Skip to main content

33 minggu

Assalamualaikum wbt,

Da lama tak ngomel2 kat sini kan. Bukan hape takde masa n kalo ade masa pon rasa nak rest je tidoq. Hehehe. So sekarang kandungan da masuk 33minggu. Da dekat sangat dengan time nak bersalin. I segham hokeh. Walaupon da bersalin tapi sebab yakin dan pasti pengalaman akan berbeza, tawakal semoga Allah permudahkan segalanya. Ini pon slalu je sakit pinggang n sakit kat pangkal bawah tu macam da nak bersalin lagaknya. So taktaulah macam mana raya ni nak kena dok dalam kete lama2. Harapnya taklah terbersalin awal ke hape. Kalo ikut hati memang tak larat dah nak travel tapi raya kot. Kalo tak berjalan taklah merasa lauk pauk yang istimewa di hari raya (ohmaiii tekak kecur terbayangkan makanan2 itu).

Da tau gender baby dah. Cubalah teka apakah gendernya :) Nanti masa bersalin bole reveal. Tengok dari scan 4D muka iras Rania except untuk mulut da tak bape nak muncung sangat. But I guess memang spesis2 bulat je nanti macam Rania. Aku memang suka baby2 bulat ni. Rasa macam nak makan sebab da rupa pau aje dengan pipi gebus2 kan. Pregnant yang kali ni aku dapat rasa baby nya sangat aktif. Fuh die punya karate dalam perut kalah Rania. Tapi Alhamdulillah sebab puasa takat ni belum tinggal lagi. Kalau Rania dulu masa pregnant 4 bulan time puasa tak dapat nak penuh sebab muntah memanjang. Even sampai 9 bulan masih muntah2 lagi. Dahsat kan penangannya.

Kiri tu Rania n kanan adik Rania..sama kan?

Berat sekarang 64kg. Turun sebab berpuasa tapi nurse pon tak marah sebab as long as baby sehat bole je berpuasa. Rania plak makin hari makin pelik perangainya. Sangat2 clingy. Da macam gam da melekat. Kalau dulu bole lah jugak tinggal2. Sekarang kalau dia nak jalan tapi tahu aku tak ikut, dia sanggup tinggal rumah. Tantrum nya...Allah aje yang tahu.  Rumah da macam sarang tarzan tapi tarzan tak jerit, Jane je menjerit kat dalam tu. Betol2 menguji kesabaran. Might be just a bit preparation before anak masuk 2. Allah nak bagi aku mentally prepared.

Bulan 7 n 8 ni banyak benda aku kena siapkan. Maklumlah nanti bulan 9 nak cuti sampai bulan 11. So memang rushing lah aku buat keje. Tulah time ada masa dok lenggang2 kan. Sekarang baru tahu nak speeding macam road runner tapi tak sedar diri tu cuma rabbit je. Tak kisahlah, rabbit pon rabbitlah. Janji rock. Hehehe. Oklah kengkawan, Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Mintak ampun n maaf kalo entri2 dalam blog ni pernah mengguris hati korang. Nak balik kampong nanti hati2 ok. Semoga semuanya selamat in sha Allah.


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…