Skip to main content

Mendamaikan mata

Harini sesaja nak berblog pasal idea untuk rumah. Salah satu benda yang aku idamkan bila ade rumah (selain dari walk-in wardrobe) adalah rumah ada taman sinri. Mini garden yang ade pokok2 bunga yang colourful dekat atas tanah bukan dalam pasu. I always love love gardening. Since aku kecik, since aku skola rendah aku suke menanam. Aku rasa sebab dalam gene aku memang ade yang suka bertanam2 ni dari nenek belah ayah aku n pakcik aku pon ade yang suka bertanam. Rumah nenek aku rumah kampung dengan tanah yang super duper luas (almaklum rumah kat kampung2 ni semua mewah2 tanahkan). Dia tanam segala jenis pokok. Pokok rambutan, kelapa, cili, pokok bunga tah macam2 jenis n stil kitorang ade tanah yang luas untuk main baling2 selipar dulu so of course she loves gardening n I guess gene tu sket sebanyak menurun dekat aku.

Tapi dalam famili aku, aku rasa aku sorang je yang rajin nak bertanam. Aku bukan dilahirkan sebagai green fingers. Campak ape pon bole hidup so I have to learn a process of hidup mati pokok yang aku tanam. Kadang2 menjadi n kadang2 tak jadi. n sekarang bila slalunya pokok2 aku mati en suami akan jadi seorang yang cynical dengan memerli bini dia ni tak reti nak jaga (hahaha). But tak kisahlah, sekarang ni aku tengah berangan untuk menanam pokok bunga although suami prefer pokok2 yang mendatangkan hasil di tanah sekangkang kera yang ada kat depan rumah tu.

Mula2 aku imagine nak letak pokok bunga kat depan pintu rumah. Walaupon adelah yang akan mengadu nanti tapi aku rasa macam penyeri rumah plus pokok2 tu akan berzikir untuk kita tau kalau kita menjaga dia dengan baik. So macam bonus jugakkan :) Aku da terbayang pasu n pokok yang aku nak letak kat depan tu. Lepas tu aku plan jugak nak cari pokok untuk mini garden aku tu. Aku akan bahagi pada dua area, 1 untuk aku cucuk2 sayur2 dan segala pokok yang bole memberi hasil n satu lagi aku nak tanam pokok bunga. Well sebagai seorang wanita of course sket sebanyak dalam hati ni nak berbunga2. I don't like plastic punye bunga tapi kalo yang hidup of course aku suka amat. But believe me aku masih lagi tahap belajar menanam bunga2 dan menjaganya. Aku rasa menanam takde problem sangat tapi bab menjaga, alamak hai terkial2 aku. Slalu je pokok2 tu taknak kuar bunga bila da lama sket. I guess diorang nak tanah baru n aku rasa atas tanah lebih menggembirakan hati diorang.

Oklah, jom tengok2 sket gambar idea2 frontdoor n mini garden.


tengah pikir nak gantung begini atau...

menyusun di dalam pasu begini?

Dapat mini garden begini pon da bersyukur :)

Alahai dengan lantai dia yang cantik..cair ok..


Fuhhhh meruntun jiwa!

mesej for en suami: B, saya plan nak buat canilah bawah tingkap bilik kita tu? ok tak?

Tidakkah mereka ini mendamaikan jiwa dan menyerikan pemandangan mata?

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…