Skip to main content

Progress deco2 rumah

Assalamualaikum wbt,
Da lama tak update blog kan. Kitorang baru balik bercuti. Tapi dalam entri lain aku story k. ni nal cite pasal deco rumah. Before gi bali aritu rania tak sehat so aku amik cuti. Sambil tu sempatlah aku sambung deco rumah yang tak siap. Da lama nak gantung frame2 ni tapi slalu tak sempat. Sampai ade certain frame yang berkulat sebab lembap. Sedih hokeh. mula plan nak gantung dekat living hall tapi tiba2 rasa nak privacy so aku pilih master bedroom. wall nye lebih luas so bole je tambah banyak2 nanti. Dari aku kecik aku da lama idam dinding penuh gambar ni. Kalo ade duit lebih bole tambah cat color2 pastel supaya nampak lebih 'memory lane'. Slalu frame2 ni aku beli kat kedai 2N or masa sale dekat Jusco or masa Homefair. Sebab masa tu harga lebih murah n berbaloi beli banyak. Ada jugak frame2 ni pemberian hadiah kawen n MIL bagi. Sebab tu yang korang tengok warna n saiz frame berbeza2 tapi aku rasa benda tu jadikan susunan gambar lebih unik.


Berkenan dengan frame banyak2 kat dinding gini :)
Secondly progress mini garden kitorang. Da hampir siap da. Ada lagi sket benda yang aku nak tambah tapi nak tunggu financial lebihan baru bole buat. hahaha. tapi takpelah slow2 pon sebab berpuloh taun lagi nak tinggal situ. Aku survey banyak nursery untuk beli pokok2 ni. Slalunya kalau pokok yang halus2 hidup melata kat tanah harganya dalam RM3-5 satu bag. Tapi ada satu tempat baru ni aku jumpa paling murah antara sume nursery yang aku pegi. Dalam RM1 satu bag. Pokok2 dia yang besar sket pon dia jual dalam RM5-RM15 satu pokok. So aku memborong banyak jugak. Sampai pekeje dia da kenal aku n siap bagi pokok free n diskaun banyak2 :) Macam batu kecik2 yang aku beli tu ikut warna. kalo macam putih tu dia jual sekilo RM3 kalo tak silap aku n yang warna gelap murah sket sekilo RM2. Tapak2 batu tempat pijak tu dia jual dalam RM10 satu tapak. Sape2 yang dok area JB bole pm aku tanya kedai nursery tu. 

Aku macam rasa nak tambah kolam ikan yang mini tu dengan mini fountain tapi kena dapat kelulusan en suami dulu. Tapi kadang2 dia tak luluskan pon aku approve sinri. Hehehe. Balik dari bali banyak pokok da nak mati je sebab ari panas n takde sape nak tolong siramkan. So harapnya pokok kemboja aku cepat besar supaya rumah jadi redup pokok tak mati kepanasan kalau tak siram lama sket. Sejak da berkahwin n ade anak, masa da tak macam zaman bujang. Masa lapang bole berjimba. Tapi aku rasa masih jugak perlu hobi so I choose to gardening n deco2 rumah or buat2 kek n biskut.At least masih berada di rumah bila buat benda2 tu. Tapi ni anak tengah 1. Kalau makin ramai nanti mungkin tukar hobi plak. Hehehe.

Instead guna rumput kitorang pakai batu halus2

Minat betol design tempat lepak hotel yang kitorang stay kat bali tu. Cosy dengan bunyi air pancut, memang tenang n damai je kat situ. Nanti lain kali nak cite pasal frame2 gambar yang aku dan en suami beli.

p/s: Sekarang tengah sibuk membeli dan mem frame painting2 n gambar2 yang cantik untuk digantung di dinding. I loiikkkeee ;)

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…