Skip to main content

Recently

Lama sangat tak update blog. Busy giler dan malas pon yer. Tapi hari2 aku dok baca gak update2 blog2 lain :) Sekarang ni aku tengah pening dengan study aku. Kalau bole pecahkan keluarkan idea, aku sanggup (ye ke) tapi seriously aku rasa heavy giler dalam pale otak ni n sampai rasa nak berenti separuh jalan. Of course ramai yang tak bagi aku berenti sebab da separuh jalan. But then aku da tahap stress n aku sure kalo jumpa doc mesti dia bagi ubat. Aku da pandai rasa tegang2 kat leher macam ade urat tegang giler amat kat situ.

Dengan memacam benda yang jadi, aku memang rasa give up giler amat but then slalu aku ingatkan diri sinri, "always look from the bright side". Walaupon susah nak nampak side yang positif tapi kenalah berusaha cari jugak walaupon at certain point positive side tu pon macam da tak nampak da positive nye sebab negative thinking. But then aku bersyukur bila aku stress2, balik rumah tengok keletah Rania hilang stress. Makcik tu mulut macam bertih jagung. Bila cakap laju aku memang tak faham. Cakap sepatah pon kadang2 taktau ape die sebut. Tapi die da banyak vocab yang dia da bole sebut walaupon pelat2.

Kalau baca doa memang pandai. Basmallah die aku da faham n dia tau setiap awal doa akan ade "Allahumma..." so before baca doa makan, doa tido n doa naik kenderaan dia akan baca Basmallah n lepas tu sebut Allahumma sambil tunggu we baca the rest of the doa. Beri salam pon da bole walaupon pelat tapi yang klaka bila jawab salam dia jadi "ayammmm.." instead of waalaikumsalam. Sebelom tido aku ajar dia ngucap so after baca doa tido die akan cakap "Asshhadu.." sampai aku ngucapkan dia betol2.

Lagu twinkle2 little star da bole nyanyi dari awal sampai akhir dalam version pelat. Sampai laa ni tak dapat nak rekod sebab bila dia nampak aku rekod dia jadi malu. count 123 pon da bole sampai ten tapi version pelat jugak. 123 dalam BM dia da bole baca sampai no 4. Alif ba ta pon kadang2 dia recite jugak cuma dalam keadaan tunggang terbalik. I guess dia macam teringat n then dia sebut. ABC dia macam susah nak ingat sket sebab banyak huruf agaknya. So aku nampaklah improvement dari segi ingatan dia. Tapi huruf2 tu dia belom kenal lagi. Just hafal je sebutannya.

Ada masa aku ajar jugak dia warna2 n benda2 lain. Kalau kena marah buat muka sedih sampai aku senyum balik. Da pandai geram dengan kitorang jugak. Nanti tiba2 datang terus je lekap pipi dia kat pipi kitorang sambil gomol2 macam kita gomol dia. Pandai datang cium secara tiba2. Da pandai sebut I love you tapi dalam versi "ai bi yuuu". It's amazing to see her grown up so fast. Suka sangat2 kalau ade tetamu datang rumah. Tapi pemalu sangat dengan orang yang tak dikenali. Jom layan gambar plak. Sekarang aku suka layan Instagram. So sape2 yang ade Instagram bole add k.


Comments

MyNameIsdD said…
all the best, Arina. InshaAllah penghujung dia nanti manis sekali (bila dah habis dgn study tu). Good luck!

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…