Skip to main content

Menghalang bengkak susu?

Ni entri untuk kengkawan pompuan je. Lelaki jangan baca. Tapi aku sure lah kalo ditulis gini lagi berminat nak baca kan. Oklah as a knowledge untuk kongsi dengan istri2 atau bakal2 istri nanti. Kazen aku, adik aku n kawan2 ramai jugak yang tengah preggy sekarang ni. So aritu bila jumpa kazen yang sorang ni dok lah berborak dengan dia. Susah kot nak jumpa. Kebetulan aritu balik kampung dia ada. Tak sangka tengah pregnant 6 bulan rupanya. Perutnya memang tak nampak langsung. Semua kaum kerabat ala2 terkejut bila tahu die pregnant 6 bulan. Dia pon dengan lawaknya cakap lemak banyak terkumpul di perut. Doktor pon time scan perut dia cakap "Susahlah nak tengok baby u..perut u banyak lemak". Sepupu aku ni memang klaka sket. Dari mak bapak, adik2 die sume memang kaki lawak.

Dok borak2 die bagitaulah 2 anak die before ni kena bengkak susu sebab susu tamo keluar. Pastu dia tanyalah aku kena tak bengkak susu masa bersalinkan Rania dulu. Aku cakap aku tak kena. Adalah masa membengkak gak b***y tu tapi taklah sampai kena berurut. Just bagi Rania hisap n ok balik. So aku share tips dengan dia. Aku cakap cube try picit puting b***y dari sekarang. Kalau time dudok sesaja tu bole lah picit2. Nanti korang akan nampak ada benda putih keluar macam jerawat nasi. I guess itu adalah susu yang da mula terhasil n sebab dia tak keluar dia akan beku. So kalau kita da bersihkan dia hari2, masa baby keluar Insyallah susu akan keluar jugak.

Aku amalkan benda ni since aku pregnant 6 bulan. Hari aku keluarkan yang beku2 tu sebab taknak tersumbat. Alhamdulillah takde mengalami bengkak susu masa lepas bersalin. Siap seminggu before bersalin, susu aku da keluar. So aku rasa korang bole try tengok berhasil tak kaedah ni untuk prevent bengkak susu. Aku pon taktahulah betul ke sebab ni aku tak kena bengkak susu. Sebab anak aku pon baru 1. Hehehe. But sharing is caring. Tak rugi ape pon kalau try kan :-)

Comments

mrs_nazir (Maz) said…
thanks ibu rania for sharing... =)
alya285 said…
kalo bengkak susu yang masih baru boleh cuba cara alternative dgn mengunakan bra yang ada citosan..famous kat Japan bra ni...kebaikan citosan ialah ia menarik susu2 masam..
nurarinab said…
ye ke alya..oo ok.thanx for sharing :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…