Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Super duper excited!

Homai! Homai! tadi pergi tengok rumah. Kitchen kabinet da pasang tapi table top pasang yang 'olok2' nye dulu sebab yang tu dia akan pasang lambat sket. Nak kena order bla bla bla dia cakap. Oklah. Takpe. Paling2 aku tak masak 2 3 minggu (betul x b? kihkihkih). Bila tengok banyak da siap memang berkobar nak pindah. Balik je dari rumah baru, terus masak, terus kemas dapur, packing barang yang bole dipacking (semangat!!). Kali ni aku amik gambar. So bolelah korang tengok2 :)







Akhirnya dia pergi selamanya

Kalo korang ingat aku pernah cite pasal kawan aku Norma yang kena kanser otak. Dia da pergi mengadap Ilahi. Allah lebih menyayangi dia. Kalau korang nak tahu pasal Norma lebih lanjut, bole tengok blog Moon, biras Norma. Sedekahkan lah Al-Fatihah buat Norma. Aku kesiankan anak dia yang memang tak sempat nak rasa kasih sebenar seorang ibu sebab Norma sakit masa dalam pantang. Sedih sangat2 sebab Rafiq dengan Rania sebaya. Tapi aku tak bimbang sebab dia ade ramai nenek2 n makcik2 serta ayah yang akan sayangkan dia.

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Yeay da makin hampir masanya!

Diam tak diam lagi seminggu nak pindah masuk rumah baru. Excited dalam hati ni jangan cakaplah. Nak dudok rumah sendiri wajiblah gumbira kan. Semalam tengok rumah. Kornis rumah da siap. En suamilah yang paling excited sebab dia yang beriya sangat pilih design. So bila tengok da siap tu memang makin berkobar nak pindah. kitorang buat yang simple2 je. takde bunga ke ape. Esok orang grill nak pasang grill, orang barang2 dapur pon nak hantar hob+hood semua supaya senang nanti time pasang kabinet barang2 da ade. Orang kabinet pasang dalam tengah minggu depan. Mesti hari tu nanti en suami balik awal nak tengok. Hehehe. Aku tumpang sekaki.
Rumah yang sekarang da rupa tongkang sket lah tapi tak pecah lagi. Aku da startlah packing2 pape yang patut. Rasa macam tak banyak pon barang tapi bila da kemas, haaa hamik ko. Agak barang2 rumah ni sume beranak pinak ke hape (ceh nak salahkan barang plakkan). Next weeken time pindah tu Insyallah mak aku pon turun dengan makcik aku dari KL. So kalo sempat…

Some knowledge on raising kids

Ini adalah some useful knowledge yang aku dapat dari wensite babycentre. Aku memang subscribe so aku bole tahu level2 perkembangan Rania n apa yang aku bole buat untuk deal dengan isu Rania. Last entry aku cite dengan korang pasal Rania. Suka tarik rambut, suka jerit, suka pukul n macam2 tantrum yanng aku tengok dia da buat. And kadang2 bila jumpa orang yang maybe takde anak or anak diorang baik, ingat Rania hyperactive which she is NOT obviously. Sebab pada aku normal kot kanak2 aktif sket dari kita n tak reti dudok diam. Maybe sebab pengalaman dengan adik2 aku n kadang2 jaga anak2 sedara dulu so aku rasa biasa je bila tengok tak reti diam. So please stop negativity dengan sebut, "anak dia NAKAL", " anak dia HYPERACTIVE" and memacam lagi sebab kanak2 berbeza2 tahap dia.
So babycentre da buat aku relieve sebab memang normal kanak2 seusia Rania kelaku dia macam Rania. So mak da tak risau da. Hehehe.. Boo to everybody yang cakap Rania macam2 ok. So jom lah baca apa …

Zalimnya aku ni

Hari ni nak cite pasal Rania. Rania yang sudah besar panjang n sangat cerdik. Lasak pon bole tahan tapi Alhamdulillah setakat ni masih mampu menjaga si kecik tu. Gelagat Rania sekarang kadang2 buat aku geram. Dia suka menggigit tiba2 n kadang2 bila dia marah dia suka menarik rambut or lepuk aku. Time mood aku tengah baik oklah lagi bole cakap baik2. Kena time mood tak baik, memang kenalah marah n kadang2 merayap gak tangan aku ni ke peha si kecik tu.
Paling tak tahan kalau dia nangis. Memang melalak n siap kuar airmata selagi aku tak pujuk. Slalunya aku buat dek je tapi bila aku buat dek dia akan rodok tekak die dengan jari sampai muntah plak. Aduhai geram jugaklah menengoknya kadang2. Tapi kalau lagi aku marah, lagi kuat dia nangis. Kalau cakap baik2 dengan dia, dia akan diam walaupon amik masa sket. Masalahnya kalau aku tengah buat keje macam mana. Nak pujuk dia bukan bole main cakap macam tu. Dia nak dibelai dulu, pelok2 segala.
Macam petang tadi aku tengah masak. Nak kejar lah ma…

Hukum bercium dengan istri di khalayak ramai

Subhanallah. Bila aku dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus ni barulah aku tahu hukum cium di dahi selepas bernikah itu berdosa. Berpeluk2 dan bercium di depan orang ramai juga berdosa. Might be ada yang wondering "takkan da kahwin pon berdosa jugak buat macam tu". Tengoklah video ni, Insyallah akan lebih faham kenapa.

Cuti2 kita ke KL

Minggu lepas aku amik cuti panjang ke KL. Aku turun KL hari Rabu. Naek flight berdua dengan Rania. En suami bekerja. Dia datang hari Sabtu. Ni kira macam preparation untuk Rania naik flight. OMG makcik itu tak reti diam. Flight delay sejam n selama delay tulah die tido n bila masuk plane dia suda bangun dan mahu berjalan2 di dalam plane. Ooooh nasib penerbangan 45 minit. Kalau lama lagi memang taktahu lah nak buat apa. Next time kalau penerbangan lama memang aku bawaklah semua permainan yang bole menghiburkan hati dia dari berjalan2 (bole ke?).
So sampai KL mak aku fetch. Tersangat lama tak jumpa ibuku n tak penah lagi ke rumah dia since dia pindah ke KL. So of course tak penah ke kedai baru dia jugak. Kalau korang2 kat area2 bangi or nak urut2 badan n manja2kan diri, korang bolelah ke Kenanga Beauty Centre kat Bangi. Nak buat appointment pon lagi bagus. Bole je emel aku or call je terus my mummy at 0197795462 :) So ibu jadi driver untuk aku bergerak sepanjang kat KL tu (thanx bu!mua…