Skip to main content

Bali episod 1

Assalamualaikum wbt semua,
Harini nak cerita pasal trip kitorang ke Bali last week. Actually plan nak gi conference tapi sebab da pegi dekat KL bulan 9 haritu so aku jadikan je trip ni as family holiday. After kawen, huneymoon kat Phuket kitorang tak gerak gi mana2 dah. So aku cakap en suami mesti pergi mana2 dis year sebab We just need a vacation. Hehe.

So beli tiket masa promo. So kami 3 beranak kena bayar dalam RM900. Masa pegi tu aku cam pressure gak. Penuh flight tu. Memang ramai family2 gi bercuti ke Bali n most of them adalah foreigner. Riuh dengan suara anak2 je dalam flight tu. Aku kena pangku Rania sebab dia infant. n seat pon penuh. Sangatlah letih sebab makcik tu da besar n dia pon cam tak selesa je sebab kena dudok dengan aku. Tapi masa balik dari Bali lebih selesa. Siap macam tak terasa perjalanan itu. n row kitorang de kosong. So Rania seat on her own. Sukalah dia dalam tu. Siap menyanyi2 lagi.

Sampai Bali, ada orang hotel jemput. gedebak gedebuk masuk bilik kul 11 malam n teros ngroh ngroh. Esoknya kitorang ada tour to Bali Safari n Marine Park. Yang ni kitorang booked dari internet sebab kalo booked dari internet free transportation. Tiket dia dalam USD n ade pakej2 dia. Ade siap makan. ade 4 pakej n tak bole nak recall sume. Kitorang tak amik makan sebab takut tak halal. Dalam safari ni ade macam2. Memang tak rugi bayar mahal. Safari dia terbuka macam safari lah. Naik bas n tengok haiwan macam singa, zirafah, zebra, beruang n macam2 lagilah n binatang2 ni tak dikurung. So kalau dia terkam nasiblah kan. Hahaha. Siap bole masuk air lagi bas ni. So kitorang dapatlah tengok badak sedang berendam secara live. Lepas tu tengok animal show, ade teater yang super gempak n ade gak waterpark untuk main2 air. Tapi kitorang tak gi waterpark sebab da kepenatan.

So balik hotel, makan2 n aku masa tu demam so aku tido while en suami bawak Rania mandi kolam. Malam makan n tido awal. Plan esoknya nak gi tengok dolphin. Tapi sebabkan booked lambat sangat tak dapat gi. Kalo korang nak tengok dolphin bagusnya booklah sebulan sebelom pergi sebab sentiasa packed ok. Almaklumlah, bukan slalu dapat tengok dolphin dari tengah laut. Betol tak. So plan berubah. Kitorang strolled around Kuta n regret tak bawak baju mandi sebab Pantai Kuta cantik sebab dari gambar kawan en suami nampak macam kotor n dia pon cakap tak baper nak bersih untuk mandi manda. Tapi salah ye kawan2, pantai bersih n ade aktiviti pantai yang bole dilakukan. So kitorang jejalan then gi beli sovenirs untuk frens n families. Harga bole tahan mahal. So kena pandai tawar n sebagusnya bila dengar harga tu mintaklah kurang samapai 50%. Kalau dia taknak bagi, korang blah jelah sebab biasanya dia akan panggil jugak untuk beri harga tu.

Sampai da petang. Kitorang mandi kat kkolam renang je sebab sedih tak dapat pegi pantai Kuta. n malam kitorang stay hotel. Malam2 kitorang tak banyak keluar sebab kat Kuta ni walaupon tengah bandar, jalannya gelap. n perampok banyak di sana. Memang every cab yang kitorang nak mesti pesan suro hati2, jangan jalan tempat2 gelap walaupon dekat. So kitorang just stay dekat hotel sebab nak cari cab agak susah. Stop dulu sampai sini nanti sambung cite aktiviti untuk hari ke4 dan ke5 k. Jom layan gambar plak.

Ni hotel yang kitorang stay, Best Western Resort Kuta, Bali
Belakang tu piranha..jangan taktau piranha makan ayam mentah k
Educational animal show
berebut makanan
Strolling around Kuta
Hard Rock Shop..teman kirim baju

 
Kuta beach

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…