Skip to main content

3 Must Have Baby-Clothes Especially For Newborn

Assalamualaikum wbt,

I would like to give you guys some tips on must-have baby clothes. I know that for a new parent who just have a baby/babies it will be quite challenging to dress up your baby for the first time. I know the feeling of you might break their bones or sprain their elbow or knee and even for me after having 3 kids, I still have that kind of feeling especially after I gave birth to my kids. And from my experience giving birth to three children in the government hospital, if you have no problem after you gave birth, you need to dress up your baby yourself. Can you imagine the feeling especially if you are a first time mother.

So this is my three must-have baby clothes to purchase for my newborn. First and foremost, no parent should miss buying the perfect one piece or rompers. This is like the must have item in every baby wardrobe. Why? This is because it is very comfortable for your baby and easy for you to dress your child in. As you might discover, dressing a child is a very difficult task as the baby tends to move a lot and not stay still. So the one piece romper is a must-have for all new parents to add into their child’s wardrobe. And when Rania was a little girl, I think 80% of her clothes are rompers/jumpers. They are like the easiest, comfiest and less-consume-time clothes. Until now, the legacy has been pass on to Ziyad. hahaha. When you have three kids, you will appreciate something which make your life easy and less-time-consume. And to be honest girls, Ziyad is like ulat beluncas when come to dressing him up. So I really2 like to dress him in rompers/jumpers.





I'm a rompers/jumpers kinda mother :-)

The next must-have baby clothing that every parent should buy for their new born child is an outer wear. Especially when they need to travel a lot in a car for a long journey or sometimes when you go on a holiday via plane or sea, outerwear is a MUST. Seriously guys, babies are more sensitive then us. They could easily get cold and if you think by covering them too much will make them uncomfortable and hot then you are wrong mommies especially for a newborn. Well hello, it's 37 degree celcius inside the womb. Can u imagine us in that temperature? Soaking with all the sweat n bau hangit (hahahaha). So mommies and daddies, please buy at least 1 outerwear for them.



When we went out for a long journey or just to the mall, I will make sure my baby wear an outerwear

Lastly, no parent should go without a nice top and bottom for your baby. Although it might be challenging to dress your baby in, but it is available in many trendy designs to choose from. It allows you to mix match and make your little one into a stylish fashionista. (Kelakar lah kan kalau kuar jalan pon pakai romper togel2 takde seluar or legging..sian baby sejuk kaki dia) For Ziyad, I will dress him in this two piece set when we have kenduri to attend or when we go to mall. And for Rania n Qisya they also like to wear two piece set when we go out. (Easy for them to move around and run in the mall actually duhhh) So ladies, share with me what is your 3 must have clothes for your baby.



Sorry no photos of Ziyad. Everything was on the phone though. But two piece makes them look stylo no?

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…