Skip to main content

Truly Amazing stories

Semalam sambil menunggu AJL kat Tv3, aku dok baca Reader's Digest. Majalah yang sangat ohsem sebab banyak info2 menarik yang bole buat aku tertarik. So adalah satu artikel about twins yang lahir before its times. Slalu orang pregnant kembar ni memang baby die kuar awal tau sebab rahim tu ade 2 baby n baby makin besar tapi ruang makin limited so of course die kena kuar bile da sempit. n baby kembar biasanye paling awal kuar n mempunyai survival rate yang tinggi seawal 7 bulan.

Tapi baby kembar ni kuar masa 6 bulan setengah or 14 minggu masa tu. Sangatlah muda lagi kan. Mak dia da rasa sakit2 nak bersalin n pergi hospital da buka 2cm. Masa tu laki die outstation. Then dia cube tahan selama mungkin daripada bersalin. Lagi lama baby dok dalam perut dia, lagi tinggi chance untuk hidup. So masa die da tak tahan nak bersalin, husband dia da sampai n temankan die. First baby yang kuar adelah  lelaki. Nama die Jamie. So pas Jamie ni kuar, mak die struggle for 2nd baby plak. Yang ni baby girl. Name die Emily.

Masa Emily kuar, die nangis. So mak die prasan Jamie tak nangis so dia tau ade something wrong dengan Jamie. Doctor n nurses sume macam berkerumun kat Jamie n buat macam2 dekat Jamie n tak lama pastu doktor pandang dia n cakap sori, Jamie tak survive. So nurse bagi mak die pegang Jamie untuk kali terakhir. Doktor kata kalau ade pergerakan ke apa tu sume adelah respon otak si Jamie ni. So mak die letak Jamie ni kat dada dia. Sambil peluk n bercakap2 dengan Jamie ni pasal die ade family n sister yang born after die sume n suddenly die rasa Jamie ni macam try bernafas. So die rasa maybe Jamie ni survive. So hubby panggil nurse. Tapi nurse datang n cakap tu just reflex yang macam doktor bagitau.

So the mummy continue talking to Jamie n die bukak selimut yang balut Jamie n letak kat dada die directly. Dia nak Jamie tu rasa dekat pada die n tetiba die rasa macam Jamie tu bergerak. Panggil nurse n still nurse cakap just reflex. Then mummy continue talking n tibe2 Jamie bukak mata n try to reach his father's finger. Husband panggil lagi n this time doktor datang n nak explain yang tu cume reflex je tapi masa doktor sampai mummy tunjuk Jamie tengah jilat jari mummy dia yang mummy die da letakkan colostrum. Doktor pon cek dada Jamie n yes he still alive.

So Jamie diletakkan dalam incubator die sama dengan adik dia. Masa diorang kat hospital selama beberapa minggu, this Ogg's couple akan cuddle their babies. Amazing nye bile twins ni dalam inkubator, diorang macam tak selesa tapi bila the mummy cuddle they will become stable n sleep peacefully. This technique is called as 'kangaroo care'. Banyak da hospital2 yang menggunakan teknik ni untuk baby yang baru lahir especially yang pra matang. Kajian menunjukkan sentuhan from the mom akan meningkatkan rate baby untuk jadi lebih kuat n survival rate lebih tinggi.

Bila baca benda ni aku sangat amaze on how sentuhan bole membantu baby yang disangkakan akan mati. Sentuhan memang sangat penting dalam mendidik anak2 especially babies. Aku teringat sepanjang Rania membesar ni, adelah few times yang die akan menangis terjerit2 tengah malam macam kena sampuk either sebab tak selesa or demam. Masa dalam hari, bile die nangis tengah2 malam memang aku akan peluk die n berselawat sambil baca doa dekat telinga dia dalam bahasa melayu supaya die dengar n aku sure die faham n biasanye few minutes lepas tu die akan senyap n tido. Kalau tak berkesan, mak mertua aku akan amik dia n peluk die kuat2 sambil berzikir n mmg Rania akan senyap jugak.

N bila da besar2 die ade jugak nangis malam2 kadang2 especially kalau die demam kuat. Ada sekali tu die nangis sampai aku letak dalam riba baru die tido n bile angkat die akan nangis balik. Sampai pagi aku tido dalam position duduk sambil meribakan Rania yang sedang tido. n Alhamdulillah pagi tu demam dia kebah. n pernah jugak skali die menangis2 masa tido tengah malam n die tido lena bile aku baringkan die kat dada sambil usap kepala die. Aku rasa baby sangat2 perlukan cuddle from the mother. Macam ibu ni ade suatu kuasa yang Allah beri untuk comfortkan die. n until now Rania suke baring2 atas perut or riba aku bila bangun dari tido or tengok tv. Dia akan jadi a bit cranky kalau bangun2 tido aku tak sempat nak belai2 die dulu. Well it's a power of human touch. Kalo nak baca lebih lanjut bole beli Reader's Digest untuk edisi Febuari.

Sekarang tengah ade promo untuk langganan dia sampai 81%. Citer ni korang bole baca sket kat website die ni n promo pon kat sini. Berminat bole klik 'sini'.

nilah Jamie n Emily. comelkan the twins :)

Comments

~ SueHarriz ~ said…
b, bnde ni pnh brlaku kt su jgk, n su mmg pcaya kuasa ibu..b mst penah bc entry su ms harriz dlm pantang, yg dia mnangis smpai subuh, x diam2. mak n abah su yg cuba diamkan dia sbb su cm panik giler. last2 su mntk dkung harriz,n peluk dia kuat2 otomatik dia diam ok..ms tu jgk su nngis..huuhuhuuu kuasa ibu..su sdih bc entry b ni tauuu
nurarinab said…
sue,b ingat sue tls kt blog psl tu..yup bile jd ibu ni br rs bnda yg slama ni org dok citer2.mmg terasa sgt da jd ibu ni ade 1 sense baru yg Allah beri kt kitekan..
iizla said…
ooo berair mata saya baca kisah jamie n emily ni. lepas ni nak selalu pangku zarif..huhu
mrs_nazir (Maz) said…
yup btol tu arina...memang biasanya bb akan lebih calm ble kte peluk & tenangkan dia..farah pun camtu... =).. Subhanallah...
nurarinab said…
Kan..Kuasa Allah yang Maha Kaya

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…