Skip to main content
Assalamualaikum wbt,

Tadi tengok 1 video dalam facebook. Iklan prudential. Dia amik 2 orang yang related macam husband and wife, ibu dan anak, adik beradik, ayah dan anak lepas tu suro dorang stare at each other selama 4 minit. Masa awal2 semua orang pandang sambil senyum2. I think if Im the one who need to do that, i will also be doing the same thing. Pandang senyum2 macam tu. Then lepas few seconds or minutes maybe, since da tak bole pandang benda lain, they start to stare and watch at their partner's face n begin to feel something.

Kita tengok every detail of their face. Masa tu kita akan pandang dia n terbit rasa2 yang pernah kita rasa pada dorang. Kalo macam anak2 tu mungkin da start rasa eh mak/ayah aku da makin tua, da banyak kedut muka dia, apa yang aku da buat untuk diorang ni, banyak masa kita tak hiraukan dorang pon. Very emotional video tu n aku rasa semua orang bole relate. Aku terbayang pada ayah n ibu aku bile tengok video tu. How i miss them so much but rarely see them. Masa aku kecik, aku slalu dok bayang mungkin best kalau jadi orang dewasa. Uruskan hidup sendiri. Tapi bila aku da jadi mak orang ni, rasa rindu nak jadi kecik n hidup dengan orangtua aku lagi.

So apa aku bole buat sekarang adalah jaga anak2 aku. Treasure every moments supaya bila da tua tak menyesal tak sempat spend masa dengan anak2. Semoga Allah cukupkan masa untuk aku spend dengan keluarga. Bila pikir balik memang masa kecik2 ni lah masa untuk spend dengan anak2. Bila besar n kahwin, kita da tak brape nak ada masa macam kecik2. Kecik2 balik skola jumpa, nak makan jumpa, tengok tv sama2 n sampai 1 masa benda tu jadi kenangan je. Semoga Allah selalu beri peringatan untuk aku hargai orang sekeliling aku in sha Allah. Sesungguhnya aku manusia yang mudah lupa. Ni aku letak videonya untuk korang plak meleleh (hehehe).


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…