Skip to main content

Citer rumah baru

Lamanya tak bercerita pasal rumah aku kan. Well rumah sudah siap tapi kunci belum dapat. Aku sebenarnya da tak sabar nak masuk rumah baru sebab rumah sekarang da ala2 tongkang pecah dah. Hahaha. Bukannya apa, aku da start masuk barang dalam kotak. Taklah semua tapi sket2 mana yang macam aku tak guna aku masukkan dalam kotak n letak kat bilik belakang. Memang super penuh n bersepah sket. Sebenarnya da ada few things dalam kepala ni yang aku nak start buat. Aku nak mula cari kain langsir. Ada few warna yang aku da letak dalam kepala aku ni. Cuma nak dapat kain langsir tu tengah cari2 jugak mana kedai kain yang bole dapat kain cantik n murah. Kalau kat Jb ni memang susah sket nak jumpa tapi kalau dekat Kl adelah few tempat yang aku tahu murah n banyak gila2 choice die n murah. So nanti ingat nak plan2 jugak turun dengan en suami tapi kalau jumpa kat Jb ni lagi bagus. Tak payah susah2 cari sampai ke Kl nun sana.

Ade jugak few DIY projek yang aku nak buat. Frankly speaking aku suke sangat DIY. Dulu kalau masa sekolah aku jahit sarung bantal sendiri pakai tangan ok guna lebihan kain baju. Paint sendiri atas sarung bantal. Aku rasa memang ade dalam blood aku suke buat keje2 yang menghias2, menjahit2, memasak..semua sebab aku tengok mak aku buat. Masa aku darjah2 dulu, mak aku pernah jadi suri rumah sekejap. Dia jahit cadar katil sendiri, jahit langsir sendiri even headband aku die buatkan. Dengan ribbon besar atas kepala. Hahaha. macam minnie mouse. Die buat kek every weekend or kalo tak pon buat kuih2 tradisional melayu. Kuih raya memang wajib buat every year. So aku rasa akulah si bertuah yang mewarisi darah benda2 tu sume. Macam otomatik suka. Macam bila tengok satu benda terus rasa "I can do this".

Certain orang suke je beli da siap n aku pon kadang2 beli jugak tapi kalau dapat buat sendiri macam lagi puas. So of course nak masuk rumah baru ni aku jadi sangat tak sabar. Macam everything in my head untuk design itu ini n en suami pon sama. Banyak benda nak buat sebenarnya tapi memang aku kena buat sikit2 sebab budget limited..hehehe :-) So doa2kanlah supaya kami dapat kunci tak lama lagi yer.

p/s: btw, tahu tak mana ada kedai amik barang perabot 2nd hand kat Jb ni?

Comments

hafiza said…
yipeee, yipee, yipeee....pza pun suka pasal rumah baru...hebat betul arina, everthing buat sendiri :)
nurarinab said…
hehe..takdelah semua pza.kalo semua nnt kn jd surirumah je nnt.tula slalu bc update rmh br pza.seronoknye da dpt msk n renovate :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…