Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Mendidik nilai murni

Da nak tido ni teringat plak nak tulis kat blog. Rania n qisya da makin besar. Dulu banyak gaduh but now da pandai main sama Alhamdulillah. Kadang nak kasi dorang tak banyak gaduh sesama, bila dorang gaduh aku suro dorang hug n kiss each other's cheek ( karang kalo x explain korang ingat suro comolot plak. Hehehe). Setakat ni berkesan.
Pon mcam tu aku slaku impress dengan Rania. Kalau aku marah dia, biasanya bila die tengok aku da cool down, mesti dia datang cakap "Rania sayang ibu. Rania nak dengar cakap ibu". Nanti lepas tu dia akan mintak salam dengan aku sebab dia tau dia salah. Kadang kalau macam dia terlupa nak salam, malam before tido lepas kitorang baca doa sama2 dia akan cakap sori ibu.
Aku tau dia jenis ringan cakap sori n minta maaf sebab aku pon buat benda yang sama pada dia. If aku rasa aku termarah lebih or slalu sangat marah, aku akan minta maaf pada dia n cakap sori. Kalau kita ni jenis tak rajin nak mintak maaf kat anak, aku sure anak pon akan rasa kekok n…