Skip to main content

Tips Mudah Untuk Kemas Rumah

Assalamualaikum wbt,

So harini aku nak share sket tips untuk buat rumah mudah dikemas. Aku ni tak rajin sangat mengemas. Nak lap habuk malas, nak buat kerja rumah yang mudah2 je. Jadi ini beberapa cara yang aku buat supaya aku senang nak kemas rumah. Kiranya kalau orang datang rumah mengejut, aku tak perlukan masa yang lama untuk kemas especially kita2 mak2 yang ada anak kecil πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

1. Make sure perabot minima. MINIMA maksudnya, kalau kata ruang tamu ada kerusi untuk tetamu duduk, TV n maybe kabinet TV. Kalau ruang makan just meja makan. Make sure kabinet jenis pintu bertutup jadi kalau ada barang yang diletak kat raknya tak nampak. Kalau kita ni jenis rajin lap habuk, tak letak barang sangat, barang nampak bersusun bole pilih yang terbuka. Tapi kalau tahu banyak khazanah nak letak dalam tu, sila pilih yang berpintu. Benda tu sangat membantu untuk 'sembunyikan' majalah ke, album ke surat2 or bil2 yang terkumpul.

Tak perlu nak letak pasu dan bunga plastik, hiasan atau frame banyak2 atas meja. Kita ada anak kecil, diorang suka mengusik2 benda2 ni dan benda2 ni memerangkap habuk. Kalau atas rak clear kita nak bersihkan pun mudah. Betul tak? Dulu masa kecik, mak aku collector bunga batu. Nak membersihkan benda2 tu bukan bole lap gitu je, susah yang ampun. Azab ok. Jadi aku rasa tak perlu tambah kerja yang menyusahkan diri πŸ˜„πŸ˜‚

2. MAINAN ANAK-ANAK. yer inilah musuh utama yang menyebabkan rumah kelihatan bersepah. Tapi kalau tak bagi main kesian pula betul tak. Aku letakkan bebrapa mainan anak2 di dalam beg plastik. Dalam tu aku letak blocks (bukan lego yer), kereta mainan, telefon mainan dan anak patung. Beg plastik tu adalah beg plastik cadar patchwork. So bole bayang tak besar mana. Lepas main aku make sure diorang simpan balik dalam tu. Jadi mudah untuk diorang kemas juga sebab just sumbat dalam satu bag. Aku make sure mainan tu besar supaya tak tercicir bawah meja atau kerusi or tempat2 tersmbunyi. Mainan besar mudah dikemas berbanding yang kecil macam lego. Kalau mainan yang halus2 ni aku letak di bilik diorang yang kalau diorang nak main, sila main di bilik sendiri.

3. BAJU LEPAS BASUH. Yesss aku tahu kita semua agree ni. Aku punya ampai rumah dekat bawah. Jadi bila angkat baju slalu letak atas kerusi. Tapi aku make sure ada bakul khas untuk letak baju yang belum berlipat ni. Sebab apa, kalau orang datang, aku terus angkut bakul2 ni letak dalam bilik πŸ˜‚πŸ˜… Nanti bila rajin aku lipatlah baju2 ni masa tengah tengok tv 😁😁😁

4. TOILET. Sape rajin nak nyental toilet lama2. Aku jumpa cara mudah bersihkan toilet. Aku beli clorox 1 botol. 1/3 clorox aku tuang dalam baldi. Then aku isi air penuh 1 baldi tu. Lepastu aku jirus larutan clorox dekat lantai, sinki, mangkuk tandas dan dinding. Biarkan dalam 15 ke 20 minit. Then bilas. Masa biarkan ni sila tutup pintu. Kalau bole buat masa anak tiada di rumah or tengah tido. Bau klorin agak kuat dan merbahaya juga kalo dihidu terlalu banyak. Tapi hasil dia memang memuaskan. Kadang ada daki2 yang tak hilang walaupon disental, dengan larutan ni in sha Allah hilang.

5. VACUUM. Vakum aku sentiasa ada di belakang meja makan supaya bila nak bersihkan rumah aku senang nak capai n bersihkan. Kalau orang datang baru aku simpan dalam stor. Kalau tak aku make sure dia belakang meja. Aku tak pakai penyapu sebab aku rasa susah nak bersihkan atas karpet n habuk mudah terbang. Kalau vakum ni terus sedut je. 

Ok setakat ni memang nilah tips aku mudah nak kemas rumah. Aku ajar anak2 aku kemas mainan lepas main sebab aku tak larat nak kemas setiap masa. So aku just buat yang perlu macam vakum rumah, kemas sket2, basuh pinggan, lipat baju. Macam habuk2 tu aku kemas skali skala. Kadang kalau tenung memang nampak habuk tapi tu bila rajin baru buat. Kalau tak aku biar aje nanti panggil maid bersihkan πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

So kalau ada tips please share lagi yer.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…