Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Kesabaran

Assalamualaikum wbt,
Sejak2 naik cuti raya ni, perangai Rania menjadi2. Kadang hilang kesabaran jugak dibuatnya. Kena plak aku tengah tak berapa nak sehat, cepat je emosi tak stabil. Agaknya sebab da cuti lama sangat + beraya asik dok dengan ramai orang, bila kena kembali rutin asal die pon buat tantrums. Aduh pening kepala mak ni!
Sekarang Rania asik melalak. Tak kena sket je melalak. Taknak bagi apa dia nak, melalak. Taknak dudok dengan dia masa tido melalak. Nak tido melalak. Nak makan melalak. Everything melalak. Bila ignore dia akan melalak dengan lebih kuat lagi. n yang paling tak tahan bila malam pon start bangun tengah pagi n melalak. Ohhhh so geramness! Aku da lama tak biar dia tiso sinri sebab cuti2 ni banyak tido rumah famili, so time tido akan tido sesama. Slalu dia ok je kalo aku dudok sebelah, bagi bantal sebijik untuk pelok, dia akan tido dengan mudahnya n tak bagun2 sampai pagi tapi sekarang...hummmm hamik ko. Kalo tak layan baring sama, memang mangamuk makcik tu. Ado…

Raya 2012

Assalamualaikum wbt readers,
So how's raya? Kitorang punye raya meriah walaupon raya ke4 en suami da balik bekerja n istri dok rumah setelkan baju kotor n kemas rumah segala. So this yearen suami punye turn n kitorang raya kat Pasir Gudang with my FIL sebab ayah mertuaku bekerja pada hari raya. Tapi ni kali terakhir kami beraya di Pasir Gudang sebelom ayah mertuaku pencen di Melaka. Tahun ni tema nye adelah biru turqoise. 1 famili 1 color. Memang nampak cantik je dalam gambar :) Lepas bermaafan di pagi raya, kitorang pon berjalan ke rumah makcik2 n sempatlah balik kampung ayah mertua.
Raya kedua kitorang rushing balik ke BP plak. Jalan jem plus hujan so banyaklah accident yang berlaku n masa kat hiway aku nampak sesuatu yang meninggalkan kesan di hati. Masa nak balik BP, aku dan en suami singgah stesen minyak untuk tapau2 makan. Masa kat stesen minyak, aku nampaklah satu famili ni (ade ayah+ibu+anak) naik motor. Motor biasa yang slalu kita tengok budak2 muda pakai. Famili ni anak…

Mendamaikan mata

Harini sesaja nak berblog pasal idea untuk rumah. Salah satu benda yang aku idamkan bila ade rumah (selain dari walk-in wardrobe) adalah rumah ada taman sinri. Mini garden yang ade pokok2 bunga yang colourful dekat atas tanah bukan dalam pasu. I always love love gardening. Since aku kecik, since aku skola rendah aku suke menanam. Aku rasa sebab dalam gene aku memang ade yang suka bertanam2 ni dari nenek belah ayah aku n pakcik aku pon ade yang suka bertanam. Rumah nenek aku rumah kampung dengan tanah yang super duper luas (almaklum rumah kat kampung2 ni semua mewah2 tanahkan). Dia tanam segala jenis pokok. Pokok rambutan, kelapa, cili, pokok bunga tah macam2 jenis n stil kitorang ade tanah yang luas untuk main baling2 selipar dulu so of course she loves gardening n I guess gene tu sket sebanyak menurun dekat aku.
Tapi dalam famili aku, aku rasa aku sorang je yang rajin nak bertanam. Aku bukan dilahirkan sebagai green fingers. Campak ape pon bole hidup so I have to learn a process of …

Persiapan Raya

Puasa da hampir 15 hari. Aku da buang puasa hampir 10 hari. Huh, jenuh nak ganti. Aku baru tukar kepada maajun anggun bestari untuk planning. So efek2 awal dia adalah period yang kelam kabut sket sebab dia nak adjust cycle haid semula. Tapi aku redha je sebab before ni aku cucuk n sebab tak tahan nak kena cucuk 2 bulan skali n aku takut ade efek di kendian hari, aku makan pil perancang. Tapi pil perancang tu punye efek aku tak tahan. Lapar yang sangat2. Menggigil tangan n badan tahan lapar. Tak bole perut kosong langsung. kalau lambat makan memang gastrik. So atas sebab2 tu aku rasa baik aku makan maajun anggun bestari ni. Aku rasa lebih selamat n natural.
So da sebulan pakai, Alhamdulillah rasa badan lebih segar n kalau tak makan kerap pon masih mampu menahan lapar especially bulan2 puasa ni. maajun ni tak dijual di kedai yer kawan2. Korang kena beli online. Agen dia ade di seluruh negeri. Buatan secara traditional sebab tu tak dijual kat luar. So sape2 nak try bole je search dalam …

127hours

Semalam aku tengok "A minute to win it". Kebetulan guess yang main game tu aku kenal. Bukan kenal as kawan tapi kenal sebab tau kisah dia. Mula2 aku tengok aku macam, "eh betul ke mamat ni nye cite yang aku tengok?" Pastu bila host confirm kan aku tahulah betul. Nama mamat ni Aaron. Die punye cerita telah difilemkan dengan tajuk 127hours. Cerita ni kalo tengok mula2 macam biasa je. Takde adegan merepek2 just a journey of a man to Blue Canyon. Mamat ni da familiar dengan tempat ni. Da macam tempat joging die je. Die da hafal jalan2 kat sini and he marks every route yang die da explore dekat map. So everytime die ke sana adalah untuk lihat2 jalan baru.
So one day die gi sana n dia tak bagitau sesapa. Might be sebab dia da biasa ke sana. n biasa jugak mamat ni kalau ke sana pergi balik hari. So on one fine day, jenjalan kat sana. Berkenalan dengan orang baru n tah macam mana dia terjatuh dalam satu cerun batu ni n tanpa disedari, tangan dia tersepi pada satu yang ama…