Skip to main content

Menghalang bengkak susu?

Ni entri untuk kengkawan pompuan je. Lelaki jangan baca. Tapi aku sure lah kalo ditulis gini lagi berminat nak baca kan. Oklah as a knowledge untuk kongsi dengan istri2 atau bakal2 istri nanti. Kazen aku, adik aku n kawan2 ramai jugak yang tengah preggy sekarang ni. So aritu bila jumpa kazen yang sorang ni dok lah berborak dengan dia. Susah kot nak jumpa. Kebetulan aritu balik kampung dia ada. Tak sangka tengah pregnant 6 bulan rupanya. Perutnya memang tak nampak langsung. Semua kaum kerabat ala2 terkejut bila tahu die pregnant 6 bulan. Dia pon dengan lawaknya cakap lemak banyak terkumpul di perut. Doktor pon time scan perut dia cakap "Susahlah nak tengok baby u..perut u banyak lemak". Sepupu aku ni memang klaka sket. Dari mak bapak, adik2 die sume memang kaki lawak.

Dok borak2 die bagitaulah 2 anak die before ni kena bengkak susu sebab susu tamo keluar. Pastu dia tanyalah aku kena tak bengkak susu masa bersalinkan Rania dulu. Aku cakap aku tak kena. Adalah masa membengkak gak b***y tu tapi taklah sampai kena berurut. Just bagi Rania hisap n ok balik. So aku share tips dengan dia. Aku cakap cube try picit puting b***y dari sekarang. Kalau time dudok sesaja tu bole lah picit2. Nanti korang akan nampak ada benda putih keluar macam jerawat nasi. I guess itu adalah susu yang da mula terhasil n sebab dia tak keluar dia akan beku. So kalau kita da bersihkan dia hari2, masa baby keluar Insyallah susu akan keluar jugak.

Aku amalkan benda ni since aku pregnant 6 bulan. Hari aku keluarkan yang beku2 tu sebab taknak tersumbat. Alhamdulillah takde mengalami bengkak susu masa lepas bersalin. Siap seminggu before bersalin, susu aku da keluar. So aku rasa korang bole try tengok berhasil tak kaedah ni untuk prevent bengkak susu. Aku pon taktahulah betul ke sebab ni aku tak kena bengkak susu. Sebab anak aku pon baru 1. Hehehe. But sharing is caring. Tak rugi ape pon kalau try kan :-)

Comments

mrs_nazir (Maz) said…
thanks ibu rania for sharing... =)
alya285 said…
kalo bengkak susu yang masih baru boleh cuba cara alternative dgn mengunakan bra yang ada citosan..famous kat Japan bra ni...kebaikan citosan ialah ia menarik susu2 masam..
nurarinab said…
ye ke alya..oo ok.thanx for sharing :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…