C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, October 30, 2012

Progress deco2 rumah

Assalamualaikum wbt,
Da lama tak update blog kan. Kitorang baru balik bercuti. Tapi dalam entri lain aku story k. ni nal cite pasal deco rumah. Before gi bali aritu rania tak sehat so aku amik cuti. Sambil tu sempatlah aku sambung deco rumah yang tak siap. Da lama nak gantung frame2 ni tapi slalu tak sempat. Sampai ade certain frame yang berkulat sebab lembap. Sedih hokeh. mula plan nak gantung dekat living hall tapi tiba2 rasa nak privacy so aku pilih master bedroom. wall nye lebih luas so bole je tambah banyak2 nanti. Dari aku kecik aku da lama idam dinding penuh gambar ni. Kalo ade duit lebih bole tambah cat color2 pastel supaya nampak lebih 'memory lane'. Slalu frame2 ni aku beli kat kedai 2N or masa sale dekat Jusco or masa Homefair. Sebab masa tu harga lebih murah n berbaloi beli banyak. Ada jugak frame2 ni pemberian hadiah kawen n MIL bagi. Sebab tu yang korang tengok warna n saiz frame berbeza2 tapi aku rasa benda tu jadikan susunan gambar lebih unik.


Berkenan dengan frame banyak2 kat dinding gini :)
Secondly progress mini garden kitorang. Da hampir siap da. Ada lagi sket benda yang aku nak tambah tapi nak tunggu financial lebihan baru bole buat. hahaha. tapi takpelah slow2 pon sebab berpuloh taun lagi nak tinggal situ. Aku survey banyak nursery untuk beli pokok2 ni. Slalunya kalau pokok yang halus2 hidup melata kat tanah harganya dalam RM3-5 satu bag. Tapi ada satu tempat baru ni aku jumpa paling murah antara sume nursery yang aku pegi. Dalam RM1 satu bag. Pokok2 dia yang besar sket pon dia jual dalam RM5-RM15 satu pokok. So aku memborong banyak jugak. Sampai pekeje dia da kenal aku n siap bagi pokok free n diskaun banyak2 :) Macam batu kecik2 yang aku beli tu ikut warna. kalo macam putih tu dia jual sekilo RM3 kalo tak silap aku n yang warna gelap murah sket sekilo RM2. Tapak2 batu tempat pijak tu dia jual dalam RM10 satu tapak. Sape2 yang dok area JB bole pm aku tanya kedai nursery tu. 

Aku macam rasa nak tambah kolam ikan yang mini tu dengan mini fountain tapi kena dapat kelulusan en suami dulu. Tapi kadang2 dia tak luluskan pon aku approve sinri. Hehehe. Balik dari bali banyak pokok da nak mati je sebab ari panas n takde sape nak tolong siramkan. So harapnya pokok kemboja aku cepat besar supaya rumah jadi redup pokok tak mati kepanasan kalau tak siram lama sket. Sejak da berkahwin n ade anak, masa da tak macam zaman bujang. Masa lapang bole berjimba. Tapi aku rasa masih jugak perlu hobi so I choose to gardening n deco2 rumah or buat2 kek n biskut.At least masih berada di rumah bila buat benda2 tu. Tapi ni anak tengah 1. Kalau makin ramai nanti mungkin tukar hobi plak. Hehehe.

Instead guna rumput kitorang pakai batu halus2

Minat betol design tempat lepak hotel yang kitorang stay kat bali tu. Cosy dengan bunyi air pancut, memang tenang n damai je kat situ. Nanti lain kali nak cite pasal frame2 gambar yang aku dan en suami beli.

p/s: Sekarang tengah sibuk membeli dan mem frame painting2 n gambar2 yang cantik untuk digantung di dinding. I loiikkkeee ;)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails