C o m e A n d J o i n M e =)

Saturday, January 28, 2012

Rania is growing up

Da lama sangat tak citer pasal anakanda Rania kan. Kadang2 dok teringat jugak nak update especially bile die learned new things tapi slalu je tak sempat nak blog n bila blog pon da tak nyempat nak tulis. Well, Rania sekarang suda bertatih. Berjalan lah 5 6 tapak then jatuhkan badan. Nampaklah dia macam gayat nak jalan. Confident masih belom ade lagi rasanya. But then I tell Rania, no rush. Jumpa dua pupu die kat kampung hari tu sume jenis jalan pantas2. ( bulan, 11 bulan da jalan da. Tapi takpe different baby, different ability kan.

Suka sangat makan limau. Kalau makan tak bole nak stop. Terpaksa aku bagi die seulas then yang lain aku makan laju2 n bagitau dia da finish. Kalau makan coklat or aiskrim janganlah harap dapat mintak die sket. Memang mengamuk die marah tanak bagi. I think ni die baru start blaja last week. Da pandai nak lokek2. Kalau mintak benda lain dia bagi plak. Tapi bagi pon mengacah2 ajelah. Hehehe.

Rania pon da mula bercakap2. Serius macam orang Filipina. Kadang2 aku paham dia nak cube cakap laju2 macam orang besar n bila dapat cakap laju2 n panjang dia rasa macam puas walaupon hakikatnya kitorang tak paham. But aku dengan en suami suka je nak melayan dia cakap sebab macam comel je dengar die speaking Filipin. Hahaha. Aku ade rakam tapi tak reti plak nak upload. Sengalkan???

Da pandai sedih n nagis kalau kena marah. Siap kuar airmata bagai. Kadang aku saja tepuk2 bontot die masa geram n dia ingat aku tengah marah dia pon nangis. Hahaha. So aku pon explain cakap aku bukan marah barulah dia diam balik. Kalau bab membantu kat rumah ni memang bagi je kat dia. Kemas rumah, kemas baju, tolong masak sume bole. Jawabnya memang 2 kali keje aku buat tapi aku prasan dia da mula paham pada certain arahan yang aku da bagi berbulan2 macam jangan pergi situ, so die pon akan avoid dari pergi bila dengar tapi esok2 buat lagi n aku pon cakap lagi. I think it's a learning process. n Rania tahu kalau aku pok tangan dia maknanya benda tu salah. Tapi lepas kena pok mesti die pegang tangan dia n pok tangan sendiri which kadang2 aku rasa tak baik tapi bila da biasa buat macam laju je tangan ni nak pok dia.

Rania da pandai kiss aku. Bila mintak kiss die kiss tapi kena angin malas die buat tak dengar je. Kalau aku cakap busyuk pun die bagi kiss jugak sebab bila die poo2 n aku nak basuh aku akan cakap busyuk busyuk sambil kiss die. So die ingat tu mintak kiss kot. Nampak buku da tak masuk mulut da. Da pandai selak selai2 muka surat tapi aku belikan buku yang untuk baby sebab dia lebih keras n easy for baby to flip over the page kan.

Jom layan gambar Rania plak..


Rasa macam da besar sangat bile tido kat riba ibu





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails