Skip to main content

127hours

Semalam aku tengok "A minute to win it". Kebetulan guess yang main game tu aku kenal. Bukan kenal as kawan tapi kenal sebab tau kisah dia. Mula2 aku tengok aku macam, "eh betul ke mamat ni nye cite yang aku tengok?" Pastu bila host confirm kan aku tahulah betul. Nama mamat ni Aaron. Die punye cerita telah difilemkan dengan tajuk 127hours. Cerita ni kalo tengok mula2 macam biasa je. Takde adegan merepek2 just a journey of a man to Blue Canyon. Mamat ni da familiar dengan tempat ni. Da macam tempat joging die je. Die da hafal jalan2 kat sini and he marks every route yang die da explore dekat map. So everytime die ke sana adalah untuk lihat2 jalan baru.

So one day die gi sana n dia tak bagitau sesapa. Might be sebab dia da biasa ke sana. n biasa jugak mamat ni kalau ke sana pergi balik hari. So on one fine day, jenjalan kat sana. Berkenalan dengan orang baru n tah macam mana dia terjatuh dalam satu cerun batu ni n tanpa disedari, tangan dia tersepi pada satu yang amat besar. So this story ceritakan how he survived untuk keluar dari situ dalam masa 127 jam. Lebih kurang 5 hari setengah.

Cerita ni siap ada bagitau tips2 penting macam kalau nak gi mana2, bagitaulah famili terdekat or kawan2 supaya kalau kita hilang, diorang bole cari. Bawak barang2 yang berkualiti n bukan made in China (if korang tengok cerita ni baru faham ape maksud ayat ni). So for me it's a must see movie. Aritu ade kuar kat HBO tapi taktau still ade lagi tak. Cerita ni nominated untuk 6 Academy Awards. n aku rasa lepas tengok2 cerita camni aku memang makin takut untuk kuar panjat gunung or whatever. dari dulu aku tak berani masuk hutan or panjat gunung n tido bermalam2 kat dalam hutan. taktau lah kenapa tapi aku memang tak minat or maybe takut kot. Hehehe. But I always thought orang yang suka panjat gunung n masuk hutan ni survivor sebab aku slalu sangat tengok "I shouldn't be alive" n mereka2 ni memang sangat berani dan kental.

So sape2 belom tengok 127hours ni silalah cari dvd or maybe dalam youtube ade kot.

Tangan yang da tersepit
Some of the scenes
The real Aaron is the one in a blue shirt

Comments

Mrs.Qarlista said…
memang tangan die jadik kudung ea..nad tengok kejap citer ni then sampai part yg die gi tebuk tangan pakai mendealah tajam tu terus mcm bleh predict ape die nak buat. terus ngeri, suruh husband tukar channel lain. tak sanggup nak tengok..

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…