C o m e A n d J o i n M e =)

Wednesday, October 16, 2013

Pantang lagi ke

Assalamualaikum semua,

Arini aku pantang da masuk ari ke 28. Pantang lagi ke? Kali ni pantang da tak macam masa anak 1st dulu. Jamu yang dapat dalam set bersalin MR aku tak bole makan, abes kau ruam 1 badan. Leher, muka, tangan kaki semua naik ruam. Bukan sket punya ruam tau memang rashes yang merah2 sampai las2 aku gi klinik mintak ubat sebab da tak tahan tak bole tido malam2. Lama weh rashes tu nak hilang. Dekat 2 minggu baru baik. Itu pon bekas2 dia tak hilang. Kalo pegang kulit rasa menggerutu je. Almaklum masa kena rash tu bila tak tahan menggaru jugak lah sampai melecet. Even da melecet pon gatal tak hilang. Seksa betol.

Pakai pilis dia pon macam tak serasi jugak.Abes dahi aku pon naik ruam kat tempat aku letak pilis tu. So lepas 2 minggu terus stop pakai pilis. Kesimpulannya tak serasi pakai MR. Pasni leh pakai set lain.Ni aku baru nak minum ubat periuk balik. Aritu awal2 ada gak minum tapi Qisya berak banyak. Macam kesian plak. Ni harap dia oklah aku minum. Sket2 aku try minum supaya perut dia tak terkejut sebab die menyusu so confirm akan ada effect.

Bengkung aku masih pakai lagi hari2. Tak sanggup nak gadaikan perut ni. Sebab aku jenis perut buncit. Masa anak dara pon ape2 perut naik dulu. So kalo tak pantang confirm dia yang naik dulu. Makan aku masih jaga gak. Hari2 lauk stim. Nasib aku jenis tak kisah sangat pasal makan. Pagi n petang makan biskut/roti cecah milo/kopi. Masih pakai stokin tapi aku da tak pakai kain batik. Aku rimas sebab bila baring dok terselak2. Sejuk kot. So aku pakai je suar masa ngandung yang kembang2 tu kan.muat je bila pakai bengkung skali.

Arini aku da start pantang sinri. Esok ada cek up 1bulan. Macam kejap je da 1bulan. Padahal lama kot nak jejak sebulan tu. Maksudnya lagi 2 minggu da bole kuar rumah. Aku genap 44hari terus balik rumah mertua aku sebab nak buat aqiqah Qisya.

Bertungku aku buat jugak. 2minggu yang pertama hari2 aku buat. Sekarang ni da jarang2 sebab kadang2 terlupa. Hehe. Tapi aku suka bertungku. Letak kat perut, letak bawah punggung, letak kat bawah tapak kaki. Rasa macam lega je. Abes pantang ni aku ingat nak gi buat scrub. Saja nak kasi sental badan ni. Hahaha.

Oklah. Nak tidokan baby jap. Dari pagi tak tido2. Susah benor dia nak lelap. Bye. Lain kali coret2 lagi k.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails