Skip to main content

Santau menyantau

Baru2 ni aku dikejutkan dengan citer pasal kawen baik aku kena santau. Aku tahu sebab aku prasan komen kawan2 dekat wall dia. So aku pon cepat2lah mesej dia sebab nak tau dia sakit apa. Slalunya kalau ade cerita apa2 dia akan bagitau tapi yang ni tak. Bila aku mesej dia cakap, dia taknak burukkan sesape sebab tu dia senyap je. Aku faham keadaan dia. Dalam keadaan macam tu takkanlah die sebok nak sms semua orang bagitau die kena buatan orang segala. Macam benda baik plaknya.

Yang tahu pon kawan2 opis die sebab dia cuti panjang tak dapat nak gi keje. Kawan aku ni ex-roomate aku masa kat UPM. Aku sebilik dengan dia dalam 1 tahun setengah jugaklah. lepas tu kitorang pindah bilik lain tapi bilik die dengan aku selang beberapa pintu je. So kitorang masih rapat lepas2 tu sebab kalau ade cerita apa2 dia akan datang bilik aku n aku pon kalau ade cerita apa2 aku datang bilik dia. So bole bayangkan betapa rapatnya aku dengan dia. Macam adik beradik pon ade aku rasa. Nama kawan aku ni Soraya. Aku panggil dia So. Aku pernah ikut die balik pergi rumah makcik dia naik skuter. Balik cramp2 muntut. Hahaha. Masa aku turun KL time pregnant, die sanggup harung jammed, datang menumpang kakak dia untuk jumpa aku. (Btw, dengan kakak dia pon aku agak rapat jugak sebab kakak die pon study dekat UPM jugak cume kakak die dok kolej lain.) Aku rasa terharu sangat. Seriously I miss and love this girl so much. Macam she's one of my best friend yang somewhere in my heart, there's a place for her.

So bile So sakit aku rasa sedih sangat. Die kena santau dengan orang yang nak pisahkan die dengan tunang dia. Mula dia taktau pon tapi sebab die sakit tak baik2, dia try berubat cara traditional. Hajat nak mintak air penguat semangat. Rupanya ade orang da santau die. Memang teruk dia sakit sampai masuk hospital 2 minggu. Muntah2 tak berhenti n badan lemah semacam sampai lembik. Berat badan susut. n lagi pelik sepanjang 2 minggu tu tunang dia tak jenguk dia langsung n betul2 before die masuk hospital, tunang dia mintak putus sebab dia rasa da tak sayang kat kawan aku ni. Bila kawan aku ni tanya dia ade pompuan lain tak, dia cakap takde. So macam peliklah jugak sape yang nak kat si tunang ni kan. Sampai sekarang So taktau sape yang sihir kan dia. Ni pon die baru naik keje semalam n still bertongkat lagi pegi keje.

So So, Bersabarlah ok, Allah sayang pada hamba yang diuji. Rahsia2 yang tidak kita tahu, Allah Maha Mengetahui. Yang kita nak tak mesti baik untuk kita. Yang Allah beri itu pastilah yang terbaik untuk kita. Might be Arina takkan pernah tahu apa yang So rasa, but then Allah takkan uji hambaNya dengan ujian yang tak mampu ditanggung oleh hambaNya. Insyallah benda yang baik akan datang lepas ni :-)

Comments

laskar pelangi said…
huhuhu *.*
sekarang ni,manusia xde hati perut kot.bila dengki sikit.mula lah pakai santau menyantau! geram tol manusia yg cam gini.nak musnahkan org..ish3x..
MyNameIsdD said…
kesian nye kawan arina...harap2 dia kembali okeh. sedih sangat bila dgr ada org dengki tahap cemni :(

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…