Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Home still in progress

Nak update sket pasal rumah. Well takde update sangat pon. Baju aku siap ada yang dalam kotak lagi. Hahaha. Yang tu memang aku nak tunggu sampai wardrobe dibuat. Wardrobe takde lagi so terpaksalah aku gantung je baju aku kat dalam bilik. Tapi aku tak kisah pon sebab ada masa yang panjang lagi untuk benda2 tu ;) But minggu ni aku berjaya mengemas 2 bilik lagi kat atas. So tinggal bilik aku je yang belom dikemas. Aku rasa master bedroom tu memang lama lagi kot nak dikemas betol2. Hihihi.
So bilik kat bawah memang da lama siap. Bilik tu memang simple je. Aku memang sediakan khas untuk tetamu yang datang. n aku pon pilih kat bawah sebab kalau parents aku or in laws aku datang diorang bole tido bawah je. Tak payah naik tangga. Diorang da tak larat nak naik tangga da. Tapi kalau nak tido atas pon bole. Aku da siapkan kat setiap bilik toto or tilam. Nanti kalau ade rezki bole tambah katil lagi :-)
Dekat living hall patut da gantung frame2 n gambar2 tapi tak sempat2 sebab en suami tak bagi a…

Just a little update

Aku sekarang ala2 busy jugaklah plus tak brape nak sihat sangat. Slalu je rasa loya2 n sakit perut. Lagi2 bila puasa. Kekadang sampai muntah2. Rasa macam sejak ada anak ni perut da tak macam masa anak dara. Puasa tak sahur pon takpe. Tak makan nasi satu hari pon takpe. Tapi sekrang kalau tak dapat nasi memang cepat je masuk angin n simptom2 gastik pon nak muncullah.
Rania sekarang da makin cerdik. Dia da start sebut banyak perkataan. Kalau sakit "akit", kalau nak keluar dia cakap "nak tuarrr" sambil tangan point ke luar, banyaklah lagi yang aku pon da tak brape nak ingat. Dia pon da faham sket2 apa yang aku cakap. Kalau aku suro amik barang or letak barang or bagi arahan, dia buat je. Tapi kalau dia tak faham memang dia buat dek jelah. Kalau bukak buku tu pandailah bukak page by page n sambil baca 1 2 3 or ABC walaupon benda yang dia tengok sebenarnya lain. Hahaha. But I'm impress tengok dia da learn banyak benda.
n Rania pon da bole tido tanpa susu cao gantun…

Happy Father's Day

Happy Father's Day to en suami, my both ayah n all fathers in this world! Maybe a bit late nak wish my hubby, my ayah n ayah mertua Happy Father's Day dekat blog ni tapi personally aku da wish diorang da :) So this year aku n hubby tak buat pape pon sempena father's day. En suami bangun pukul 12 tengahari pastu makan tengahari n then da petang. Malam ajak dia kuar makan dia da malas. Nak beli hadiah bajet da lari. Nak buat kek tapi bahan tak cukup. So takdelah speselnya tahun ni. But aku rasa aku nak postpone lambat sket. Aku nak buat kek untuk en suami walaupon dia bukan penggemar kek. I just love baking cakes :)
To me, en suami adalah yang terbaik untuk Rania (n future kids aku nanti). Kalau aku ni jenis cepat melenting, garang n sangat strict dengan Rania tapi en suami lebih kool, lebih sabar, lebih lemah lembut walaupon kadang2 en suami garang juga dengan Rania tapi sebab skali skala garang tulah aku rasa Rania akan lebih respect n sayang dia. n sekarang pon terbukti …

