Skip to main content

Kenapa anak lari dari rumah

Lama da tak update blog. Biasalah sakit 'm' menyerang. Keje pon banyak melambak. Dengan tensi sana sini. So nak update2 ni pon jadi kemalasan. Sekarang ni slalu je sakit2 bahu, belakang2 badan ni. Kes Rania yang da semakin lasak. Da macam budak laki pon ada jugak. Rania da pandai jalan n sekarang da belajar berlari. Kadang sambil berlari, pusing2 pandang atas n tummmm langgar dinding ke, kerusi ke, apa2 lah yang ada kat depan. Kalo benda tu tak sakit, dia tak nangis tapi kalo sakit sampai lebam or benjol then dia akan nangis. Tapi kejap jelah pastu sambung main balik. Hahaha. Sekarang pantang nampak pintu terbukak, laju je dia keluar berlari mencicit. So memang pagar sentiasa ditutup.

Lately ni kes culik anak menjadi2. Kes anak lari rumah pon menjadi2. Sampai polis pon aritu me'warning' ibu bapa supaya jangan kuar kat tv cakap anak hilang mungkin diculik walhalnya ibu bapa tahu anak lari bersama kekasih dari rumah. Anak lari dari rumah? Hurmm. Aku rasa masa kecik2 nak lari dari rumah dok pikir dulu macam mana kalau kena culik n dijual di Thailand. Tapi zaman sekarang, yang kena culik 1 hal, yang lari tu macam mana plak. n sebab hangat sangat, isu ni jadi topik kat IKIM n Al-Kuliyyah. Menarik bila dapat dengar pandangan2 mak bapak lain n pandangan yang pakar2 terutamanya kenapa anak lari rumah.

Terasnya sama je bila dengar pakar2 ni bercakap, " KASIH SAYANG". Bila kat rumah tak dapat kasih sayang, anak2 keluar mencari di luar rumah. Then mak bapak pon cakap, "saya sayang anak saya". n cuba kita tanya diri kita balik, "how u show ur love?". Masa anak kecil ditimang2, disayang2, dipopok2 sebab tu anak manja dengan kita. Sampai bila kita tinggalkan dia mencari kita. Bila puas bermain, dia ingat nak balik pada kita semula tapi bila da besar kenapa anak2 bila da besar suka cari kawan, gi skola jumpa kawan. balik skola sms dengan kawan, weekend jenjalan dengan kawan. sebab ibu bapa da tak care nak peluk2, nak cium2, nak manja2 kan anak. Dalam Islam pon ada ajar. Umur dari bayi hingga 7 tahun dimanja dibelai, umur 8 tahun ke 14 tahun dididik dengan ajaran Islam dan 15 tahun ke atas dijadikan sahabat.

Maybe ada yang cakap, "takkan nak manjakan dia slalu. Dia da besar kenalah berdikari". Kalau macam tu bialah anak berdikari kat luar. Bila dia lari ikut jantan, jangan marah. Pakar2 ni cakap, bila anak umur 15 tahun, kita banyak bercakap pasal: "kerja rumah da siap?!", "Ko nak keluar dengan sapa?!", "Balik sekarang!malam2 buta anak dara keluar dengan kawan!" n boyfren anak2 kita plak cakap dengan anak kita, "u da makan sayang?", "harini u buat ape kat skola sayang?", "jom kita kuar jenjalan sayang". Agak2 koranglah, kalau korang kat tempat budak tu, korang ikut sape. Maybe kita ni sendiri as parents kurang tahu macam mana nak didik anak2. Kita da ade acuan kita sinri iaitu parents kita. Tapi aku rasa tak salah if kita tahu cara parents kita kurang sesuai dengan zaman sekarang, kita belajar n ubah. Een Saidina Umar Al Khattab pernah cakap, "Kita mestilah mendidik anak kita mengikut zaman dia nanti" (lebih kurang macam tu n if salah minta tolong betulkan). Aku sinri tengah blaja n believe me it's harder than i thought.

Tangan aku ni laju je mencepuk peha si gebu tu kalau geram, suara ni cepat je meninggi bila geram padahal cukuplah tak bagusnya buat macam tu pada budak yang baru berumur setahun. Tapi aku ni bila2 teringat (slalunya lepas da marahlahkan), aku beristighfar balik n mintak maaf pada Rania. Doa pada Allah mintak beri aku kesabaran, jangan cepat melenting. Slalu dengar ceramah pon bagus. Aku teringat aku pernah dengar kat mana (yang aku da tak ingat) 3 hari jika kita tidak membaca Al-Quran ataupon mendengar ceramah ilmu maka hati akan gelap. Yes now I know why. Manusia ni lemah. Tak lekang dari silap. Tapi ceramah2 ilmu nilah yang beri peringatan pada kita. Yang buat kita sedar silap kita. Yang tarik balik kita supaya jangan pergi jauh. Baca Al-Quran buat hati sentiasa terpelihara. Aku teringat ade satu kisah pasal membaca Al-Quran. Ada seorang budak bertanya pada guru dia kenapa kena baca Al-Quran hari2. Cikgu dia bagi dia satu raga yang kotor n suro dia isi air dalam raga tu n bawa balik ke pondok. Hari2 budak ni buat macam tu. Dia pon pelik sebab bila sampai pondok, tak pernah ade air yang akan dia dapat bawa sebab raga kan berlubang2 tapi lama2 dia faham kenapa cikgu die suro buat macam tu. Raga yang kotor jadi bersih berseri. Macam tulah hati kita bila membaca Al-Quran slalu. Walau tak faham maknanya, tapi hati akan jadi bersih.

So nak didik anak2 kita, diri sendiri ni dulu yang mesti kita didik. Insyallah Allah PASTI bantu kalau niat nya ikhlas lillahita'ala.

Comments

sue zainun said…
ya betul tu..insyaallah..
lately mmg banyak kisah sbgitu klr paper..kesian pd mak ayah yg risau pd anak..alih2 anak lari sebenarnya..hmmm dunia sekarang..mcm2 berlaku..
MyNameIsdD said…
inshaAllah, rania akan membesar jadik anak yang bijak, baik dan membahagiakan ibu bapa dia. amin.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…