Skip to main content

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,

Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. So inilah hasilnya. Aku lupa nak amik gambar sebelum n selepas. Tapi just imagine bilik tu kosong je dinding dia.



Please excuse katil yang bersepah. Almaklum anak tadi baru bangun tido. Hahaha. Lepastu aku beli lagi 1 wallpaper corak daun2, aku tampal dekat ruang kalo naik tangga kat atas. Macam hallway untuk ke bilik2 je. Actually aku beli wallpaper tu nak tampal dekat toilet aku tapi tah macam mana bole plak tampal kat situ. Aku dapat inspirasi dari gambar ni.




Takdelah sama tapi lebih kuranglah. Kalau buat kat toilet mesti lagi lawa ek..hurmmm. Tapi da penat buat malas nak cabut (hahahaha). da lama jugaklah sebenarnya asik berkenan dengan dinding ala2 Morocco. Tapi mak ni tak keje. Mahal weh survey tiles tu. Tapi memang cantikkan. Jumpa wallpaper ala tiles tu dekat Kaison. Walaupon warna dia tak macam yang aku nak tapi sebab aku tahu susah nak jumpa, aku beli. Dengan excited tampal kat dinding dapor malam tu jugak 😅 




Ada lebih banyak jugak so aku decide nak tampal kat tangga. Tapi kat tangga bila da buat dapat separuh je. So pegi KAISON balik nak beli wallpaper yang sama tapi habes da. Tengok2 ada corak tiles lain aku beli. Ingat nak buat bodoh sambung je tapi adik aku cakap nampak pelik sangat. So ganti semua dengan wallpaper baru tu. So inilah hasilnya. Aku sukalah wallpaper dekat KAISON ni. Menyenangkan hidup aku 😁😁😁



So 2 dari checklist da siap. Tinggal lagi 3. Siapa yang nak tahu apa checklist aku bole klik sini and siapa nak tahu projek mana yang da siap klik sini. Harap lepasni kalau ada lagi projek yang da siap, aku update ok 😉

Comments

Ida said…
Cantiklah yg kt tangga tu mcm jubin. Feel dia macam mana ???
nurarinab said…
Macam alas meja getah. Glossy tapi ada texture grainy sket.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…