Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

Anak bila di bawah jagaan orang lain

Aku tengok video yang kawan aku share dekat facebook. Aku rasa ramai yang da tengok video ni. Aku rasa most people akan rasa macam zalim sangat perbuatan orang kat nurseery tu sebab sampai nak kena 'kapan'kan budak2 tu untuk tidokan diorang. Mulut diplaster dengan puting. n surprisingly ada yang komen jangan bersangka buruk cos bole dapat dosa kering je. Im not sure apa maksud statement orang tu. Might be dia rasa benda ni biasa, or dia pon buat benda yang sama pada anak2 dia or dia ade pengalaman kena macam tu n normal to him. But untuk aku itu adalah abnormal. Aku tak sanggup anak aku kena layan macam tu.
Pada pendapat aku, bila kita hantar anak kita oada orang lain especially nursery pegi observe diorang untuk whole day especially if anak yang kita nak hantar tu tak reti cakap. Sebab diorang ni yang slalunya jadi mangsa keadaan. Kalau kena dera or anything happened to them diorang takkan bole mengadu. So masa nak daftar tu cakap je saya nak tengok anak saya kat nursery ni n …

Setahun n seterusnya

Rania sejak akhir2 ni suda pandai main sendiri. Kalau aku masak kat dapur, kejap2 die datang dapur n kejap2 die pegi depan TV tengok iklan n kadang2 main sorang2 dengan anak patung dia. Maklumlah orang da ada kaki. Bangun pagi2 dia da pandai naik atas badan n cium pipi aku. Sangat sweet bila tengok die buat macam tu. Kalau tengok aku bergurau dengan en suami dia tukang gelak lebih. Ada sekali en suami geletek aku sampai aku da jerit2 suro stop sebab da tak tahan geli. Rania tolak ayah dia suro stop might be die ingat aku sakit. Then bila die dengar aku da jerit2 n ayah dia tak berhenti2 geletek aku even after dia tolak muka en suami, dia nangis sebab dia ingat aku sakit. Sungguh sweet itu anak dara.
Dengar muzik dia da pandai joget2 goyang2 tangan n badan dia. Jalan memang da laju. Cepat je dia berjalan sekarang. Tapi itu pon kadang2 tumbang jugak. Brape kali terhantuk sebab tersadong kaki sendiri or terlanggar barang atas lantai. Kes jalan takde pandang2 bawah ni. Maju aje dia ke depa…

Kulitku

Kenapakah aku slalu rasa selepas bersalin kulit jadi lembik2, tak tegang macam before bersalin dulu n kusam semacam je..Adakah kalian juga mengalami perkara yang sama? Ada apa2 produk yang korang pakai untuk problem ni tak?
Nak yang begini bole?

Rania's recap

Rasa macam baru je amik gambar2 ni semalam. Loves you baby Rania Azzahra :-)

Menghalang bengkak susu?

Ni entri untuk kengkawan pompuan je. Lelaki jangan baca. Tapi aku sure lah kalo ditulis gini lagi berminat nak baca kan. Oklah as a knowledge untuk kongsi dengan istri2 atau bakal2 istri nanti. Kazen aku, adik aku n kawan2 ramai jugak yang tengah preggy sekarang ni. So aritu bila jumpa kazen yang sorang ni dok lah berborak dengan dia. Susah kot nak jumpa. Kebetulan aritu balik kampung dia ada. Tak sangka tengah pregnant 6 bulan rupanya. Perutnya memang tak nampak langsung. Semua kaum kerabat ala2 terkejut bila tahu die pregnant 6 bulan. Dia pon dengan lawaknya cakap lemak banyak terkumpul di perut. Doktor pon time scan perut dia cakap "Susahlah nak tengok baby u..perut u banyak lemak". Sepupu aku ni memang klaka sket. Dari mak bapak, adik2 die sume memang kaki lawak.
Dok borak2 die bagitaulah 2 anak die before ni kena bengkak susu sebab susu tamo keluar. Pastu dia tanyalah aku kena tak bengkak susu masa bersalinkan Rania dulu. Aku cakap aku tak kena. Adalah masa membengkak ga…

Citer rumah baru

Lamanya tak bercerita pasal rumah aku kan. Well rumah sudah siap tapi kunci belum dapat. Aku sebenarnya da tak sabar nak masuk rumah baru sebab rumah sekarang da ala2 tongkang pecah dah. Hahaha. Bukannya apa, aku da start masuk barang dalam kotak. Taklah semua tapi sket2 mana yang macam aku tak guna aku masukkan dalam kotak n letak kat bilik belakang. Memang super penuh n bersepah sket. Sebenarnya da ada few things dalam kepala ni yang aku nak start buat. Aku nak mula cari kain langsir. Ada few warna yang aku da letak dalam kepala aku ni. Cuma nak dapat kain langsir tu tengah cari2 jugak mana kedai kain yang bole dapat kain cantik n murah. Kalau kat Jb ni memang susah sket nak jumpa tapi kalau dekat Kl adelah few tempat yang aku tahu murah n banyak gila2 choice die n murah. So nanti ingat nak plan2 jugak turun dengan en suami tapi kalau jumpa kat Jb ni lagi bagus. Tak payah susah2 cari sampai ke Kl nun sana.
Ade jugak few DIY projek yang aku nak buat. Frankly speaking aku suke sangat D…

Long Talk

Tadi malam setelah sekian lamanya tak dapat berborak2 mesra dengan en suami, kami dapat berbual panjang. Slalunya kalau tak sebab aku masuk tido awal, en suami tengok tv. Sudahnya jarang dapat betol2 cakap heart to heart. Takdelah heart sangat tapi berbual panjang2 macam masa kapel2 dulu. Ye lah kalau time kapel dulu kalo da gi dating mestilah berborak kan. Taknak kasi perbualan hambar. Takkan nak diam je. Tapi bila da kawen ni memang susah nak dapat peluang macam tu. Kalau jumpa pon da maghrib. Pastu nak makan malam, pastu nak tengok gemersik kalbu lagi. memang terbatas da perbualan. Tup tup tup..hari da malam nak tengok berita. Nak tidokan Rania n tiba2 aku plak yang tido. Haa that's the fact of marriage life. You think you will spend more time with your partner but the fact is above there. Tapi taklah bermaksud tak bahagia cuma masa nak borak sesaja tu memang da kurang sket. Maybe at least for few years until anak2 da besar n pandai cari masa sendiri plak.
Ok back to story. Lepa…

Red Velvet Recipe

So today is the day. The day Rania turns into 1 years old. Happy birthday my dear daughter. Semoga menjadi anak yang solehah, cemerlang dunia akhirat dan murahkan rezeki Allah selalu. 
So for today nya celebration, aku buatkan red velvet cake untuk bagi pada babysitter n kawan2 dia kat sana. Nak celebrate besar2an rasa Rania pon bukan paham sangat. Nantilah kita makan2 je dengan famili ok Rania :-) So ade yang request resepi kek red velvet ni. Untuk orang yang 1st timer macam aku ni aku rasa agak mudah gak membuatnya sebab aku kalau kek bakar2 dalam oven ni slalunya tak menjadi. Mesti hanguslah, bantat lah. So this time menjadi. Alhamdulillah. First time k jadi. Aku amik dari myresepi. So ini resepinya. Cuba try k :-) 
Bahan-bahan ( 1 biji )Kek (Sila guna penyukat khas) 2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.) 1 sudu kecil serbuk penaik diayak …

365 days

365 days and I still love you like the first time I saw you..and even more. I love you my lil baby!

Before she turn to 1

Lagi beberapa hari nak sambut besday makcik kecik tu. Mak die yang berdebar lebih. Rasa macam taknak bagi die setahun. Sekarang tengah galak belajar berjalan. Kalau jatuh pon die macam da kebal je. Bangun balik n jalan lagi. Tapi bila pakaikan kasut die macam ngeri2 nak jalan plak. Sajalah aku belikan die kasut yang ade bunyi2 bila pijak tu, die plak excited lompat2 sebab nak dengar bunyi lepas tu sebok nak cabut nak cari mana datsng bunyi tu. Gigi da ade 4 batang. Da pandai menggigit. Rania before2 ni tak pandai gigit2 orang ni. Kalau kasi die suro gigit pon die gigit slow je. Tapi sekarang pantang geram, sume die gigit. Kalau dengan ayah dia paling slalu kena gigit. Die gigit pipi ayah dia melepas geram kalau kena kacau.
Lasak jangan cakap. Lebam sana sini sebab asik terhantuk, jatuh, langgar sana, langgar sini. Slalunya aku buat dek je kalau die terlanggar or terhantuk pape. Taknak kasi die jadi gembeng sangat tapi kalau betol sakit die memang akan nangis n aku akan sapu2lah tempat …