Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Perkara yang lebih baik dari seorang pembantu

Assalamualaikum wbt,
Nak ceritakan kat korang (walaupon ada yang dah tahu) pasal satu kisah Rasulullah SAW yang slalu aku dengar kat radio IKIM petang2 bila balik rumah. Aku rasa most of kita ni, kalau takde pembantu kat rumah, bekerja plak tu, mesti kalau balik keje rasa penat dan letih sebab biasalah tugas seorang wanita yang bekerja tak hanya habis di ofis saja. Balik keje pon kita sambung lagi keje mengemas rumah n memasak. Yang da jadi ibu extra lagi tugasnya, jaga anak plak. Kadang2 ngadu kat suami pon belum tentu dia nak tolong picit2 kita or bantu2 keje rumah sebab dia pon penat juga mencari nafkah.
Might be ada juga suami2 yang suka marah atau sindir2 istri2 yang suka mengadu penat dan letih dan sebagainya, janganlah sedih yer kawan2 sebab putri Rasulullah juga mengadu kepada ayahnya baginda Rasulullah SAW betapa letih dan lelahnya menguruskan rumahtangga. Maksudnya skali skala mengadu kepenatan dan lelah tu biasa yer kawan2 dan Allah yang Maha Mengetahui itu memberikan ganjara…

2nd Pregnancy

Assalamualaikum wbt semua,
Da lama jugak tak mencoret kan. Aritu da janji nak citer pasal my 2nd pregnancy kan. So this is it :) Sekarang ni tengah preggy no 2. Da 21 minggu. Sekejap je dah masuk 5 bulan kan. Anak pon da nak masuk 2, means umur pon da makin meningkat. Seram gitu anak nak masuk 2. Allah beri amanah bukanlah benda kecil. Aku slalu terfikir mampu ke nak didik anak2 jadi anak yang soleh dan solehah, yang berguna. Diri sendiri pon belom betol tapi in sha Allah aku usaha sebaik mungkin untuk didik anak2.
Aku pregnant no 2 ni memang x plan. Aku makan jamu anggun bestari yang untuk planning tu tapi aku ni memang jenis pelupa bila bab makan benda berschedule2 ni. Kadang belom makan tapi rasa macam da makan. So bila patut datang period, period aku tak datang aku expect memang lambat sket sebab kalau tak punctual memang period tu ade lari sket. So relax lagi. Lepas da biar seminggu tak period jugak aku cakap dengan en suami baik beli test kit sebab nak makan balik jamu tu nak m…