Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Diaper Rash & Rania

Assalamualaikum WBT, Harini da masuk hari ke-4 berpuasa. Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menambahkan amalan. So da lama tak bercerita si kecil Rania. Rania da nak masuk 18 bulan. Masih lasak macam biasa n mulut sudah mula mengikut2 apa yang disebut. Aku paling suka kalau dia sebut upin ipin n boboiboy. Serius super comel. Nanti kalau aku bole rekod aku letak dalam blog ni kasi tengok. Hehehe.
Rania sekarang tak bole tunjuk perangai pelik2 kat dia sebab dia memang nak follow je. So kenalah tunjuk yang baik2 je depan makcik ni. Lepas tu Rania sekarang suka sangat menangis. Menangis yang dibuat2. Kadang2 mulut je bunyi nangis kadang2 pakej dengan airmata. Selagi tak pujuk selagi tu tak berenti. Memang nak attention makcik tu. 
Last week Rania demam n kena diaper rash yang super teruk. Sampai melecet anu dia sebab dia gosok dengan pampers bila gatal. So bila die peepee dia akan menangis n cakap "atit atit". Even tengah malam pon. So malam tu memang aku berjaga melay…

Azam Ramadhan tahun ni

Macam tak percaya esok da puasa. Pantasnya masa. Rasa macam baru je bulan lepas raya (hehehe lebih2kan) Tapi Alhamdulillah, dapat berpuasa lagi tahun ni. Bulan menambahkan amal jariah. Harapnya lebih baik dari sebelumnya. Aku lately ni slalu bila lalu depan rumah besar2, nampak kereta besar2 rasa macam, "seronoknya kalau aku pon dapat rasa macam tu" tapi lepas tu aku terpikir, kalaulah kat dunia ni aku harap dapat rumah besar2 n kereta mewah2, macam mana plak dekat akhirat nanti. Mesti aku harap dapat macam tu jugak. Tapi bila tengok2 balik, saham akhirat aku memang belom tentu dapat 'rumah besar' or 'kereta mewah'.
Hari2 aku berharap aku dapat membaiki diri. Tak payah pegi jauh2. Bab nak jaga aurat pon aku belom mampu nak tunaikan ikut agama betul2. Allah bagi aku kesedaran tapi kadang2 rasa berat. Bukanlah aku ni pakai seksi2 skirt pendek ke hape cuma tak ikut panduannya betul2. Kadang2 pakai baju lengan 3 suku, kadang2 tudung tak cukup labuh tapi Insyalla…