Jagalah hati manusia lain

Aku tiba2 rasa annoyed dengan some people yang suka blogging about their life tapi bila people bagi comment macam tak suka plak. Oklah nak bagi contoh. A ni ada blog, dia ceritalah pasal kehilangan orang yang paling dia sayang iaitu husband dia. So u as a reader slalunya buat apa especially kalo u mmg slalu je tinggalkan komen n kira korang read each other's blog. Of course you will say sorry n ucap takziah etc etc kan. Tanda tumpang simpati n lagi pon dia blog about it kan.
But then si A ni tadi buat plak entri baru cakap, "Nobody will understand her bla bla bla..I don't need your sympathy bla bla bla..". Homaigod! I seriously annoyed with this peoples. They're so pathetic! Ok firstly, aku annoyed sebab YOU BLOGGED ABOUT IT! Hello, apakah maksudnya itu. Means u ready to tell the world about it n u ready to receive any comments n slalunya pembaca2 blog ni adalah manusia yang baik dan memberi kata2 semangat n dorongan. Kalau taknak orang bagi simpati, then bole e…

Rania nowadays...

Ok aritu da cite first day trial menidokn si Rania. Second day lebih menggugat keimanan hati ibu aku ni. Rania masa aku baringkan terus melalak menangis yang meruntun jiwa tu. Mula dia melalak. Dahlah orang sebelah buat house warming confirm semua orang yang datang tu dengar. Tapi nak taknak aku terpaksa biar je. Dia nangis non-stop selama 45 minit. Sampai las2 dia tertido sebab da penat nagis kot. Nada menangis berubah2, kejap high pitch kejap karang mendayu2. Serius masa da las2 tu memang aku macam nak bangun n amik dia. Aku menangis skali bila dengar dia menangis esak2 atas katil. Tapi nasib dalam gelap, tak nampak. Kesian bila dengar anak menangis sampai nak termuntah2, pastu dia siap amik tuala tutup muka n nangis sedu2. Oh it breaks my heart. Tapi aku cekalkan hati jugaklah. Tapi amazingly dia bangun dari katil cuma 3 kali n masa untuk dia lelap cuma 45 minit sahaja.
3rd day tidokan Rania, Rania cume merengek manja itupun dalam setengah saat je. n dia langsung tak bangun dari k…

Rania 1st step to sleep independently

Ok tomorrow Rania genap 16 months old. Da besar anak ibu n ayah. Overall Rania adalah fast learner. Aku rasa dia tak sabar nak besar. So aku cakap kat en suami, umur dia 18 months, aku nak dia tido sinri dalam bilik dia. Not to say aku ni tak berperikemanusiaan sanggup biar anak tido sinri tapi aku slalu rasa masa aku dengan en suami da kurang sesangat. Cuba bayangkan en suami gi keje at 7am n balik at 7pm. Balik 7pm makan dinner then solat, spend masa dengan Rania sekejap pastu kul9 da sebok mandikan Rania n siap2kan dia untuk tido. Aku popok dia kadang sampai kul 1030 baru dia tido. Biasalah dia nak main lagi lah, berlari dulu keliling bilik n macam2 lagilah aksi dia. Suro tido of course dia taknak. Sampai las2 nanti aku yang tertido dulu. Paling tak tahan dia nak melekat je dengan susu cap gantung dia ni. Aduh rimas ok.
So las2 masa aku dengan en suami langsung takde. Seriously, satu hari kadang2 macam tak sempat nak berbual apa2 dengan dia. n I really that quality time with my hu…

Ok nak bagitau baju raya I tahun ni, Inilah dia.

Korang da tau tak? mesti da kan..Rizalman colaborate with tesco n produce baju raya with them. Affordable price RM180-RM250 (ok now jerit kuat2). Me is of course akan berlari dapatkan his collection. Seriously I am one of his biggest fan. I knew him since I was in primary school. Mesti tak caya but seriously I fan him sampai berangan nak jadi fashion designer until today pon. Masa tu Rizalman adalah bersama designer lain seperti Sharifah Kirana, Radzuan Radzwil, Tom Abang Saufi. I memang minat dengan diorang. Masa tu skalilah dengan my mom. Dialah penjebak I minat fashion2 ni. Tapi takde duit pon nak beli baju diorang sebab kurang mampu so kadang2 copeks their design n tempah kat tailor. So bila Rizalman produce collection yang mampu milik macam ni haruslah beli. Ada 12 designs. Mostly in black. But mata dan sudah turun ke hati minat ade few designs yang akan di'grab' nanti. Dia akan release 9 Julai nanti. Masa tu memang aku amik cuti n hantar Rania gi Bs pastu dudok depan Te…

Technology

Hari2 kalo aku gi lab,aku akan lalu dekat satu billboard yellow pages. Aku rasa sekarang takde lagi orang pakai yellow pages. Yang aku ingat aku pakai masa sekola rendah. Tebal n berwarna kuning n made from the lightest paper on earth n mudah koyak. N aku akan rasa kagum bila dapat cari no fon rumah dalam buku yang super tebal itu. n kalau tiba2 minat kat sape2, cari nama bapak dia dalam yellow pages n buat2 silap nombor call rumah dia n kadang2 call betol2 tapi bila orang tu cakap hello, aku letak. Hahaha. n believe it or not siap ada alamat kat situ. Macam tak pecaya itu adalah 18 tahun dulu. Sekarang, everything technology. everything google je. everything by phone. n sape sangka n bole terbayang yang one day we could bring phone everywhere n one day we could surf internet anywhere.
Lepas tu aku pon mulalah terbayang masa kecik2 permainan apa yang aku main. Ceper, batu seremban, baling selipar, galah panjang, polis en three, I guess yang seangkatan dengan aku mesti ingat jugak gam…

Rania 16 months old

Dah lama sangat tak cerita pasal Rania kan. Well Rania da banyak sangat keletah. Da pandai counting. Kalau aku cakap "one" nanti dia sambung "two tghee" pastu tibe2 trus "pai cix". Da mula bercakap. Kalo nak suro tepuk dia masa nak tido nanti die sebut "popok" sambil tepuk2 paha dia. Kalau air die sebut "ayerr". Da banyak gak vocab dia blaja. Ada satu kali dia bangun tengok ayah dia takde sebab da gi kerja n Rania jalan masauk dari 1 bilik ke 1 bilik sambil panggil "ayah! ayah! tuar arrr" pastu aku cakap, "ayah work" n dia pon "ooo". Tapi manja nya makin bertambah2. Memang melekat je aku rasa kecuali kalo ada orang datang. Kalo tak memang melekat je. Suka kalo petang2 aku bawak dia jenjalan. Pandai nolong aku kemas. Kalau aku bagi arahan dia da faham sket2. Sangat suka berkawan especially dak laki. Memang die kejar. Hahaha.







Halfway to complete

Akhirnya da seminggu pindah rumah. Barang banyak macam da sepulo tahun kawen. Naik lori 3 tan tak muat. Kena amik lagi barang guna kereta 5 kali. Banyak hokeh! But at least we did it yeay! Feeling dudok rumah sinri itu lebih indah lagi. Lebih semangat nak hias2 nak kemas2 nak cantik2kan rumah. Kalo rumah sewa asal buleh jekan (hahahaha).
Seriously rumah belom habes kemas. Macam tongkang pecah pon ade lagi. Taktahu nak ngemas cane (alasan lame!) Tapi macam living hall n bilik tetamu da bolelah di accept untuk di menjemput orang kalo datang rumah. Tapi kalo nampak sepah sket pon takpe sebab rumah baru pindah so nampak ok je. Macam contohnya tangga masih ade kat living hall da macam one of the furniture wajib plak kat situ. Bila tengok dengan mata rasa biasa je tapi bila amik gamba, burok!
Las weekwnd barulah dapat sapu n kemas sket porch kete. Pastu da clearkan sket dapor. Kalo nak tahu aku tengah bercuti dari memasak sebab table top untuk kabinet dapur masih belom dipasang. So tak bol…