Skip to main content

Raya 2012

Assalamualaikum wbt readers,

So how's raya? Kitorang punye raya meriah walaupon raya ke4 en suami da balik bekerja n istri dok rumah setelkan baju kotor n kemas rumah segala. So this yearen suami punye turn n kitorang raya kat Pasir Gudang with my FIL sebab ayah mertuaku bekerja pada hari raya. Tapi ni kali terakhir kami beraya di Pasir Gudang sebelom ayah mertuaku pencen di Melaka. Tahun ni tema nye adelah biru turqoise. 1 famili 1 color. Memang nampak cantik je dalam gambar :) Lepas bermaafan di pagi raya, kitorang pon berjalan ke rumah makcik2 n sempatlah balik kampung ayah mertua.

Raya kedua kitorang rushing balik ke BP plak. Jalan jem plus hujan so banyaklah accident yang berlaku n masa kat hiway aku nampak sesuatu yang meninggalkan kesan di hati. Masa nak balik BP, aku dan en suami singgah stesen minyak untuk tapau2 makan. Masa kat stesen minyak, aku nampaklah satu famili ni (ade ayah+ibu+anak) naik motor. Motor biasa yang slalu kita tengok budak2 muda pakai. Famili ni anak dia 1. Umur anak dia mungkin dalam 2 tahun macam tu. Parents dia pon muda macam aku jugak. Mak n anak tunggu atas motor sebab ayah keluarkan duit. Anak die perempuan tido atas motor sambil mak pegang. So bila bapak dia datang, dia dok tengah2 sambil tido. Aku rasa sayu sangat bila tengok situasi tu. Aku sure itulah satu2nye kenderaan yang dia ade untuk berjalan. n aku sure exit paling dekat dari Skudai tu kat Senai tapi masa aku kat hiway lepas dari exit Kulaijaya aku terserempak lagi dengan motor ni n masa tu da hujan renyai2.

Rasa kesian sangat kat anak dia kena naik motor n tido. n masa tu hujan, anak n mak takde cover ape2, just bapak pakai baju hujan tutup badan. Seriously aku rasa sedih sangat. Masa kat stesen minyak tu aku nak hulur duit raya tapi tak sempat nak bagi, diorang da blah plak. Bila nampak situasi macam ni, rasa bersyukur sangat n semoga Allah murahkan rezeki keluarga tu. Tahun ni aku raya sederhana je. Baju raya aku tak buat pon just pakai ape yang ade. Sebok aritu aku gebang Rizalman kan tapi bila aku gi Tesco tengok bajunya aku rasa frust dengan kualiti n harga dia. Macam sangat2 tak berbaloi. So Alhamdulillah tahun ni dapat beraya n bermaafan dengan famili semua. Insyallah tahun ni nak buat haus warming n open haus skali harung je. Nanti mana2 blogger yang ade dekat JB tu bolelah join skali kita berkenal2an kan :)

So jom layan pic raya. n sebelum tu just nak share sket, jangan lupa bersedekah walaupon Ramadhan da pon berlalu. Sedekah ni selain membantu manusia lain, ia jugak membersihkan harta dan jiwa kita. Yuk sama2 yuk!

Rania n ibu

kepenatan 2 beranak lepas beraya sakan

atok n cucu2 melepak

Rania mengendeng dengan ayah dia mintak duit raya untuk ibu..hehe


Melaram dengan tudung ibu before raya


di pagi raya

keluarga kecil kami

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…