Skip to main content

Just a little update

Aku sekarang ala2 busy jugaklah plus tak brape nak sihat sangat. Slalu je rasa loya2 n sakit perut. Lagi2 bila puasa. Kekadang sampai muntah2. Rasa macam sejak ada anak ni perut da tak macam masa anak dara. Puasa tak sahur pon takpe. Tak makan nasi satu hari pon takpe. Tapi sekrang kalau tak dapat nasi memang cepat je masuk angin n simptom2 gastik pon nak muncullah.

Rania sekarang da makin cerdik. Dia da start sebut banyak perkataan. Kalau sakit "akit", kalau nak keluar dia cakap "nak tuarrr" sambil tangan point ke luar, banyaklah lagi yang aku pon da tak brape nak ingat. Dia pon da faham sket2 apa yang aku cakap. Kalau aku suro amik barang or letak barang or bagi arahan, dia buat je. Tapi kalau dia tak faham memang dia buat dek jelah. Kalau bukak buku tu pandailah bukak page by page n sambil baca 1 2 3 or ABC walaupon benda yang dia tengok sebenarnya lain. Hahaha. But I'm impress tengok dia da learn banyak benda.

n Rania pon da bole tido tanpa susu cao gantung dia. So aku pon da brani lah kalau dia nak tido tu letak dia kat sebelah aku n dia akan tido sinri. Mula nak ajar dia tido separate tapi aku rasa aku nak tunggu dia umur 2 tahun lah. Kesian plak dia kena tido sinri. Kadang2 aku biar gak dia tido sinri tapi se kecik tu pandai bangun malam2 n jalan gi tido sebelah aku. Kadang2 aku ingat en suami yang angkat tapi en suami kata dia tak angkat pon. So Rania memang bangun sinri cari aku.

Makan pon lebih berselera. n da nak minum fm kat rumah. Kalau dulu dia memang taknak langsung. Sanggup dia melalak macam kena dera sebab taknak susu. Tapi sekarang dia yang mintak. Might be sebab dia rasa tak kenyang bila menyusu dengan aku atau susu da start kurang. Tapi aku rasa ok gak sebab bila puasa nanti dia bole minum fm waktu siang n mlm baru menyusu. So jom layan Rania plak.





Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…