C o m e A n d J o i n M e =)

Monday, November 19, 2012

Deco2 rumah lagi

Da beberapa minggu ni aku n en suami bz mengecat. Cat nya 3 tempat je tapi sebab kami bukan tukang cat, makanlah masa berminggu. Tengah mengecat tiba2 tertengok tv nampak cite best, brenti tengok jap. Tengah cat tiba2 brenti makan, da kenyang tertido lah plak. So sebab macam tu buat keje delay lama. Tapi takpelah sebab benda sesaja nak buat ni tak bole nak semborono jugak. Kena amik mood. Kalau tak nanti tak jadi. Tapi salah seorang dari kitorang kena boost each other. Kalau tak memang tak gerak2.

So mula2 aku beli cat untuk bilik Rania. Tah kenapa tiba2 rasa nak cat bilik dia. Da terbayang warna n konsep yang aku nak. So aku pilih warna pastel untuk bilik Rania. Turqoise, pink n kuning. Tapi tiba2 en suami nak warna hijau epal. Aku layankan je so tu yang dapat warna bilik Rania sekarang. Walaupon tak bape gemar kombinasi color hijau epal tu tapi aku rasa sementara ni oklah. nanti kalau da sakit mata sangat, kitorang tukar lagi cat tu. Hehehe.

n then masa tengah cat bilik Rania, orang wardrobe kata nak hantar wardrobe dalam minggu depannya. Aku cakap kat en suami aku nak cat bilik kitorang. Aku terbayang warna biru gelap sebab bilik tu ceiling n lantai da putih. Warna biru gelap akan naikkan seri bilik n ada suasana romantik sket. So kitorang cat kat area yang nak letak wardrobe dulu. Rupanya susah amat cat warna gelap ni. Berbelak2 jadinya sebab nak kena coat 2 3 kali baru nampak elok. Maklumlah aku ni malas, tak kuasa nak cat 2 3 kali tu. En suami suggest combine dengan color kelabu. Tapi kelabu yang dia amik tu cam purple2 sket. Mula ingat nak buat featured wall warna kelabu tu. Tapi aku terfikir nak buat striped kat bilik aku gak. Taklah macam bilik Rania tapi yang melintang n besar supaya senang nak cat. So tulah jadinya featured wall berbelang.

Lebihan cat biru gelap tu aku mintak en suami cat kan kat dapur sebab aku gantung periuk belanga kat dinding dapur. So kadang2 berbekas2 dinding tu dengan kehitaman periuk belanga aku. En suami yang baik hati tolong catkan n aku dapatlah dinding baru untuk periuk belanga. Actually kat dapur tu aku nak style morocco sket. Tapi sementara ni postpone dulu. Warna biru tu da ok da. Just tempat lain aku na cari warna lain sket. Tapi tu nantilah bila ada kelapangan n bahan2nya baru bole buat :) Sementara ni jom layan dulu gambar2 in progress.

In progress..gigih menampal tape n mengecat belang2 yang da dibuat
Hasilnya :) Tak brape gemar hijau epal ni sebab ade efek memantul bila malam hari tapi da lama2 ni macam oklah plak :) wallpaper beli dekat Tesco berharga RM12.50 untuk 5meter panjang.

Actually nak color gelap lagi sket
Wardrobe da sampai walaupon kedai salah hantar pintu n kompatmen baju (geram!)
Tempat periuk belanga nampak ceria dengan warna biru ni :)
Featured wall in progress. Untuk make sure line seimbang korang kena ukur n tandakan gunakan tape. Tape putih ni paling sesuai digunakan untuk mengecat.
Da siap cat tapi perlu kemas bilik yang bersepah amat
Siap kemas n berpuas hati :)


5 comments:

♥ Elin ♥ said...

nampak happening bilik si comel...dah complete update yer...mana tau bilik amani pun nanti nak buat mcm tuh ker ;p

juneHalim said...

cantik!! 1st time jengah ur blog. :) hi.. im june :)

kaSih.CinTa.GadiS said...

Eh.. Rajinnya wat belang2 tuh!! Cantik...

Nk tny, kt ner ek beli jaring2 gantung kuali tuh?? I loike!!! Nak jugak...

ELLY said...

cantiknya featured wall & cat bilik rania...mcm best jer cat sndiri...mesti puas hati tgk hasilnya ;) nak try wat gak la nnti...hehe

nurarinab said...

Elin: Ok.kalau da complete kita update gl :)
June: Hi june! slmt brknln :)
Kasih cinta gadis: yg tu beli kt kdai 100yen. kdai yg jual brg2 jepun rm5 tu. dkt tesco pon ade jgk jual bnda2 ni. try cr k
elly: yup2..puas hati.trylah buat nnt mst rs sronok :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails