeh...

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…