C o m e A n d J o i n M e =)

Sunday, August 12, 2012

Mendamaikan mata

Harini sesaja nak berblog pasal idea untuk rumah. Salah satu benda yang aku idamkan bila ade rumah (selain dari walk-in wardrobe) adalah rumah ada taman sinri. Mini garden yang ade pokok2 bunga yang colourful dekat atas tanah bukan dalam pasu. I always love love gardening. Since aku kecik, since aku skola rendah aku suke menanam. Aku rasa sebab dalam gene aku memang ade yang suka bertanam2 ni dari nenek belah ayah aku n pakcik aku pon ade yang suka bertanam. Rumah nenek aku rumah kampung dengan tanah yang super duper luas (almaklum rumah kat kampung2 ni semua mewah2 tanahkan). Dia tanam segala jenis pokok. Pokok rambutan, kelapa, cili, pokok bunga tah macam2 jenis n stil kitorang ade tanah yang luas untuk main baling2 selipar dulu so of course she loves gardening n I guess gene tu sket sebanyak menurun dekat aku.

Tapi dalam famili aku, aku rasa aku sorang je yang rajin nak bertanam. Aku bukan dilahirkan sebagai green fingers. Campak ape pon bole hidup so I have to learn a process of hidup mati pokok yang aku tanam. Kadang2 menjadi n kadang2 tak jadi. n sekarang bila slalunya pokok2 aku mati en suami akan jadi seorang yang cynical dengan memerli bini dia ni tak reti nak jaga (hahaha). But tak kisahlah, sekarang ni aku tengah berangan untuk menanam pokok bunga although suami prefer pokok2 yang mendatangkan hasil di tanah sekangkang kera yang ada kat depan rumah tu.

Mula2 aku imagine nak letak pokok bunga kat depan pintu rumah. Walaupon adelah yang akan mengadu nanti tapi aku rasa macam penyeri rumah plus pokok2 tu akan berzikir untuk kita tau kalau kita menjaga dia dengan baik. So macam bonus jugakkan :) Aku da terbayang pasu n pokok yang aku nak letak kat depan tu. Lepas tu aku plan jugak nak cari pokok untuk mini garden aku tu. Aku akan bahagi pada dua area, 1 untuk aku cucuk2 sayur2 dan segala pokok yang bole memberi hasil n satu lagi aku nak tanam pokok bunga. Well sebagai seorang wanita of course sket sebanyak dalam hati ni nak berbunga2. I don't like plastic punye bunga tapi kalo yang hidup of course aku suka amat. But believe me aku masih lagi tahap belajar menanam bunga2 dan menjaganya. Aku rasa menanam takde problem sangat tapi bab menjaga, alamak hai terkial2 aku. Slalu je pokok2 tu taknak kuar bunga bila da lama sket. I guess diorang nak tanah baru n aku rasa atas tanah lebih menggembirakan hati diorang.

Oklah, jom tengok2 sket gambar idea2 frontdoor n mini garden.


tengah pikir nak gantung begini atau...

menyusun di dalam pasu begini?

Dapat mini garden begini pon da bersyukur :)

Alahai dengan lantai dia yang cantik..cair ok..


Fuhhhh meruntun jiwa!

mesej for en suami: B, saya plan nak buat canilah bawah tingkap bilik kita tu? ok tak?

Tidakkah mereka ini mendamaikan jiwa dan menyerikan pemandangan mata?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails