C o m e A n d J o i n M e =)

Wednesday, January 18, 2017

Akhirnya Berakhir Sebuah Perjalanan

Assalamualaikum wbt,

Da lama sangat tak mengomel dalam ni. Memang few months ni busy dan bile free rasa macam nak berehat n tengok tv. Hahaha. Almaklum anak da tiga bila free lah baru nak tengok2 tv, lunjur2kan kaki. But kalini I have to share with you guys this great news. After 6 years of ups and downs, finally I have present my viva and currently doing my correction. Alhamdulillah. Ni macam perjalanan terpanjang, tersunyi, tersedih, terpaling banyak emosi pernah aku lalui. Kesunyian tu tak dapat nak cakap. Dan macam mana mixed emotions yang aku rasa ni sangat mempengaruhi diri aku ni. Sampai ada masa aku rasa macam nak lari seorang diri, duduk dendiam bawah pokok renung laut.

Masa awal2 journey PhD aku ni, aku penuh semangat, very positive, very determine, yakin bole siapkan dalam masa 3-4 tahun. Tapi lepas 2 tahun, kerja aku macam kat takuk tu je. Tak gerak2. Tanya supervisor dia cakap belum bole hantar lagi. Tak cukup. Aku da down sket. Apa nak buat masa ni. Pikir lagi apa bole aku masukkan. Tiba2 da 4 tahun da. Dalam berfikir tu tiba2 plak tahu mengandungkan Ziyad. Aku nangis bila tahu aku pregnant. Bukan aku tak suka mengandung tapi masa tu, elaun aku da kena potong, laki aku sorang tanggung semua. So akhirnya aku decide untuk stop hantar anak2 pegi babysitter, n lepas habis pantang Ziyad, hari ke-45 aku drive pergi ajar budak tusyen sebab nak cari extra income.

Masa ni penat n letih lain macam. Allah nak bagi aku rasa pengorbanan ibu yang duduk dirumah 24/7 dengan anak2. Tolong yer ibu2, jangan pandang rendah pada suri2 rumah. Pada babysitter atau bibik2 yang jaga anak2 kita, hargai mereka. Aku jaga anak 3 orang aku jadi stress dan berkecamuk. Sekarang aku faham kalau ada ibu2 yang stress dera anak or jadi garang, must because dorang sangat stress n emosi tak dijaga oleh para suami. Tapi Alhamdulillah aku taklah sampai tahap dera anak tapi slalu lah aku ni marah anak2 aku. Macam aku jadi cepat melenting. N benda ni pun buat aku bertambah down sebab ada ke mak yang suka asik marah2 anak dia. So biasanya memang aku jadi sedih gila lepas marah diorang tapi aku tak bole nak control tahap kesabaran aku. Kadang aku rasa macam nak gila pun ada.

So akhirnya masa akhir tahun 2015, aku minta suami benarkan aku hantar anak2 aku pegi taska. Masa tu supervisor suro aku pecut sket. So 2 bulan aku pergi library setiap hari and dengan kuasa Allah, part yang aku stuck selama ni tiba2 Allah buka bagi jalan dalam masa seminggu. Sungguh Allah penyelesai segala masalah. n supervisor pon cakap benda yang sama. Bila Allah nak bagi jalan, dalam masa 2 saat pon bole setel. So aku speed up dengan harapan nak hantar cepat. Nak setel awal tahun 2016 tapi supervisor cakap tesis tak cukup mantap. Tak sempat hantar. Aku kecewa lagi. Aku kena register lagi semester n keluarkan duit poket sinri bayar yuran dengan masa tu duit memang ngam2 tapi kuasa Allah sentiasa ada je rezeki bila aku perlu guna duit.

So aku cuba tambah2 tesis aku. Aku tahu tak cukup mantap tapi aku cakap dengan sv aku yang aku kena jugak hantar sebab da terlalu lama aku buat ni n kalau aku tak hanta juga aku akan kena baya semua yuran yang da diberi oleh KPT. So die lepaskan aku hantar. Lepas hantar bulan 8/2016, 11 Januari aritu baru aku dipanggil viva. Sepanjang menunggu viva aku baru prasan tesis aku sangat teruk. Lack of explanation n banyak benda yang aku tertinggal sebenarnya. Aku da gelabah sebenarnya fikir aku akan dihentam oleh examiner. Kecut perut aku macam rasa contraction setiap kali terbayang viva. Tapi kuasa Allah dan iringan doa dari yang tersayang, my viva went very2 smoothly.

Slalu nya ada page by page checking selepas viva presentation tapi Allah tiupkan kelembutan dalam hati2 examiner aku sampai diorang rasa puas hati dengan presentation aku n tak perlu page by page checking. My sv also very satisfied with my presentation n how i defense my research. Aku taktau nak cakap betapa leganya perasaan aku lepas viva tu. Macam hilang semua beban dalam kepala n bahu aku ni. Inilah benda yang aku tunggu selama 6 tahun. Ada kawan yang sama macam aku. Tunggu habis tapi tak siap2. Sv masih cakap tak cukup, akhirnya dia berhenti blaja lepas 5 tahun. Aku pon sama. Tah brape kali aku cakap aku nak give up. Tapi aku takde pape kalau aku berhenti. Dan aku slalu fikir, what if sebenarnya penamat jalan aku da nak tiba tapi sebab aku give up aku taktau. So aku cuba jalan lagi habiskan. Alhamdulillah Allah bantu kuatkan hati aku.

Jangan tanya macam mana aku kena sindir or pandangan orang2 disekeliling tapi pada aku orang kadang tak bermaksud pon nak buat benda2 tu. Macam kalau orang tanya "bila nak habes blaja?", aku tak anggap benda tu sindiran sebab orang bertanya tu biasa. Ada juga yang cakap, "Arina ni tak kesian kat suami dia kena tanggung dia sorang2". hahaha kelaka kan. Memang tanggungjawab suami menanggung keluarga dia. Minded orang kita da di'brainwash' yang isteri mesti tolong suami. Tapi aku jawab je, "Memang suami kena tanggung isteri. Menunaikan amanah dari Allah". Yelah kalau macam sindiran dia pedas, jawapan aku pon pedas. Kita ni kan jadi macam apa yang orang layan kita. So buat baik, cakap baik2 in shaAllah orang pun akan buat baik n cakap baik2 pada kita.

So selama 6 tahun ni, dari aku takde anak sampai 3 orang anak aku, aku dedicate PhD aku ni untuk ahli keluarga aku yang slalu sangat support aku. Tak pernah lokek ibu ayah n adik2 aku bantu aku especially in financial. n tq en suami sebab banyak benda yang dia korbankan supaya cukup bagi makan dekat aku dan anak2. Untuk anak2 sebab diorang lah tempat emosi aku diluahkan. Yang slalu menghiburkan hati aku saat aku bersedih. Aku memang tak mampu nak balas jasa diorang tapi aku doa semoga Allah sebaik2 pemberi balasan beri mereka balasan yang paling baik dan terindah iaitu syurga Firdaus untuk mereka ni semua. n sepanjang perjalanan ni banyak juga kawan2 dan orang luar yang secara tak langsung membantu aku juga. Aku doakan Allah memberi balasan sebaik2 balasan. Aku memang tak mampu balas untuk setiap kebaikan yang aku dapat, tapi Allah Maha Baik, aku percaya dia akan beri yang baik untuk mereka juga.

Doakan aku cepat siap correction ni k. Siapa2 yang tengah struggle, jangan give up ok. Allah ada dengan kita. Doa pada dia dengan yakin.

1 comment:

Anonymous said...

Wahhh congrats!! A long great journey towards a great title - Dr Arina :)
Mesti happy sangat kan semua da settle. Semoga perjalanan selepas ni lebih indah lagi. In shaa Allah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails