C o m e A n d J o i n M e =)

Monday, January 30, 2012

Truly Amazing stories

Semalam sambil menunggu AJL kat Tv3, aku dok baca Reader's Digest. Majalah yang sangat ohsem sebab banyak info2 menarik yang bole buat aku tertarik. So adalah satu artikel about twins yang lahir before its times. Slalu orang pregnant kembar ni memang baby die kuar awal tau sebab rahim tu ade 2 baby n baby makin besar tapi ruang makin limited so of course die kena kuar bile da sempit. n baby kembar biasanye paling awal kuar n mempunyai survival rate yang tinggi seawal 7 bulan.

Tapi baby kembar ni kuar masa 6 bulan setengah or 14 minggu masa tu. Sangatlah muda lagi kan. Mak dia da rasa sakit2 nak bersalin n pergi hospital da buka 2cm. Masa tu laki die outstation. Then dia cube tahan selama mungkin daripada bersalin. Lagi lama baby dok dalam perut dia, lagi tinggi chance untuk hidup. So masa die da tak tahan nak bersalin, husband dia da sampai n temankan die. First baby yang kuar adelah  lelaki. Nama die Jamie. So pas Jamie ni kuar, mak die struggle for 2nd baby plak. Yang ni baby girl. Name die Emily.

Masa Emily kuar, die nangis. So mak die prasan Jamie tak nangis so dia tau ade something wrong dengan Jamie. Doctor n nurses sume macam berkerumun kat Jamie n buat macam2 dekat Jamie n tak lama pastu doktor pandang dia n cakap sori, Jamie tak survive. So nurse bagi mak die pegang Jamie untuk kali terakhir. Doktor kata kalau ade pergerakan ke apa tu sume adelah respon otak si Jamie ni. So mak die letak Jamie ni kat dada dia. Sambil peluk n bercakap2 dengan Jamie ni pasal die ade family n sister yang born after die sume n suddenly die rasa Jamie ni macam try bernafas. So die rasa maybe Jamie ni survive. So hubby panggil nurse. Tapi nurse datang n cakap tu just reflex yang macam doktor bagitau.

So the mummy continue talking to Jamie n die bukak selimut yang balut Jamie n letak kat dada die directly. Dia nak Jamie tu rasa dekat pada die n tetiba die rasa macam Jamie tu bergerak. Panggil nurse n still nurse cakap just reflex. Then mummy continue talking n tibe2 Jamie bukak mata n try to reach his father's finger. Husband panggil lagi n this time doktor datang n nak explain yang tu cume reflex je tapi masa doktor sampai mummy tunjuk Jamie tengah jilat jari mummy dia yang mummy die da letakkan colostrum. Doktor pon cek dada Jamie n yes he still alive.

So Jamie diletakkan dalam incubator die sama dengan adik dia. Masa diorang kat hospital selama beberapa minggu, this Ogg's couple akan cuddle their babies. Amazing nye bile twins ni dalam inkubator, diorang macam tak selesa tapi bila the mummy cuddle they will become stable n sleep peacefully. This technique is called as 'kangaroo care'. Banyak da hospital2 yang menggunakan teknik ni untuk baby yang baru lahir especially yang pra matang. Kajian menunjukkan sentuhan from the mom akan meningkatkan rate baby untuk jadi lebih kuat n survival rate lebih tinggi.

Bila baca benda ni aku sangat amaze on how sentuhan bole membantu baby yang disangkakan akan mati. Sentuhan memang sangat penting dalam mendidik anak2 especially babies. Aku teringat sepanjang Rania membesar ni, adelah few times yang die akan menangis terjerit2 tengah malam macam kena sampuk either sebab tak selesa or demam. Masa dalam hari, bile die nangis tengah2 malam memang aku akan peluk die n berselawat sambil baca doa dekat telinga dia dalam bahasa melayu supaya die dengar n aku sure die faham n biasanye few minutes lepas tu die akan senyap n tido. Kalau tak berkesan, mak mertua aku akan amik dia n peluk die kuat2 sambil berzikir n mmg Rania akan senyap jugak.

N bila da besar2 die ade jugak nangis malam2 kadang2 especially kalau die demam kuat. Ada sekali tu die nangis sampai aku letak dalam riba baru die tido n bile angkat die akan nangis balik. Sampai pagi aku tido dalam position duduk sambil meribakan Rania yang sedang tido. n Alhamdulillah pagi tu demam dia kebah. n pernah jugak skali die menangis2 masa tido tengah malam n die tido lena bile aku baringkan die kat dada sambil usap kepala die. Aku rasa baby sangat2 perlukan cuddle from the mother. Macam ibu ni ade suatu kuasa yang Allah beri untuk comfortkan die. n until now Rania suke baring2 atas perut or riba aku bila bangun dari tido or tengok tv. Dia akan jadi a bit cranky kalau bangun2 tido aku tak sempat nak belai2 die dulu. Well it's a power of human touch. Kalo nak baca lebih lanjut bole beli Reader's Digest untuk edisi Febuari.

Sekarang tengah ade promo untuk langganan dia sampai 81%. Citer ni korang bole baca sket kat website die ni n promo pon kat sini. Berminat bole klik 'sini'.

nilah Jamie n Emily. comelkan the twins :)

5 comments:

~ SueHarriz ~ said...

b, bnde ni pnh brlaku kt su jgk, n su mmg pcaya kuasa ibu..b mst penah bc entry su ms harriz dlm pantang, yg dia mnangis smpai subuh, x diam2. mak n abah su yg cuba diamkan dia sbb su cm panik giler. last2 su mntk dkung harriz,n peluk dia kuat2 otomatik dia diam ok..ms tu jgk su nngis..huuhuhuuu kuasa ibu..su sdih bc entry b ni tauuu

nurarinab said...

sue,b ingat sue tls kt blog psl tu..yup bile jd ibu ni br rs bnda yg slama ni org dok citer2.mmg terasa sgt da jd ibu ni ade 1 sense baru yg Allah beri kt kitekan..

iizla said...

ooo berair mata saya baca kisah jamie n emily ni. lepas ni nak selalu pangku zarif..huhu

mrs_nazir (Maz) said...

yup btol tu arina...memang biasanya bb akan lebih calm ble kte peluk & tenangkan dia..farah pun camtu... =).. Subhanallah...

nurarinab said...

Kan..Kuasa Allah yang Maha Kaya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails