Skip to main content

Raya 2013

Assalamualaikum wbt,

First time post blog dari fon. Perghhh rasa tekno betol lah. So macam mana raya kawan2? Tahun ni aku macam tak celebrate pon. En suami tak cuti so kitorang just celebrate 4 hari je. Lagi dengan perut boyot2 ni, serius perjalanan dalam kereta walaupon dlm 4 5 jam je da buatkan aku sakit perut sampai tak bole nak jalan lepas tu. Almaklum raya aritu aku da 35 minggu.

Baju raya pon tak buat. Jus beli baju kelawar Rm30, jahit sulam lace atas lengan n tadaa jadi baju raya. Tapi baju tu aku pakai masa raya 1 malam. Yang lain aku recycle je mana2 baju yang muat lagi. Rania pon ade selai je baju kurung. Lain aku belikan dia suar n gaun. Tapi gaun pon 2 helai saja. Baju2 dia sume aku pakai baju yang en suami belikan masa gi US dulu. So raya kali ni macam raya economy. Hehe.

But Alhamdulillah raya 1 dapat beraya with both of my parents n siblings. Seronok sebab rania da ade kazen baru n soon ada adek baru. So next year raya bertambah meriah. Anak da masuk 2 da rupanya. Terasalah da macam ibu2 sejati :-D Pecaya tak puasa kali ni dapat puasa penuh. Alhamdulillah. Walaupon bila pukul 6 tu da macam nak pengsan tahan lapar tapi Allah permudahkan urusan puasa. syukur sangat2.

Minggu ni da masuk 37 minggu. Maksudnya da bole bersalin anytime. Takutnya Allah aje yang tahu. Harapnya dipermudahkan sume urusan masa bersalin nanti. Tapi rasa macam tak saba jugak nak lahirkan baby ni. Pregnancy kali ni sakit2nya lebih lagi. Sakit pinggang, lenguh kaki, simpul biawak sume datang lebih kerap. Perut pon rasanya memang ke bawah sikit so aku takde heartburn tapi bawah ni memang sakitlah. That's why tak bole dudok lama. Adalah penyeksaan bila aku kena dudok seharian atas kerusi secara 90°. Memang lepas tu aku akan sakit tak bole nak jalan. Kadang2 aku ingat sakit contraction. Hahaha.

Ramai kawan2 seangkatan da bersalin da. Doakan aku selamat melahirkan yer kawan2. Kalau baby ni da kuar aku akan announce :-) Last but not least, harap tak terlewat nak ucap Selamat Hari Raya n mohon maaf andai ada yang mengguris hati kalau membaca blog ni.

Comments

Miss FZ said…
semoga selamat semua, b! :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…