Skip to main content

Pantang lagi ke

Assalamualaikum semua,

Arini aku pantang da masuk ari ke 28. Pantang lagi ke? Kali ni pantang da tak macam masa anak 1st dulu. Jamu yang dapat dalam set bersalin MR aku tak bole makan, abes kau ruam 1 badan. Leher, muka, tangan kaki semua naik ruam. Bukan sket punya ruam tau memang rashes yang merah2 sampai las2 aku gi klinik mintak ubat sebab da tak tahan tak bole tido malam2. Lama weh rashes tu nak hilang. Dekat 2 minggu baru baik. Itu pon bekas2 dia tak hilang. Kalo pegang kulit rasa menggerutu je. Almaklum masa kena rash tu bila tak tahan menggaru jugak lah sampai melecet. Even da melecet pon gatal tak hilang. Seksa betol.

Pakai pilis dia pon macam tak serasi jugak.Abes dahi aku pon naik ruam kat tempat aku letak pilis tu. So lepas 2 minggu terus stop pakai pilis. Kesimpulannya tak serasi pakai MR. Pasni leh pakai set lain.Ni aku baru nak minum ubat periuk balik. Aritu awal2 ada gak minum tapi Qisya berak banyak. Macam kesian plak. Ni harap dia oklah aku minum. Sket2 aku try minum supaya perut dia tak terkejut sebab die menyusu so confirm akan ada effect.

Bengkung aku masih pakai lagi hari2. Tak sanggup nak gadaikan perut ni. Sebab aku jenis perut buncit. Masa anak dara pon ape2 perut naik dulu. So kalo tak pantang confirm dia yang naik dulu. Makan aku masih jaga gak. Hari2 lauk stim. Nasib aku jenis tak kisah sangat pasal makan. Pagi n petang makan biskut/roti cecah milo/kopi. Masih pakai stokin tapi aku da tak pakai kain batik. Aku rimas sebab bila baring dok terselak2. Sejuk kot. So aku pakai je suar masa ngandung yang kembang2 tu kan.muat je bila pakai bengkung skali.

Arini aku da start pantang sinri. Esok ada cek up 1bulan. Macam kejap je da 1bulan. Padahal lama kot nak jejak sebulan tu. Maksudnya lagi 2 minggu da bole kuar rumah. Aku genap 44hari terus balik rumah mertua aku sebab nak buat aqiqah Qisya.

Bertungku aku buat jugak. 2minggu yang pertama hari2 aku buat. Sekarang ni da jarang2 sebab kadang2 terlupa. Hehe. Tapi aku suka bertungku. Letak kat perut, letak bawah punggung, letak kat bawah tapak kaki. Rasa macam lega je. Abes pantang ni aku ingat nak gi buat scrub. Saja nak kasi sental badan ni. Hahaha.

Oklah. Nak tidokan baby jap. Dari pagi tak tido2. Susah benor dia nak lelap. Bye. Lain kali coret2 lagi k.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…