Skip to main content

Kesabaran

Assalamualaikum wbt,

Sejak2 naik cuti raya ni, perangai Rania menjadi2. Kadang hilang kesabaran jugak dibuatnya. Kena plak aku tengah tak berapa nak sehat, cepat je emosi tak stabil. Agaknya sebab da cuti lama sangat + beraya asik dok dengan ramai orang, bila kena kembali rutin asal die pon buat tantrums. Aduh pening kepala mak ni!

Sekarang Rania asik melalak. Tak kena sket je melalak. Taknak bagi apa dia nak, melalak. Taknak dudok dengan dia masa tido melalak. Nak tido melalak. Nak makan melalak. Everything melalak. Bila ignore dia akan melalak dengan lebih kuat lagi. n yang paling tak tahan bila malam pon start bangun tengah pagi n melalak. Ohhhh so geramness! Aku da lama tak biar dia tiso sinri sebab cuti2 ni banyak tido rumah famili, so time tido akan tido sesama. Slalu dia ok je kalo aku dudok sebelah, bagi bantal sebijik untuk pelok, dia akan tido dengan mudahnya n tak bagun2 sampai pagi tapi sekarang...hummmm hamik ko. Kalo tak layan baring sama, memang mangamuk makcik tu. Adoi geramnya jangan cakap. Suara ni memang da macam mak tiri dah.

So aku rasa malam ni kena start ajar dia tido sinri semula n belajar control voice aku. Sampai da naik hilang suara da sebab batuk n asik meninggi suara je. Nasib en suami sabar je tengok kerenah bini n anak dia ni. Sampai satu tahap malam tadi, bila Rania melalak tengah malam n aku pon batuk teruk gila, dia amik vicks sapukan kat dada (tq b..love u). Arini batuk terus kurang berkat airtangan suami. hihihi.

Rania da pandai cakap. Kalau kita cakap dia akan ikut. Da dengar jelas n pelat2 sket. Seronok gak melayan dia cakap. Klaka n comel je tengoknya. Semoga menjadi anak yang solehah dan beriman yer Rania Azzahra.

Comments

Ibu Ilyanie(s) said…
meragam nak dapat adik ke tu??

p/s: jemput ke blog saya and folo.. tq.
http://puterihannan.blogspot.com/
http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/
MyNameIsdD said…
rania dah nak masuk 2 tahun ek. zaman "terrible two" dah nak bermula kot. huhu. inshaAllah Arina okay, Rania pun okay jugak dalam mengharungi phase ni. BTW selamat hari raya Arina! Takdak rezeki kita jumpa hari tuh...huhu
nurarinab said…
ibu ilyanie: hehe..takde maknanye
dd: betol lah.arina bc dlm website pon mmg tgh feel die gtu time2 umur gini..sabar jelah.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…