Skip to main content

Zalimnya aku ni

Hari ni nak cite pasal Rania. Rania yang sudah besar panjang n sangat cerdik. Lasak pon bole tahan tapi Alhamdulillah setakat ni masih mampu menjaga si kecik tu. Gelagat Rania sekarang kadang2 buat aku geram. Dia suka menggigit tiba2 n kadang2 bila dia marah dia suka menarik rambut or lepuk aku. Time mood aku tengah baik oklah lagi bole cakap baik2. Kena time mood tak baik, memang kenalah marah n kadang2 merayap gak tangan aku ni ke peha si kecik tu.

Paling tak tahan kalau dia nangis. Memang melalak n siap kuar airmata selagi aku tak pujuk. Slalunya aku buat dek je tapi bila aku buat dek dia akan rodok tekak die dengan jari sampai muntah plak. Aduhai geram jugaklah menengoknya kadang2. Tapi kalau lagi aku marah, lagi kuat dia nangis. Kalau cakap baik2 dengan dia, dia akan diam walaupon amik masa sket. Masalahnya kalau aku tengah buat keje macam mana. Nak pujuk dia bukan bole main cakap macam tu. Dia nak dibelai dulu, pelok2 segala.

Macam petang tadi aku tengah masak. Nak kejar lah makanan siap sebelom en suami balik. Aku masak sekejap je. Slalunya dalam setengah jam macam tu. Campur mengemas dapur selepas masak n menyediakan bahan2 mungkin dalam sejam macam tulah. Aku tak bagi Rania dudok dapur sebab dia sebok bergayut kat kaki aku ataupon dudok berdiri depan tong sampah n bila aku tak nampak dia akan main sampah2 dalam tu. Memang geram lah melihatnya. Bila aku tarik dia suro dudok depan sampai 3 kali, dia da melalak plak kat depan dapur.

Aku pon buat dek je tak layan tapi dia plak melalak sepanjang2 setengah jam kat dapur. Bila aku da siap masak pegi dudok depan lagi kuat dia meraung sebab aku tak layan dia. Las2 dia muntah. So lepas muntah terus dia senyap sebab aku da marah dia n aku tahu dia tahu yang itu memang salah dia. So aku bukak baju dia n lap muntah tu. Lepas lap aku terus masuk bilik basuh baju dia n dia ikut dari jauh. Mata da bengkak sebab dia menangis n sambil tu muka Rania sedih dengan jari masuk dalam mulut. Oh can u imagine how pitiful her face was?? So aku pon dudok kat depan n panggil dia sambil depa tangan n she was walking fast towards me sambil start sobbing.

n I was hugging her n explain to her why she have to stay in front when I was cooking. N she stop sobbing n laugh. Pastu I asked her to kiss me n hug me n dia pon buat sambil malu2 n aku cakap kat dia banyak kali "ibu sayang Rania" sebab aku taknak dia rasa aku benci dia sebab tu aku buat macam tu. Bole bayangkan tak macam mana Rania act macam orang da besar n she knows how to react. Bila pikir2 balik I cried because I think sometimes I am mean to her. Scolding her padahal she was a very very small girl tapi believe me bila jadi ibu ni kadang2 amarah tu tak tertahan especially when we are tired n otak serabut with so many things, hati berkecamuk n anak jadi mangsa kena marah. Owh I am mean!

Bila pikir2 balik, dia bangun tido pukul 7 n kadang 8, aku spend masa dengan dia dalam sejam pastu da kena gi rumah babysitter n balik kul 4 n kul 8 dia da tido biasanya. 5 6 jam masa dengan dia n itu pon bukan fully spend sebab kadang2 nak masak da tolak sejam, mandi, buat keje sume agaknya tinggal 2 jam n I still nak marah2 dia. Oh kejamnya ibu ni. So I make a promise today I wil try my very best to make sure I don't raise my voice n lepuk2 peha Rania or tangan dia. Well, Supernanny banyak bagi tips how to educate children.

Ya Allah lindungi aku dari menjadi manusia yang zalim, bantulah aku mendidik anak2ku menjadi manusia yang beriman dan berilah aku kesabaran yang tinggi Amin..





Cheeky girl! Ibu n Ayah love you so much baby!

Comments

RosDiana said…
dah besar dah rania comel =)
kronik0102 said…
biasala budak kecik..jgn dimarah sgt..kita kne think +ve jer.... anggap jer die nk more perhatian...klau ayu biasanye klau marah kt qaid along yg jdk mangsa..huhuhuu

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…