Skip to main content

Rania is growing up

Da lama sangat tak citer pasal anakanda Rania kan. Kadang2 dok teringat jugak nak update especially bile die learned new things tapi slalu je tak sempat nak blog n bila blog pon da tak nyempat nak tulis. Well, Rania sekarang suda bertatih. Berjalan lah 5 6 tapak then jatuhkan badan. Nampaklah dia macam gayat nak jalan. Confident masih belom ade lagi rasanya. But then I tell Rania, no rush. Jumpa dua pupu die kat kampung hari tu sume jenis jalan pantas2. ( bulan, 11 bulan da jalan da. Tapi takpe different baby, different ability kan.

Suka sangat makan limau. Kalau makan tak bole nak stop. Terpaksa aku bagi die seulas then yang lain aku makan laju2 n bagitau dia da finish. Kalau makan coklat or aiskrim janganlah harap dapat mintak die sket. Memang mengamuk die marah tanak bagi. I think ni die baru start blaja last week. Da pandai nak lokek2. Kalau mintak benda lain dia bagi plak. Tapi bagi pon mengacah2 ajelah. Hehehe.

Rania pon da mula bercakap2. Serius macam orang Filipina. Kadang2 aku paham dia nak cube cakap laju2 macam orang besar n bila dapat cakap laju2 n panjang dia rasa macam puas walaupon hakikatnya kitorang tak paham. But aku dengan en suami suka je nak melayan dia cakap sebab macam comel je dengar die speaking Filipin. Hahaha. Aku ade rakam tapi tak reti plak nak upload. Sengalkan???

Da pandai sedih n nagis kalau kena marah. Siap kuar airmata bagai. Kadang aku saja tepuk2 bontot die masa geram n dia ingat aku tengah marah dia pon nangis. Hahaha. So aku pon explain cakap aku bukan marah barulah dia diam balik. Kalau bab membantu kat rumah ni memang bagi je kat dia. Kemas rumah, kemas baju, tolong masak sume bole. Jawabnya memang 2 kali keje aku buat tapi aku prasan dia da mula paham pada certain arahan yang aku da bagi berbulan2 macam jangan pergi situ, so die pon akan avoid dari pergi bila dengar tapi esok2 buat lagi n aku pon cakap lagi. I think it's a learning process. n Rania tahu kalau aku pok tangan dia maknanya benda tu salah. Tapi lepas kena pok mesti die pegang tangan dia n pok tangan sendiri which kadang2 aku rasa tak baik tapi bila da biasa buat macam laju je tangan ni nak pok dia.

Rania da pandai kiss aku. Bila mintak kiss die kiss tapi kena angin malas die buat tak dengar je. Kalau aku cakap busyuk pun die bagi kiss jugak sebab bila die poo2 n aku nak basuh aku akan cakap busyuk busyuk sambil kiss die. So die ingat tu mintak kiss kot. Nampak buku da tak masuk mulut da. Da pandai selak selai2 muka surat tapi aku belikan buku yang untuk baby sebab dia lebih keras n easy for baby to flip over the page kan.

Jom layan gambar Rania plak..


Rasa macam da besar sangat bile tido kat riba ibu





Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…