Skip to main content

Macam kanak2 dapat toys baru

OOOuuuuhhh mak excited! Akhirnya tak lama lagi dapat jugak masuk rumah baru before raya. Lama noq menunggu. Janji bulan disember or january dapat kunci. Tapi ni da masuk bulan 4 baru amik. Itu pon akhir bulan ni baru amik. Nal renovate sket rumah tu so for sure bulan 6 baru pindah masuk. Takpelah syukur at least sebelom puasa dapat masuk rumah baru. Oh rasa macam kanak2 yang riang ria sebab dapat benda baru. En suami pon sama excited sebab first time nak masuk rumah baru sama2.

So first thing first lah yang nak dibuat dulu. Kebetulan weekend ni homefair. Masih nak gi tengok2 harga kitchen cabinet kat sana. Dah ada yang diidamkan n kedai tu siap call suro bawak floor plan dengan ukuran segala supaya dia bole tolong kirakan bajet. Aku datang kedai dia aritu masa bulan 2 tapi dia cakap datanglah masa homefair so ade promo segala. Baik betol pompuan tu. n amazingly die betol2 call balik suro datang masa homefair. Ingatkan dia tak ingat nak call dah. Aku cakap dengan en suami kita buat jelah mana yang sempat dulu. Macam kitchen cabinet n grill pagar tu aku suro die buat dulu, Yang lain tunggulah duit lebih baru buat.

So aku pon da kena sambung packing barang. Setakat ni adelah sket yang aku da packing. Mana yang tak pakai tu aku da bungkus da. Mana yang bole disedekahkan aku bagi orang n aku rasa ade few perabot yang akan dijual di kedai second hand je. Tapi aku tengah tengok lagi kedai2 second yang ada. Kalo anta kat kitar semula aku taktaulah dia terima tak perabot2 tu n of course murah jelah kan kalo die amik pon. Sabtu ni kitorang nak pergi tengok rumah (super duper excited!) amik measurement mana2 yang patut. n oh oh oh can't wait nak buat curtains untuk rumah tu. Nasib tingkap tak banyak. Aku takde buat yang messy ni. As simple as it could be. Adelah few concept yang da tersimpan dalam kotak fikiran aku ni (hehehe).

Nantilah bila da betol2 masukkan barang sket n projek da mula sket2 aku akan update slalu dengan gambarnya skali ok. For now just bole cakap I'm excited as I can be :) Last but not least aku nak letak few bedroom ideas n living hall.

Aku punye master bedroom nak buat combination bilik tido with small ofis n tmpt tgk tv.bole gtu?

Suke sangat dengan living hall yang ada banyak combination colors yang pastel

Smart jugak yang macam nikan

Colors..colors n more colors

Aku suka light colors yang pastel macam ni

Bilik tido kaler macam ni mesti rasa aman je bila masuk

Pastel brown..me likey!

Bentuk living hall n dining aku lebih kurang macam nilah but imagine without thise windows kat tepi tu..So dis color combination is a big NO NO.

Comments

ELLY said…
hehe...mmg excited kan msk rumah baru....sgt phm perasaan itu ;) kitorg ni rumah x siap lg pon dah survey2...tp pening pon ada coz mcm2 nak wat tp budget xder...congrats erk korg ;)
suka kalau bercerita bab rumah :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…