Skip to main content

Technology

Hari2 kalo aku gi lab,aku akan lalu dekat satu billboard yellow pages. Aku rasa sekarang takde lagi orang pakai yellow pages. Yang aku ingat aku pakai masa sekola rendah. Tebal n berwarna kuning n made from the lightest paper on earth n mudah koyak. N aku akan rasa kagum bila dapat cari no fon rumah dalam buku yang super tebal itu. n kalau tiba2 minat kat sape2, cari nama bapak dia dalam yellow pages n buat2 silap nombor call rumah dia n kadang2 call betol2 tapi bila orang tu cakap hello, aku letak. Hahaha. n believe it or not siap ada alamat kat situ. Macam tak pecaya itu adalah 18 tahun dulu. Sekarang, everything technology. everything google je. everything by phone. n sape sangka n bole terbayang yang one day we could bring phone everywhere n one day we could surf internet anywhere.

Lepas tu aku pon mulalah terbayang masa kecik2 permainan apa yang aku main. Ceper, batu seremban, baling selipar, galah panjang, polis en three, I guess yang seangkatan dengan aku mesti ingat jugak game2 ni. Paling best balik kampung n main game ni ramai2. Oh goshh petang2 riuh rendah rumah atok main lari2. OOO I missed those moments. n children sekarang, everything Ipad, everything smartphones. Well salah satu penyumbang obesiti pastu sibuklah war2 kan dalam radio n tv salahkan makanan. Nasi lemak, roti canai, teh terik penyebabnya tapi Malaysian been eating that since 50 years ago n obesiti baru je mula 5 6 tahun ni n salahkan makanan warisan. I dunno lah korang but I guess it's more than that. Yelah, kalau nak alih siaran tv, halaju kipas n bukak gate pon pakai remote control. Tak bertambah lemak kat badan ke. So please don't blame the floor if u can't dance.

And I always wondering masa tu (masa kecik2lah), balik kampung is the best thing to do sebab we got to meet cousins, main2 n everything but today, everyone with technology in their hands. Jumpa pon kadang tak borak pon (bukan point pada sume orang ok). Might be ada yang tak agree tapi aku memang konvensional sket. kolot. Jangan cakap anak2 je efek, laki bini pon bole terefek disebabkan teknologi ni. Update kawan2 macam lagi penting dari 'update' famili sinri. Well we live in the technology world. n aku taklah sampai against the technology. I use it n i know i need it. Yes, I agree technology ada kebaikan but sometimes too much of something is bad too. Taktaulah zaman anak2 nanti macam mana. Bila pikir2 balik, dulu survive je hidup without handphones, internet wifi etc tapi sekarang...

Comments

cik tim said…
hee, senyum sendiri, serius ct penah gak buat carik nama org dlm buku yellow pages. duhhh, lwk gile okay, n rasa seronoks yg amat bile boley j,pe nama yg kite nak tu. hahahahaa :D

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…