Skip to main content

Perkara yang lebih baik dari seorang pembantu

Assalamualaikum wbt,

Nak ceritakan kat korang (walaupon ada yang dah tahu) pasal satu kisah Rasulullah SAW yang slalu aku dengar kat radio IKIM petang2 bila balik rumah. Aku rasa most of kita ni, kalau takde pembantu kat rumah, bekerja plak tu, mesti kalau balik keje rasa penat dan letih sebab biasalah tugas seorang wanita yang bekerja tak hanya habis di ofis saja. Balik keje pon kita sambung lagi keje mengemas rumah n memasak. Yang da jadi ibu extra lagi tugasnya, jaga anak plak. Kadang2 ngadu kat suami pon belum tentu dia nak tolong picit2 kita or bantu2 keje rumah sebab dia pon penat juga mencari nafkah.

Might be ada juga suami2 yang suka marah atau sindir2 istri2 yang suka mengadu penat dan letih dan sebagainya, janganlah sedih yer kawan2 sebab putri Rasulullah juga mengadu kepada ayahnya baginda Rasulullah SAW betapa letih dan lelahnya menguruskan rumahtangga. Maksudnya skali skala mengadu kepenatan dan lelah tu biasa yer kawan2 dan Allah yang Maha Mengetahui itu memberikan ganjaran pahala yang Subhanallah besarnya untuk kita para istri dan ibu ini.

So balik pada cerita Rasulullah dan putrinya, suatu hari Fatimah mengadu pada suaminya yang dia sakit tangannya kerana penat menggiling gandum untuk dibuat roti. Maka Ali RA menyuruh Fatimah bertemu Rasulullah kerana waktu itu Rasulullah baru balik berperang, maka Ali menyuruh Fatimah meminta hamba perang daripada Rasulullah supaya dapat membantunya nanti. Bagaimanapun Rasulullah tidak dapat membantu putrinya itu. Lalu baginda pergi menemui putri dan menantu baginda. “Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam,” kata Rasulullah.

So jomlah kawan2, kita praktikkan zikir ni sebelom tidur. Penawar keletihan dan kelelahan badan. Kalau dengar kat IKIM tu die bacakan zikir tu cam lagi sedih. Terus rasa macam pesanan Rasulullah tu untuk kita istri2 dan ibu2 dari umatnya. Dia tahu menguruskan rumahtangga tak mudah dan melelahkan, dan instead of menasihatkan putri dia supaya jangan merungut atau jangan mengadu pada dia, Rasulullah rasa sedih tak dapat membantu putrinya mencari pembantu, diajarkan anaknya zikir yang lebih baik dari seorang khadam. Selama ni zikir tu aku slalu nampak dalam Yaasin, dan aku rasa inilah sebab kenapa diajar membaca zikir tu. So mari amalkan, in sha Allah menjadi :)

Comments

Kenari Putih said…
terharu saya baca post ni. yela kita sbg isteri n ibu memang penat... tapi kita kena kuat jugak.. if kita tak buat keja rumah.. rumah kita messy.. hihi

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…