Skip to main content

Halfway to complete

Akhirnya da seminggu pindah rumah. Barang banyak macam da sepulo tahun kawen. Naik lori 3 tan tak muat. Kena amik lagi barang guna kereta 5 kali. Banyak hokeh! But at least we did it yeay! Feeling dudok rumah sinri itu lebih indah lagi. Lebih semangat nak hias2 nak kemas2 nak cantik2kan rumah. Kalo rumah sewa asal buleh jekan (hahahaha).

Seriously rumah belom habes kemas. Macam tongkang pecah pon ade lagi. Taktahu nak ngemas cane (alasan lame!) Tapi macam living hall n bilik tetamu da bolelah di accept untuk di menjemput orang kalo datang rumah. Tapi kalo nampak sepah sket pon takpe sebab rumah baru pindah so nampak ok je. Macam contohnya tangga masih ade kat living hall da macam one of the furniture wajib plak kat situ. Bila tengok dengan mata rasa biasa je tapi bila amik gamba, burok!

Las weekwnd barulah dapat sapu n kemas sket porch kete. Pastu da clearkan sket dapor. Kalo nak tahu aku tengah bercuti dari memasak sebab table top untuk kabinet dapur masih belom dipasang. So tak bole basuh pinggan, tak bole masak. Memang bagi cutilah. But then we miss homecooked meals! Walaupon tak sedap mana masak but still they're the best. So semalam merasmikan oven baru dengan memasak buttermilk chicken. Walau terkial2 baca guidebook cara guna oven yang more complicated dari before this punye oven (button banyak sangat) but menjadi ayam tu. Resepi mudah n sedap :) dapat dari MarthaSteward.

So jom layan piccas plak :)

Dapur huru hara


dining hall

ruang tamu huru hara

After :)

Lama da simpan bantal ni nak letak kat kerusi baru

Rania memerut atas kerusi baru..sabar jelah

Almost complete

Blind

Corak cam crayon

blind dekat tingkap tangga


blind living hall


buttermilk chicken

siap!

Comments

Mrs.aisheiteru said…
yeah!!! dah pindah! happy housewarming!!
MyNameIsdD said…
bestnya rumah sendiri! inshaAllah ada rezeki kami dtg visit someday! :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…