C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, January 31, 2012

Santau menyantau

Baru2 ni aku dikejutkan dengan citer pasal kawen baik aku kena santau. Aku tahu sebab aku prasan komen kawan2 dekat wall dia. So aku pon cepat2lah mesej dia sebab nak tau dia sakit apa. Slalunya kalau ade cerita apa2 dia akan bagitau tapi yang ni tak. Bila aku mesej dia cakap, dia taknak burukkan sesape sebab tu dia senyap je. Aku faham keadaan dia. Dalam keadaan macam tu takkanlah die sebok nak sms semua orang bagitau die kena buatan orang segala. Macam benda baik plaknya.

Yang tahu pon kawan2 opis die sebab dia cuti panjang tak dapat nak gi keje. Kawan aku ni ex-roomate aku masa kat UPM. Aku sebilik dengan dia dalam 1 tahun setengah jugaklah. lepas tu kitorang pindah bilik lain tapi bilik die dengan aku selang beberapa pintu je. So kitorang masih rapat lepas2 tu sebab kalau ade cerita apa2 dia akan datang bilik aku n aku pon kalau ade cerita apa2 aku datang bilik dia. So bole bayangkan betapa rapatnya aku dengan dia. Macam adik beradik pon ade aku rasa. Nama kawan aku ni Soraya. Aku panggil dia So. Aku pernah ikut die balik pergi rumah makcik dia naik skuter. Balik cramp2 muntut. Hahaha. Masa aku turun KL time pregnant, die sanggup harung jammed, datang menumpang kakak dia untuk jumpa aku. (Btw, dengan kakak dia pon aku agak rapat jugak sebab kakak die pon study dekat UPM jugak cume kakak die dok kolej lain.) Aku rasa terharu sangat. Seriously I miss and love this girl so much. Macam she's one of my best friend yang somewhere in my heart, there's a place for her.

So bile So sakit aku rasa sedih sangat. Die kena santau dengan orang yang nak pisahkan die dengan tunang dia. Mula dia taktau pon tapi sebab die sakit tak baik2, dia try berubat cara traditional. Hajat nak mintak air penguat semangat. Rupanya ade orang da santau die. Memang teruk dia sakit sampai masuk hospital 2 minggu. Muntah2 tak berhenti n badan lemah semacam sampai lembik. Berat badan susut. n lagi pelik sepanjang 2 minggu tu tunang dia tak jenguk dia langsung n betul2 before die masuk hospital, tunang dia mintak putus sebab dia rasa da tak sayang kat kawan aku ni. Bila kawan aku ni tanya dia ade pompuan lain tak, dia cakap takde. So macam peliklah jugak sape yang nak kat si tunang ni kan. Sampai sekarang So taktau sape yang sihir kan dia. Ni pon die baru naik keje semalam n still bertongkat lagi pegi keje.

So So, Bersabarlah ok, Allah sayang pada hamba yang diuji. Rahsia2 yang tidak kita tahu, Allah Maha Mengetahui. Yang kita nak tak mesti baik untuk kita. Yang Allah beri itu pastilah yang terbaik untuk kita. Might be Arina takkan pernah tahu apa yang So rasa, but then Allah takkan uji hambaNya dengan ujian yang tak mampu ditanggung oleh hambaNya. Insyallah benda yang baik akan datang lepas ni :-)

2 comments:

laskar pelangi said...

huhuhu *.*
sekarang ni,manusia xde hati perut kot.bila dengki sikit.mula lah pakai santau menyantau! geram tol manusia yg cam gini.nak musnahkan org..ish3x..

MyNameIsdD said...

kesian nye kawan arina...harap2 dia kembali okeh. sedih sangat bila dgr ada org dengki tahap cemni :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails