Skip to main content

Deco2 rumah lagi

Da beberapa minggu ni aku n en suami bz mengecat. Cat nya 3 tempat je tapi sebab kami bukan tukang cat, makanlah masa berminggu. Tengah mengecat tiba2 tertengok tv nampak cite best, brenti tengok jap. Tengah cat tiba2 brenti makan, da kenyang tertido lah plak. So sebab macam tu buat keje delay lama. Tapi takpelah sebab benda sesaja nak buat ni tak bole nak semborono jugak. Kena amik mood. Kalau tak nanti tak jadi. Tapi salah seorang dari kitorang kena boost each other. Kalau tak memang tak gerak2.

So mula2 aku beli cat untuk bilik Rania. Tah kenapa tiba2 rasa nak cat bilik dia. Da terbayang warna n konsep yang aku nak. So aku pilih warna pastel untuk bilik Rania. Turqoise, pink n kuning. Tapi tiba2 en suami nak warna hijau epal. Aku layankan je so tu yang dapat warna bilik Rania sekarang. Walaupon tak bape gemar kombinasi color hijau epal tu tapi aku rasa sementara ni oklah. nanti kalau da sakit mata sangat, kitorang tukar lagi cat tu. Hehehe.

n then masa tengah cat bilik Rania, orang wardrobe kata nak hantar wardrobe dalam minggu depannya. Aku cakap kat en suami aku nak cat bilik kitorang. Aku terbayang warna biru gelap sebab bilik tu ceiling n lantai da putih. Warna biru gelap akan naikkan seri bilik n ada suasana romantik sket. So kitorang cat kat area yang nak letak wardrobe dulu. Rupanya susah amat cat warna gelap ni. Berbelak2 jadinya sebab nak kena coat 2 3 kali baru nampak elok. Maklumlah aku ni malas, tak kuasa nak cat 2 3 kali tu. En suami suggest combine dengan color kelabu. Tapi kelabu yang dia amik tu cam purple2 sket. Mula ingat nak buat featured wall warna kelabu tu. Tapi aku terfikir nak buat striped kat bilik aku gak. Taklah macam bilik Rania tapi yang melintang n besar supaya senang nak cat. So tulah jadinya featured wall berbelang.

Lebihan cat biru gelap tu aku mintak en suami cat kan kat dapur sebab aku gantung periuk belanga kat dinding dapur. So kadang2 berbekas2 dinding tu dengan kehitaman periuk belanga aku. En suami yang baik hati tolong catkan n aku dapatlah dinding baru untuk periuk belanga. Actually kat dapur tu aku nak style morocco sket. Tapi sementara ni postpone dulu. Warna biru tu da ok da. Just tempat lain aku na cari warna lain sket. Tapi tu nantilah bila ada kelapangan n bahan2nya baru bole buat :) Sementara ni jom layan dulu gambar2 in progress.

In progress..gigih menampal tape n mengecat belang2 yang da dibuat
Hasilnya :) Tak brape gemar hijau epal ni sebab ade efek memantul bila malam hari tapi da lama2 ni macam oklah plak :) wallpaper beli dekat Tesco berharga RM12.50 untuk 5meter panjang.

Actually nak color gelap lagi sket
Wardrobe da sampai walaupon kedai salah hantar pintu n kompatmen baju (geram!)
Tempat periuk belanga nampak ceria dengan warna biru ni :)
Featured wall in progress. Untuk make sure line seimbang korang kena ukur n tandakan gunakan tape. Tape putih ni paling sesuai digunakan untuk mengecat.
Da siap cat tapi perlu kemas bilik yang bersepah amat
Siap kemas n berpuas hati :)


Comments

♥ Elin ♥ said…
nampak happening bilik si comel...dah complete update yer...mana tau bilik amani pun nanti nak buat mcm tuh ker ;p

juneHalim said…
cantik!! 1st time jengah ur blog. :) hi.. im june :)
Eh.. Rajinnya wat belang2 tuh!! Cantik...

Nk tny, kt ner ek beli jaring2 gantung kuali tuh?? I loike!!! Nak jugak...
ELLY said…
cantiknya featured wall & cat bilik rania...mcm best jer cat sndiri...mesti puas hati tgk hasilnya ;) nak try wat gak la nnti...hehe
nurarinab said…
Elin: Ok.kalau da complete kita update gl :)
June: Hi june! slmt brknln :)
Kasih cinta gadis: yg tu beli kt kdai 100yen. kdai yg jual brg2 jepun rm5 tu. dkt tesco pon ade jgk jual bnda2 ni. try cr k
elly: yup2..puas hati.trylah buat nnt mst rs sronok :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…