C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, August 24, 2012

Raya 2012

Assalamualaikum wbt readers,

So how's raya? Kitorang punye raya meriah walaupon raya ke4 en suami da balik bekerja n istri dok rumah setelkan baju kotor n kemas rumah segala. So this yearen suami punye turn n kitorang raya kat Pasir Gudang with my FIL sebab ayah mertuaku bekerja pada hari raya. Tapi ni kali terakhir kami beraya di Pasir Gudang sebelom ayah mertuaku pencen di Melaka. Tahun ni tema nye adelah biru turqoise. 1 famili 1 color. Memang nampak cantik je dalam gambar :) Lepas bermaafan di pagi raya, kitorang pon berjalan ke rumah makcik2 n sempatlah balik kampung ayah mertua.

Raya kedua kitorang rushing balik ke BP plak. Jalan jem plus hujan so banyaklah accident yang berlaku n masa kat hiway aku nampak sesuatu yang meninggalkan kesan di hati. Masa nak balik BP, aku dan en suami singgah stesen minyak untuk tapau2 makan. Masa kat stesen minyak, aku nampaklah satu famili ni (ade ayah+ibu+anak) naik motor. Motor biasa yang slalu kita tengok budak2 muda pakai. Famili ni anak dia 1. Umur anak dia mungkin dalam 2 tahun macam tu. Parents dia pon muda macam aku jugak. Mak n anak tunggu atas motor sebab ayah keluarkan duit. Anak die perempuan tido atas motor sambil mak pegang. So bila bapak dia datang, dia dok tengah2 sambil tido. Aku rasa sayu sangat bila tengok situasi tu. Aku sure itulah satu2nye kenderaan yang dia ade untuk berjalan. n aku sure exit paling dekat dari Skudai tu kat Senai tapi masa aku kat hiway lepas dari exit Kulaijaya aku terserempak lagi dengan motor ni n masa tu da hujan renyai2.

Rasa kesian sangat kat anak dia kena naik motor n tido. n masa tu hujan, anak n mak takde cover ape2, just bapak pakai baju hujan tutup badan. Seriously aku rasa sedih sangat. Masa kat stesen minyak tu aku nak hulur duit raya tapi tak sempat nak bagi, diorang da blah plak. Bila nampak situasi macam ni, rasa bersyukur sangat n semoga Allah murahkan rezeki keluarga tu. Tahun ni aku raya sederhana je. Baju raya aku tak buat pon just pakai ape yang ade. Sebok aritu aku gebang Rizalman kan tapi bila aku gi Tesco tengok bajunya aku rasa frust dengan kualiti n harga dia. Macam sangat2 tak berbaloi. So Alhamdulillah tahun ni dapat beraya n bermaafan dengan famili semua. Insyallah tahun ni nak buat haus warming n open haus skali harung je. Nanti mana2 blogger yang ade dekat JB tu bolelah join skali kita berkenal2an kan :)

So jom layan pic raya. n sebelum tu just nak share sket, jangan lupa bersedekah walaupon Ramadhan da pon berlalu. Sedekah ni selain membantu manusia lain, ia jugak membersihkan harta dan jiwa kita. Yuk sama2 yuk!

Rania n ibu

kepenatan 2 beranak lepas beraya sakan

atok n cucu2 melepak

Rania mengendeng dengan ayah dia mintak duit raya untuk ibu..hehe


Melaram dengan tudung ibu before raya


di pagi raya

keluarga kecil kami

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails