C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, November 1, 2012

Bali episod 1

Assalamualaikum wbt semua,
Harini nak cerita pasal trip kitorang ke Bali last week. Actually plan nak gi conference tapi sebab da pegi dekat KL bulan 9 haritu so aku jadikan je trip ni as family holiday. After kawen, huneymoon kat Phuket kitorang tak gerak gi mana2 dah. So aku cakap en suami mesti pergi mana2 dis year sebab We just need a vacation. Hehe.

So beli tiket masa promo. So kami 3 beranak kena bayar dalam RM900. Masa pegi tu aku cam pressure gak. Penuh flight tu. Memang ramai family2 gi bercuti ke Bali n most of them adalah foreigner. Riuh dengan suara anak2 je dalam flight tu. Aku kena pangku Rania sebab dia infant. n seat pon penuh. Sangatlah letih sebab makcik tu da besar n dia pon cam tak selesa je sebab kena dudok dengan aku. Tapi masa balik dari Bali lebih selesa. Siap macam tak terasa perjalanan itu. n row kitorang de kosong. So Rania seat on her own. Sukalah dia dalam tu. Siap menyanyi2 lagi.

Sampai Bali, ada orang hotel jemput. gedebak gedebuk masuk bilik kul 11 malam n teros ngroh ngroh. Esoknya kitorang ada tour to Bali Safari n Marine Park. Yang ni kitorang booked dari internet sebab kalo booked dari internet free transportation. Tiket dia dalam USD n ade pakej2 dia. Ade siap makan. ade 4 pakej n tak bole nak recall sume. Kitorang tak amik makan sebab takut tak halal. Dalam safari ni ade macam2. Memang tak rugi bayar mahal. Safari dia terbuka macam safari lah. Naik bas n tengok haiwan macam singa, zirafah, zebra, beruang n macam2 lagilah n binatang2 ni tak dikurung. So kalau dia terkam nasiblah kan. Hahaha. Siap bole masuk air lagi bas ni. So kitorang dapatlah tengok badak sedang berendam secara live. Lepas tu tengok animal show, ade teater yang super gempak n ade gak waterpark untuk main2 air. Tapi kitorang tak gi waterpark sebab da kepenatan.

So balik hotel, makan2 n aku masa tu demam so aku tido while en suami bawak Rania mandi kolam. Malam makan n tido awal. Plan esoknya nak gi tengok dolphin. Tapi sebabkan booked lambat sangat tak dapat gi. Kalo korang nak tengok dolphin bagusnya booklah sebulan sebelom pergi sebab sentiasa packed ok. Almaklumlah, bukan slalu dapat tengok dolphin dari tengah laut. Betol tak. So plan berubah. Kitorang strolled around Kuta n regret tak bawak baju mandi sebab Pantai Kuta cantik sebab dari gambar kawan en suami nampak macam kotor n dia pon cakap tak baper nak bersih untuk mandi manda. Tapi salah ye kawan2, pantai bersih n ade aktiviti pantai yang bole dilakukan. So kitorang jejalan then gi beli sovenirs untuk frens n families. Harga bole tahan mahal. So kena pandai tawar n sebagusnya bila dengar harga tu mintaklah kurang samapai 50%. Kalau dia taknak bagi, korang blah jelah sebab biasanya dia akan panggil jugak untuk beri harga tu.

Sampai da petang. Kitorang mandi kat kkolam renang je sebab sedih tak dapat pegi pantai Kuta. n malam kitorang stay hotel. Malam2 kitorang tak banyak keluar sebab kat Kuta ni walaupon tengah bandar, jalannya gelap. n perampok banyak di sana. Memang every cab yang kitorang nak mesti pesan suro hati2, jangan jalan tempat2 gelap walaupon dekat. So kitorang just stay dekat hotel sebab nak cari cab agak susah. Stop dulu sampai sini nanti sambung cite aktiviti untuk hari ke4 dan ke5 k. Jom layan gambar plak.

Ni hotel yang kitorang stay, Best Western Resort Kuta, Bali
Belakang tu piranha..jangan taktau piranha makan ayam mentah k
Educational animal show
berebut makanan
Strolling around Kuta
Hard Rock Shop..teman kirim baju

 
Kuta beach

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails