Skip to main content

Jagalah hati manusia lain

Aku tiba2 rasa annoyed dengan some people yang suka blogging about their life tapi bila people bagi comment macam tak suka plak. Oklah nak bagi contoh. A ni ada blog, dia ceritalah pasal kehilangan orang yang paling dia sayang iaitu husband dia. So u as a reader slalunya buat apa especially kalo u mmg slalu je tinggalkan komen n kira korang read each other's blog. Of course you will say sorry n ucap takziah etc etc kan. Tanda tumpang simpati n lagi pon dia blog about it kan.

But then si A ni tadi buat plak entri baru cakap, "Nobody will understand her bla bla bla..I don't need your sympathy bla bla bla..". Homaigod! I seriously annoyed with this peoples. They're so pathetic! Ok firstly, aku annoyed sebab YOU BLOGGED ABOUT IT! Hello, apakah maksudnya itu. Means u ready to tell the world about it n u ready to receive any comments n slalunya pembaca2 blog ni adalah manusia yang baik dan memberi kata2 semangat n dorongan. Kalau taknak orang bagi simpati, then bole enable comment button tu so takde orang bole komen tapi bole baca. I understand kadang2 rasa nak luahkan n blog adalah salah satu tempatnya (agaknyalahkan..), but please don't be mean to people yang try to give you spirit n concern about u. Sangatlah tidak berbudi bahasa.

Secondly, I really don't get it with people like this. I guess diorang sedih n marah tapi sebab takde tempat nak luahkan, diorang kinda marah pada orang2 yang simpati kat dia. n ayat2 yang slalu keluar "you will never understand what I'm going through". Yes they will never understand. Sape2 pon takkan paham even orang yang pernah alami situasi yang lebih kurang sama tapi tak sama pon takkan fully understand sebab everything is made to be different. But at least they try to understand. tak payah nak buat harsh blog about it. Sebab adakah kamu gembira selepas membuat sesuatu yang macam tu? Seriously? Macam tak patut kan manusia yang try to comfort you, tapi kita plak rasa marah kat dia.

Actually bukan aku orang yang dituju tu tapi sebab aku baca blog dia n ternampak benda2 yang dia buat ni, aku rasa macam kesian kat blogger2 lain yang komen tu. So blogger n to myself too, just macam peringatan sahaja. Tak payah nak jadi mean sangat kalau kita tengah sedih. Kalau rasa simpati manusia lain tu tak diperlukan so please don't blogged about it. Tak kisahlah macam mana caranya pon. Tak mesti lah benda2 sedih, kadang2 some people suka bagitau something yang buat orang nak concern pasal dia. But bila orang tanya pon bagi jawapan2 yang annoyed. Tak best kot macam tu. n for me, the main reason is because It's annoying sangat!

Comments

~ SueHarriz ~ said…
SU SETUJU GILERRR DGN POST B NI. Su pnh baca. Tp bkn kt blog. Kt status fb. Org tu mngkin ada prob, n dia byk post kt fb psl prob tu. Tbe2 dia post 1 new status, dia kata diq annoyed org asyk ckp suh bsabar la, ape la. Bodoh x. Abs tu xkn nk ckp "padan muke kau!" hahaha tul x b. X brterima kasihnpd org yg ikhlas brsimpati..
nurarinab said…
kan sue.eii mmg nyampah dgn org begini.nak annoy2 dgn org yg kesian kat dia abes die tu buat status mcm tu pehal plakkan.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…