C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, January 13, 2012

Makanan dan anak2

Tadi dok dengar ceramah AlKuliyyah kat Tv3. Tak ingat tajuk apa tapi ada fitrah2 macam tu. Pasal orang yang bercinta sesama jenis n tukar jantina. Then pengacara dia ustaz Fauzi tanya ustaz Zahazan (ustaz jemputan) macam mana nak prevent benda ni sebab hubungan sejenis ni susah nak detect. Diorang laki dengan laki or vice versa so kalau ade hubungan bukan orang tahu. Bole cakap roomate or hausmate so camne nak prevent benda2 ni dari jadi.

Pastu ustaz Zahazan tu jawab, kita ni kena belajar step by step. Parents kena ajar anak2 ilmu akidah n makanan kena jaga. Dia cakap lagi kalau ilmu akidah diajar n pemakanan anak2 tu kita jaga Insyallah terhindar benda2 ni. Jaga makanan tu maksudnya jangan bagi anak2 makan dari hasil haram macam Riba' n rasuah. Effectnya pada anak2 kita nanti. Sebab masa diorang membesar, otak berkembang n sahsiah diri pon nak terbentuk. Kalau sumbernya haram so anak2 pon akan jadi tak elok. So kalau sebelum kita nak amik rezki2 yang tak baik ni, pikirlah keluarga kita. Anak2 macam mana yang kita nak. Apa yang kita makan, itulah yang akan bentuk jadi darah daging.

Kita yang membesarkan anak2 kita jadi pilihlah cara yang baik untuk besarkan dia. Sama macam ibu bapa lain, aku harap anak aku jadi anak yang bole doakan aku bila aku dah takde lagi, Insyallah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails