Skip to main content

27 minggu

Assalamualaikum wbt semua,

Pregnancy da nak masuk 7 bulan. Pejam celik pejam celik da tinggal beberapa minggu je. Huh seram tak hengat. Takut pon ada jugak. Harapnya masa bersalin nanti dipermudahkan. Berat sekarang da 63kg. Kalo zaman Rania dulu 63kg ni berat masa nak bersalinkan dia dah. Minggu las cek up before bersalinkan dia 63kg. Ni baru 6 bulan da 63 kg. So pregnancy kali ni berat memang naik banyak tapi aku rasa bagus jugak sebab bila bersalin nanti taklah kurus sangat.

Kali ni punya pregnancy taklah macam zaman Rania, kuat tido. Kali ni walaupon ngantuk tapi masih mampu lagi bertahan sampai malam baru tido mati. Tido pon awal je. Biasa kul 1030 memang da selesa2 atas katil tido. Tapi pregnancy kali ni aku suka sangat hias2 rumah. Aku cam sentiasa je cari projek nak tambah kat rumah. Dalam kepala ni memang ligat ar pikir apa nak buat. Nasib $$$ membataskan pergerakan jugaklah tapi aku suka je selak2 majalah ID n cari ilham. Memang aku minat pon deco2 ni cuma masa terbatas. Semalam aku baru je tanam pokok n clearkan rumput rampai kat taman mini tu. Batu2 kecik tu aku tengah clearkan. Tengah plan nak tanam pokok baru sebab pokok banyak mati kena serang dengan kutu pokok. Ni aku ada 1 lagi projek untuk buat kat bilik tido. Harapnya sempatlah buat before bersalin. Hehehe. Kalau berjaya bole aku share dengan korang. Baby sangat aktif. Kadang aku rasa dia macam vibrate dalam perut ni. Maybe tengah sedu. Alahai tomei2 je sedu2 ni. Still tak confirm gender baby ni. So surprise2 gitu.

Rania plak semakin banyak cakap, banyak improve sebutan n benda2 yang aku ajar masa kecik macam colors sume tu tiba2 sekarang dia da bole recall benda2 tu walhal da lama gak aku tak ajar benda2 tu. Maksudnya ingatan masa kecil tu ada peranan. Alhamdulillah. Dia da kenal warna green, pink, brown, orange, n banyak gaklah color dia tahu. Dulu pandai baca doa tidur je, sekarang da pandai baca doa makan n mengucap tapi dalam version pelat. Dia tahu adik dia dalam perut. Kalau suro cakap dengan adik nanti dia datang kat perut n cakap " Adik! Adik da makan?". Harap dia akan jadi kakak yang penyayang  bertanggungjawab. Rania sangat bole disuro. Kalau mintak tolong memang laju je dia tolong n sangat suka kalau orang mintak tolong.

Tak sabar nak buat scan 4D. In sha Allah weekend depan nak pegi scan. Nak tengok dia muka sape plak n berharap dapat pastikan gender dia. Next week nak gi Langkawi. Harapnya semua selamat. Booked tiket sebelom pregnant lagi. Nasib lepas lagi. Kalau tak memang burn jelah tix tu. hehehe. Nanti lain kali kita coret2 lagi k. Tata.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…